«Лондонський міст упав»: що відбуватиметься у Британії після смерті королеви Єлизавети ІІ

Перегляди: 1618

«Лондонський міст упав», - саме таку фразу, згідно з протоколом, промовив особистий секретар королеви під час термінового телефонного дзвінка прем'єр-міністерці Великої Британії Ліз Трасс вчора вдень.

Окрім неї, він телефонує ще до управління Таємної ради, яка координує роботу уряду від імені монарха. Прем'єр-міністерка негайно передає повідомлення лідерам країн Співдружності. І тільки після цієї процедури народ Великої Британії офіційно дізнається про смерть своєї Королеви.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Королева мирно померла сьогодні вдень.

Король і королева-консорт залишаться у Балморалі цього вечора і повернуться до Лондона завтра», - йдеться в офіційній заяві на сайті Букінгемського палацу від 8 вересня 2022 року.

Народ Великої Британії оплакує свою королеву. І вітає нового короля. Престол не може бути порожнім, тому на нього відразу сходить старший син Єлизавети принц Чарльз. Уже відомо, що він взяв собі тронне ім’я Карл ІІІ - тепер саме так монарх підписуватиме офіційні документи.

Ще минулого року план операції під назвою «Лондонський міст» потрапив до видання Politico. У ньому прописані десять днів трауру до дрібних деталей: від перших годин смерті королеви до дня, коли відбудеться її похорон.

У перший день після смерті матері Чарльз повертається до Лондона. Протягом 24 годин після смерті монарха у палаці Сент-Джеймс збирається Рада вступу - на ній офіційно проголошують смерть Єлизавети та сходження на престол нового короля.

Наступного дня труну Єлизавети привезуть до Букінгемського палацу. Зустрічатимуть її прем’єр-міністерка та міністри.

На третій день король Чарльз - або ж король Карл ІІІ - вирушить у турне Сполученим Королівством, яке розпочнеться з візиту до парламенту Шотландії. Поки новий голова королівства відвідуватиме лідерів Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу, урочиста процесія перенесе труну Єлизавети ІІ до Вестмінстерського палацу. Там протягом трьох днів 23 години на добу усі охочі зможуть попрощатися з королевою.

На десятий день Єлизаветі ІІ організують державний похорон - вперше у країні з дня смерті Вінстона Черчілля. Церемонія пройде у Вестмінстерському абатстві. Опівдні того дня по всій країні оголосять дві хвилини мовчання. Після останньої служби у каплиці Святого Георгія королеву поховають на території Віндзорського замку поруч з її сім’єю - батьком, матір’ю, сестрою та чоловіком.

Після прощання з монархинею, крім нового короля, на Велику Британію та країни Співдружності чекає ще низка змін. Ппрофіль Карла ІІІ змінить портрет Єлизавети ІІ на банкнотах, марках та монетах. Зміниться також неофіційний гімн Сполученого королівства та країн Співдружності: замість рядку «God save the Queen» («Боже, бережи Королеву») відтепер співатимуть «God save the King» («Боже, бережи Короля»). Ймовірно, король також змінить структуру королівської сім’ї та скоротить кількість її офіційних членів до восьми осіб, які виконуватимуть певні обов’язки.

Але це буде згодом. Зараз Велика Британія та країни Співдружності у скорботі. Висловити свою підтримку та співчуття можна у спеціальній віртуальній книзі на сайті королівської родини. Як повідомляє видання Yavp.pl, будь-хто може залишити співчуття чи спогад, пов'язаний з Її Величністю. Згодом вибрані повідомлення передадуть членам королівської сім'ї, а частину збережуть в королівському архіві для нащадків. Щоб висловити свої співчуття, необхідно зайти на сайт королівської родини і перейти до спеціальної форми, натиснувши на банер Book of condolence з правого боку. У формі необхідно вказати ім'я, електронну пошту, місцезнаходження та безпосередньо повідомлення, яке ви хочете залишити. За бажанням його можна поширити у соціальних мережах.