Росія б’є крилатими ракетами по дерев’яних макетах «Хаймарсів»

Перегляди: 1276

Переклад статті The Washington Post, автор оригінального тексту John Hudson

Україна має менше озброєння, але Росія її не може переграти. Російські сили витрачають дорогі крилаті ракети великої дальності на фіктивні цілі — макети передових американських ракетних систем. Про це свідчать інтерв’ю з високопоставленими чиновниками США й України та фото, розглянуті The Washington Post.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Українські макети виготовлені з дерева, але їх неможливо відрізнити від артилерійської батареї через об’єктив російських безпілотників, які передають координати морським ракетоносцям у Чорному морі.

«Коли БПЛА бачать батарею, для них це просто VIP-ціль», — сказав український посадовець.

Після кількох тижнів у польових умовах макети витягли на себе щонайменше 10 крилатих ракет «Калібр» — успіх, який змусив Україну розширити виробництво копій, розповів високопоставлений український чиновник, який, як і інші, делікатні військові питання обговорює лише на умовах анонімності.

Використання макетів ракетних систем, про що раніше не повідомлялося, є однією з багатьох асиметричних тактик, які застосовують українські збройні сили, щоб дати відсіч більшому та краще оснащеному ворогові-окупанту. За останні тижні співробітники українських спецслужб підірвали залізницю та лінії електропередач на окупованій території Росії, склади російської зброї та вбили кількох колабораціоністів.

Знищення українських копій може частково пояснити хвалькувату оцінку Росією бойових втрат західної артилерії, зокрема високомобільної артилерійської ракетної системи США HIMARS.

«Вони стверджують, що вразили більше HIMARS, ніж ми надали Україні», — зазначив один американський дипломат.

Те, на що Україна пішла для захисту ракетних систем із Заходу, підкреслює їх важливість на полі бою.

Цим системам приписують призупинення просування Росії на сході та півдні. Україна завдає ударів із відстані 50 миль, знищуючи сотні російських цілей, в тому числі лінії постачання, склади зброї та центри логістики і підтримки.

Минулого місяця міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав своїм генералам віддати пріоритет знищенню далекобійних артилерійських систем після того, як вони завдали ударів по ключових російських лініях постачання.

Майже щотижня Шойгу та інші російські чиновники з питань оборони оголошують про нові успішні удари по ракетних системах із Заходу, включаючи легку й мобільну американську HIMARS.

Раніше цього місяця представник Пентагону категорично спростував заяви Росії, заявивши, що всі HIMARS, надані США, знищені.

«Ми знаємо про ці останні заяви міністра Шойгу, і вони знову явно неправдиві, — сказав Тодд Бріссіл, виконуючий обов’язки речника Пентагону. - А українці використовують з нищівною ефективністю кожну з високоточних ракетних систем».

Пентагон каже, що з початку війни надав Україні 16 HIMARS. Союзники США - ракетні системи M270, які мають аналогічний функціонал. Скільки з них знищено, не вдалося перевірити.

Російська звичка прикрашати бойові дії вигадками навряд чи нова, але експерти кажуть, що макети, ймовірно, пояснюють драматичну розбіжність у цифрах.

«Якщо росіяни думають, що влучили в HIMARS, вони стверджуватимуть, що влучили в HIMARS, — сказав Джордж Баррос, військовий дослідник з Інституту вивчення війни, вашингтонського мозкового центру. - Можливо, російські війська завищують свої оцінки бойових втрат після попадання в макети».

Використання макетів для обману має довгу історію на Сході та Заході.

Росіяни називають тактику маскування та обману «maskirovka», яка передбачає закупівлю надувних винищувачів МіГ-31 та імітаційних ракетних комплексів С-300. Під час конфлікту в Косово югославські сили Слободана Мілошевича використовували фіктивні танки і цілі проти сил НАТО. Під час Другої світової війни союзні сили користувалися макетами та підробленими даними розвідки, щоб перед вторгненням союзників у Нормандію спрямувати німецькі війська зовсім не до місця вторгнення.

Бойові переваги приманок для України мають подвійне значення, вважають військові аналітики.

У затяжній артилерійській війні пошук способів виснажити російський арсенал ракет і снарядів є критично важливим для меншої української армії.

Представники оборони США кажуть, що російські запаси високоточних ракет вичерпуються, а експортний контроль США щодо мікрочіпів ускладнює для Росії виготовлення цих боєприпасів, заявив раніше цього місяця Колін Кал, заступник міністра оборони з питань політики.

«Ракета "Калібр", запущена по фальшивій HIMARS у полі, — це ракета, яку вже не використають проти українського міста», — сказав Роб Лі, військовий аналітик Інституту дослідження зовнішньої політики.

Дерев’яні макети, крім того, змушують росіян вживати запобіжних заходів і переміщувати свої склади боєприпасів і командно-контрольні вузли далі від лінії фронту — за межі очікуваного радіусу дії HIMARS.

«Така реорганізація знижує здатність росіян вести масовий артилерійський вогонь — тактику, на яку вони покладалися, щоб отримати успіхи на сході України», — сказав Баррос.

Але виклики для української армії залишаються складними. Минулого тижня президент Росії Володимир Путін підписав указ про збільшення чисельності збройних сил Росії до 2,04 мільйона з 1,9 мільйона, що, за словами аналітиків, свідчить про рішучість продовжувати війну.

США підрахували, що Росія втратила до 80 000 військових. Українські сили визнали, що втрачають від 100 до 200 військовослужбовців на день.

Український посадовець сказав, що у військових не було іншого вибору, як вдатися до нетрадиційної тактики, щоб відбити більшого супротивника. «Маленька радянська армія не може перемогти велику радянську армію, — заявив він. - Нам потрібно боротися асиметрично».