Кропивничани збирають гроші для ЗСУ, транслюючи онлайн настільні ігри

Перегляди: 1451

Кропивничани Микита Работнов (засновник клубу настільних ігор Cardborder Club) і Михайло Згривець (ексрежисер обласного телебачення) знайшли свій, не звичний для багатьох, спосіб збирати донати для армії. Вони регулярно організовують стріми настільних ігор — і закликають глядачів перераховувати гроші для ЗСУ. (Наступний стрім транслюватиметься на сайті CBN, посилання буде і в телеграм-каналі, стежте за анонсами.)

Зі стрімерами поспілкувався журналіст CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_135827" align="aligncenter" width="640"] Микита Работнов і Михайло Згривець. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

- Як виникла ідея стрімити настільні ігри?

М. Р.: - Настільні ігри я воджу років п’ятнадцять, у мене є клуб настільних ігор, перший і єдиний у місті. Перед повномасштабним вторгненням росії я готувався виводити це все на комерційну основу, збирався переїжджати у Київ. З перших же днів почав волонтерити, всі мої фінанси, відкладені на переїзд, витратив на допомогу армії. Міша якось сказав, що є проблеми зі збором коштів, я подумав і запропонував хитрий план: стрімити ігри, на які ми будемо кликати місцевих ну якщо не селебрітіс, то принаймні лідерів у певних сферах, волонтерів, журналістів, ведучих і так далі. Під час стрімів збираємо донати на «КропХаб», а вони вже знають, куди ці гроші витратити.

- Як часто стрімите?

М. Р.: - План був раз на два тижні. Але дотриматися такої регулярності — складно. Стріми відбуваються не на комерційній основі, величезна подяка нашому доброму знайомому Геннадію Зоріну, який допомагає з апаратурою. Крім того, треба зібрати всіх учасників, щоб усім було зручно. Раз на три тижні в середньому поки виходить.

- Ігри щоразу різні?

М. Р.: - Грубо кажучи, щоразу одна і та ж система, найпопулярніша на сьогодні, «Підземелля і дракони». Їй уже років п’ятдесят-шістдесят, про неї знають навіть ті, хто ніколи не грав: бачать у серіалах, читають книги тощо.

- У чому сенс гри?

М. Р.: - Є ведучий, майстер, який прописує сюжет, роздає учасниками аркуші паперу з даними про їхніх персонажів. Гравці заповнюють ці аркуші і грають. Майстер описує, що і навіщо роблять гравці. Ми обрали більш розважальний формат, у ньому гра триває години дві, щоб глядачі не стомилися. Гравців — четверо, але може бути й більше, просто тоді важче вкластися у ці дві години, адже треба розкрити кожного.

- Скільки стрімів провели, скільки грошей зібрали?

М. Р.: - Провели три стріми. Зібрали трохи менше ста тисяч гривень.

М. З.: - Перший стрім був найменш доходним, ми збирали на тепловізор. На другому скинули грошей трохи більше, ми збирали на швидку для фронту. До речі, поки ми тут говоримо, ця швидка, яка приїхала з Іспанії, готується до відправлення. На третьому стрімі знову збирали на тепловізор, сума поки найбільша — понад п’ятдесят тисяч.

https://www.youtube.com/watch?v=HID_oMhbGQ8&t=257s

- Наскільки складно технічно стрімити настільну гру?

М. З.: - Я би не сказав, що надто складно, схема вже відпрацьована. Якість з кожним разом зростає. Перший раз були проблеми зі звуком, другий — просто дикі проблеми з інтернетом, нам довелося роздавати його зі своїх телефонів. Дякуємо «Київстару» за ці двадцять гігабайтів стабільного зв’язку...

М. Р.: - «Київстаре», проспонсоруй нас!

М. З.: - Так, давай нам мільйон, ми знаємо, куди його витратити — запитів дуже багато. Третій стрім уже був найстабільнішим. Теж були невеликі проблеми з інтернетом спочатку, але потім усе вирівнялося.

Між іншим, можливо, у когось є штативи, світильники тощо, які ми могли би використовувати на зйомках, - звертайтеся.

