Як у Гуманітарному центрі «Територія успіху» допомагають переселенці

Перегляди: 1135

Центр надає продукти та речі першої потреби людям, які були змушені покинути свої домівки внаслідок воєнної агресії Росії.

Олена Горобець, співкоординаторка центру, розповіла про участь переселенців у волонтерській роботі:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Помічників з-поміж приїжджих зараз 70% волонтерського колективу. Є люди, які тут з першого дня нашої роботи, є й такі, хто в місті тимчасово, вони долучаються, поки живуть тут. Частина таких волонтерів, які поїхали з Кропивницького далі, тепер вже зі Львова та Польщі передають гуманітарну допомогу від місцевих компаній та благодійників. Зазвичай люди самі приходять по допомогу, але бачать нашу діяльність і теж хочуть бути корисними. Наприклад, двоє дівчат прийшли вчора по продукти, але одразу залишилися і вже другий день допомагають.

Волонтери центру розповіли, як опинилися в Кропивницькому та чому вирішили допомагати таким самим вимушеним переселенцям.

Дмитро, директор підприємства з Харкова, ділиться спогадами:

- 24 лютого вранці прокинувся від вибухів та побачив спалахи за вікнами. Заграва була такою, що це виглядало схожим на запуск феєрверків просто у дворі. Зі свого району разом з дружиною та шестирічною донькою встигли дістатися до станції метро «Наукова», де кілька днів довелося провести в підвалі.

Коли вибухи та обстріли стало чутно безпосередньо біля сховища, Дмитро вивіз родину з Харкова. Через Полтаву, Кременчук, Кропивницький доставив доньку й дружину на Закарпаття. До кордону добиралися майже тиждень. Родині допомагали незнайомці в кожному місці, де доводилося зупинятися на ночівлю. Їхали в тому ж одязі, в якому жили в підвалі, не мали запасу харчів, тому згуртованість та допомога людей розчулювала.

Після того, як залишив родину в безпеці, Дмитро вирішив повернутися в Кропивницький. Місто запам'яталося йому доброзичливим ставленням місцевих жителів. Допомагати саме цивільним, які постраждали від війни, та бути в Гуманітарному центрі Дмитра надихнула поміч людей дорогою до кордону, бо на власному досвіді переконався, наскільки це важливо та цінно.

Житловий район, де жив Дмитро з родиною, досі під обстрілами артилерії, за останніми новинами, які він мав, їхня квартира ще була ціла, хоча сусідні будинки вже зруйновані. Плани на майбутнє - повернутися додому з родиною, як тільки це стане можливим, та відновлювати рідне місто.

Маргарита, студентка з Бучі, розповідає:

- 24 лютого прокинулася від вибухів. Виїхали з татом в перший же день, але спочатку залишалися в Київській області. Там також скоро стало небезпечно, тому довелося вирушити в Кропивницький до татових родичів.

Навчання в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова дівчина продовжує заочно. Оскільки має вільний час, вирішила бути корисною в Гуманітарному центрі. До цього звикла з дитинства, батьки займалися волонтерською діяльністю ще з 2014 року, допомагали дітям загиблих військових. Маргарита швидко зрозуміла, що не зможе сидіти без діла і весь час читати новини.

Про долю житла в Бучі, де дівчина раніше жила з батьками, нічого не відомо, зв'язку з сусідами немає. Попри всі жахливі новини з Бучі, дівчина мріє поїхати додому.

- Якби війна закінчилася, наприклад, завтра, я повернулася б додому. Якщо не до Бучі, то хоча б до Києва. Хочеться жити там, де хочеться, а не там, де вимушена, як би добре тут не було, - говорить Маргарита.

Євгенія з міста Бровари описує події так:

- Наш ранок 24-го почався з вибухів в місті. Я почала телефонувати до всіх відповідних служб, лише в одній взяли слухавку та сказали коротко: «Збирайте речі й рятуйтеся». Так ми протягом двох годин зібралися та покинули місто.

В Кропивницький приїхали одразу, але під час артилерійських обстрілів в Енергодарі вирішили поїхати далі, ближче до Карпат. Згодом таки вирішили повернутися до Кропивницького, навіть особливо не міркуючи, якось інтуїтивно. Орендували житло разом з чоловіком та двома синами.

Діти продовжують шкільне навчання дистанційно. Батьки Євгенії та її чоловіка живуть в Києві й відмовляються полишати місто. Обидва сини також просять повернутися додому, сімейне житло вціліло, але все ж заради їхньої безпеки родина вирішила поки залишатися в Кропивницькому.

Чоловік Євгенії опікується продовольством для ЗСУ, а їй сидіти вдома без діла стало нестерпно, хотілося чимось себе зайняти. Тому жінка вирішила допомагати таким самим постраждалим від росії. Про центр дізналася випадково, прочитала в одному з місцевих телеграм-каналів.

Вікторина, бухгалтерка з Харкова, згадує:

- Ранок 24 лютого почався з дзвінка від подруги з Чернігівщини, яка живе за вісім кілометрів від кордону, із запитанням, чи нас теж бомблять. Одразу ж після цього зателефонував син, також харків'янин, район якого вже атакували. Він вивозив всю сім'ю, а я відмовилася, бо без мене працівники залізниці, де я працювала, не отримали б зарплату. Необхідні розрахунки ми робили вже під звуки танкових обстрілів.

Так жінка була змушена лишитися в місті та десять днів прожити в підвалі разом із сусідами. Розповідає, що всі підтримували одне одного, дітей оселили в найбільш затишний куток, наскільки це було можливо в підвалі, самі спали на дошках, розкладених на підлозі. Під час перерв в обстрілах по черзі бігали додому взяти щось з консервації.

З підвалу жінку забрали та вивезли з міста волонтери. До Кропивницького добиралися майже 15 годин. Вирішила їхати саме сюди, бо родом з Помічної, в Кропивницькому живуть сестри. Як і всім, важко було безпорадно сидіти вдома, і сестра Вікторини вчасно підказала про роботу в Гуманітарному центрі. Жінка одразу прийшла допомагати. Нещодавно в центрі навіть зустріла свою сусідку з Харкова.

Поки що будинок Вікторини відносно цілий, але поруч завод і станція метро, які вже повністю розбито. Син і невістка також у Кропивницькому, займаються волонтерством, але для ЗСУ, тому поки вся родина залишатиметься тут.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото Ігоря Філіпенка, CBN" ids="122338,122339,122340,122341,122343,122344,122345,122346,122347,122348,122349,122350,122351,122352,122353,122354,122355,122356,122357"]