Великодній кошик у нинішньому році здорожчав на 25%

Перегляди: 1483

Цього року українці відзначатимуть Великдень в умовах війни. Багатьом українським родинам не вдасться відсвяткувати його традиційно. Навіть кропивничани, жителі прифронтової зони, за відгуками, планують зменшити цього року витрати на святкування за рахунок або зменшення різноманіття продуктів у святковому кошику, або відмови від найдорожчих його складових.

Науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість великоднього кошика 2022 року за середніми цінами. Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб у близько 972 грн, тобто на 192 грн (або на 24,6 %) дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 780 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На відміну від попередніх років із переліку складових святкового кошику лише ціна на яйця залишилася на рівні початку квітня минулого року, тоді як ціни на решту продуктів зросли на 11,7-58,0 %. Найдорожчими складовими традиційно залишаються м’ясні, молочні продукти та свіжі сезонні овочі.

Суттєве зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій – значними грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіцитом та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть і найближчих планах, пояснив Юрій Лупенко. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців.

Кропивничани вже цього тижня почали робити продуктові запаси для святкування Великодня. Продавці на міському ринку розповідають, що наразі люди охоче купують кисломолочний сир, частини свиної туші, які підуть на холодець, сало, ковбаси, яйця.

Вартість яєць, молока та деякої іншої молочної продукції на ринку для кропивничан залишилася сталою, або навіть зменшилася у порівнянні з лютим через складнощі реалізації продукції, яка швидко псується, та проблем з її транспортуванням в колишні регіони збуту. Вартість м’яса та м’ясних виробів зросла несуттєво, найбільше здорожчали овочі нового сезону (свіжі огірки, капуста, редиска).

Так, за кілограм свинини на Центральному ринку доведеться заплатити 110-120 грн, сала (залежно від виду) - 50-200 грн, яловичини - 230-250 грн. Яйця від фермерських господарств коштують 10-20 грн за десяток, домашні - 20-30 грн. Огірки - до 120 грн, редиска - до 60 грн, молода капуста - до 80 грн. Молоко з невеликих фермерських або домашніх господарств в середньому коштує 20 грн за літр, кисломолочний сир - 110-120 грн за кілограм, вершкове масло (залежно від жирності) - 250-280 грн.

Реалізатори продукції розповідають, що значнішого подорожчання перед самим Великоднем не очікують.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото з Центрального ринку" ids="123338,123339,123340,123341,123342,123343"]