Україна розгромила російські війська на північному сході, змусивши відступити

Перегляди: 1012

Переклад статті Ендрю Крамерса та Ендрю Хіггінса з The New York Times

Приголомшена блискавичним наступом українських військ, який коштував їй понад 1000 квадратних миль землі та ключового військового центру, Росія в неділю визнала, що втратила майже весь північний регіон Харківщини після бліцкригу, який поставив під сумнів широко поширене в Москві та деяких країнах Заходу твердження, що Україна ніколи не зможе перемогти Росію.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Раптовий відступ Росії з великої частини української території, яку вона захопила на початку літа, сколихнув прихильників Кремля і посилив голоси на Заході, які вимагали надіслати Україні більше зброї, щоб вона перемогла.

Перемога України все ще далека від повноти, особливо враховуючи, що другий український наступ на півдні просувається набагато повільніше. Російські війська міцно закріпилися на оборонних позиціях біля чорноморського портового міста Херсон, що змушує українські війська дорого платити за кожен фут території, який вони відвойовують.

Але швидкість просування України протягом вихідних на північному сході — території, яка використовується Росією як опорний пункт — приглушила аплодисменти кремлівських вболівальників. Це також підірвало аргументи в таких країнах, як Німеччина, про те, що надання Україні більшої та кращої зброї призведе лише до тривалого та кривавого глухого кута проти російської армії, якій судилося перемогти.

Увечері в неділю під час удару, який українські посадовці назвали образою через втрати, Москва атакувала об’єкти інфраструктури в Харкові, залишивши багатьох цивільних без світла та води. Президент Володимир Зеленський заявив, що в Харківській і Донецькій областях «тотальний блекаут».

«Жодних військових об'єктів, - написав він у Twitter. - Мета — позбавити людей світла і тепла».

Відступ Росії на північному сході є найбільшою невдачею для більших і краще оснащених сил президента Володимира Путіна, оскільки їхня спроба захопити Київ, столицю України, була відбита на початку вторгнення. Значні втрати, матеріально-технічні проблеми і падіння морального духу російської армії, її результативність викликали невдоволення серед прокремлівських блогерів і вірних прихильників Путіна, створюючи нові виклики для російського лідера.

Серед них — крах широко поширеного припущення, як всередині, так і за межами країни, про те, що Росія неминуче переможе. У неділю Міністерство оборони України заявило, що його сили просунулися до контрольно-пропускного пункту Гоптівка поблизу російського кордону на північному сході України, що не може бути незалежно підтверджено.

Українські союзники раділи невдачам Росії на полі бою.

«Дозвольте мені бути відвертим, — сказав Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, один із найстійкіших прихильників України. - Зараз уже немає жодних сумнівів, що Україна могла б викинути Росію кілька місяців тому, якби їй було надано необхідне озброєння з першого дня».

Виступаючи на прес-конференції зі своїм німецьким колегою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав: «І тому я повторюю: чим більше зброї ми отримаємо, тим швидше ми переможемо, і тим швидше закінчиться ця війна».

За словами американських посадовців, стрімкі досягнення України відбулися після збільшення обміну розвідданими зі Сполученими Штатами. Влітку, коли вони планували свій контрнаступ на північному сході, українці почали пропонувати своїм американським колегам більше розвідданих у режимі реального часу, що дозволило Сполученим Штатам надавати кращу та актуальнішу інформацію про слабкі сторони Росії.

Американські офіційні особи вітають швидке просування України як обнадійливу подію. Але високопоставлені чиновники Пентагону та Білого дому закликали до обережності, висловлюючи сумніви щодо спроможності українських військ відтіснити Росію назад до кордонів, які існували 23 лютого, за день до вторгнення. Тим не менш, вони сказали, що прогрес свідчить про те, що російські війська перебувають у значному безладді.