- Були якісь нестандартні історії під час стрімів? Прямий ефір усе-таки...

М. Р.: - Гравці спізнювалися, бо купували квіти... Про інтернет ми вже розказали.

- До речі. Орки — це хороші персонажі чи ні?

М. З.: - Як майстер вирішить. Микита ось, наприклад, ненавидить водити ельфів, а я обожнюю. Це все стереотипи: орк — поганий, ельф — у лісі. Насправді все залежить від майстра і сюжету.

М. Р.: - Ще треба зважати на правила YouTube, де ми транслюємо гру. За заклики «вбивати рашистів» тощо модна отримати бан. Ми всіляко натякаємо і жартуємо на тему «хто є хто», але намагаємося це робити максимально дипломатично. Такі правила сервісу, не ми їх придумали, але маємо дотримуватися, якщо хочемо лишатися на YouTube.

М. З.: - У найближчих планах — вихід на стримінгову платформу Twitch, але там ще жорсткіші правила, треба взагалі кожне слово контролювати. «Російська агресія» - це ще можна, слово «війна» заборонене взагалі.

- Скільки глядачів збираєте на стрімах?

М. З.: - Доходить до майже трьохсот постфактум, дивляться ж не лише прямий ефір, а і запис. Пік — тобто ті люди, що дивляться одночасно, - поки тридцять п’ять. Це небагато для стріму, проте для нового і не розрекламованого — непогано. Особливо враховуючи те, що і дивляться постфактум, і гроші донатять теж іноді постфактум.

- Не розрекламований стрім — так рекламуйте.

М. З.: - Ми перераховуємо на «КропХаб» усі суми, що зібрали, повністю. Не лишаємо нічого ні собі, ні на рекламу.

Я розкажу історію про рекламу, без імен, добре?

- Розкажи.

М. З.: - Якось ми попросили достатньо медійну людину зробити нам рекламу, людина ця запостила у своїй соцмережі повідомлення про стрім, збір коштів на ньому. Але зразу ж після цього перебила іншими повідомленнями, тобто це у стрічці посунулося. От і вся реклама.

Графік, хочемо вийти на графік раз на два тижні, орієнтовно з 18:30 до 20:30. Ми — за будь-яку медіа-підтримку, чим більше народу дивитиметься — тим більше грошей для наших захисників ми зберемо.

М. Р.: - Ми нічого не беремо собі, ще раз наголошу. Поки війна — все для перемоги. Міша, можна я розкажу про нашу нову ініціативу, про середи?

М. З.: - Можна, чого ні?

М. Р.: - Я вирішив кожну середу проводити безплатні ігри для переселенців. Але глядачі, якщо приходять, кидають по сто гривень у спеціально для цього поставлену скриньку. Як можемо — так і допомагаємо.

М. З.: - А найбільш активна спільнота — ITшники. У місті є хлопець, який працює у цій сфері й задонатив на ЗСУ вже загалом більше ста тисяч гривень.

М. Р.: - У нас є і глобальні плани. Нині багато людей намагаються локалізувати загальноприйнятні системи, ті ж «Підземелля і дракони», українською мовою. Я руками і ногами за, але чому не піти далі і не створити свою систему? Випускати її рідною мовою, перекладати англійською й виходити на міжнародний ринок. Тому глобальний план — перетворити наш клуб на видавництво ігор, основаних на українських «фішках». Також — створити мультисистему, тобто звід правил, який працюватиме і для фентезі, і для хорору, і для інших жанрів.

Треба поринати в гру, переживати пригоду. Це чудовий спосіб абстрагуватися від реальності, розвивати уяву. Це можливість відірватися від свої проблем, поспілкуватися з друзями і чудово провести час.

М. З.: - Я ще хочу звернутися до всіх, хто це прочитає. Ще нічого не скінчилося у цій війні — і не скоро, напевно, скінчиться. Допомагайте, донатьте — не обов’язково нам, знайомим волонтерам, «КропХабу», - адже кожна гривня наближає перемогу. Боротьба триває, Україна обов’язково переможе!