Уже кілька місяців представники адміністрації заявляють, що немає надії на дипломатичне вирішення війни, якщо сили Зеленського не повернуть достатньо території, щоб мати перевагу в будь-якому домовленому припиненні вогню чи перемир’ї. Але є побоювання, що, якщо Путін вважає, що програє війну, він може застосувати нетрадиційну зброю.

Військові аналітики сперечаються, чи успіхи України на півночі були результатом хитрощі, спрямованої на те, щоб спрямувати сили Росії на південь. Вони кажуть, що український контрнаступ там, про який повідомляли тижнями, міг бути частково обманом.

На знак шоку і навіть відчаю, що поширюється в лавах найактивніших прихильників війни в Росії, Рамзан Кадиров, лідер Чечні та вірний Путіну, у неділю розкритикував керівництво російської армії та висловив занепокоєння її діями на північному сході України.

Міністерство оборони Росії «зробило помилки», написав він у пості в соціальних мережах, і військове та національне керівництво повинні пояснити «реальну ситуацію на місці».

Але не визнаючи невдач, офіційний вісник російського уряду «Російська газета» опублікував у неділю розповідь про те, як «київський режим» зазнав великих втрат. У звіті стверджується, що з вівторка по суботу загинули понад 4 тисячі українських військових. А влада у Москві назвала розгром на північному сході плановим «перегрупуванням».

Інститут вивчення війни, дослідницька група у Вашингтоні, дав кардинально іншу оцінку. У звіті йдеться про те, що північний фронт Росії «руйнується», і відкидаються заяви Москви про те, що її військам просто наказали «перегрупуватися». Російські війська, за даними інституту, «не проводять контрольованого відведення і поспішно тікають».

У Києві панувала ейфорія. «Ми довго цього чекали, — сказав актор Руміль Хабібулін. - Моя дружина, мої діти, я — у всіх піднесений настрій. Я думаю, що це великий перелом у війні, і Росія посипеться».

Проте, оскільки майже всі ЗМІ в Росії перебувають під контролем Кремля, мало ознак того, що громадська підтримка Путіна чи війни, яку Кремль наполегливо називає «спеціальною військовою операцією», знизилася.

Багато росіян, які з дитинства вчили про те, як армії Наполеона, а потім Гітлера доходили аж до Москви, щоб зрештою бути розгромленими, запрограмовані вірити офіційним заявам, що їхня країна, незважаючи на невдачі на даний момент, крокує до перемоги.

Мало хто добре знає про катастрофічну війну Росії з Японією 1904-1905 років, яка, як і вторгнення в Україну, була зумовлена імперською гордовитістю та презирством до ворога, якого цар Микола II розраховував розбити у «короткій переможній війні». Росія втратила значну частину свого військово-морського флоту і зазнала повної поразки від Японії. Це приниження допомогло розпалити російську революцію 1905 року.

Наразі Кремль дотримується сміливого заперечення поразок і звичайної безтурботності з боку Путіна, який, коли російські війська зіткнулися з українськими в суботу в Харківській області, урочисто відкрив гігантське колесо огляду в московському парку. У соціальних мереж говориться, що колесо швидко зламалося, залишивши його відвідувачів у повітрі.

Після святкового феєрверку в суботу з нагоди святкування 875-ї річниці заснування Москви Путін знову звернув увагу на війну в Україні в неділю, коли, згідно з заявою Кремля, він розмовляв по телефону з президентом Франції Еммануелем Макроном уперше з 19 серпня.

Наполягаючи на тому, що Росія завдала серйозної шкоди українським військам, міністерство оборони в Москві без ентузіазму визнало, що війна йде не за планом. У неділю воно оприлюднив карту, на якій зазначено, що російські війська були витіснені майже з усієї Харківської області і тепер контролювали лише клаптик землі на її східній околиці вздовж річки Оскіл.

Один із російських військових блогерів Юрій Подоляка повідомив, що російські сили отримали наказ евакуювати весь регіон. Жодного такого наказу не було підтверджено, але російські війська, введені в безлад темпами просування України, явно зараз зосереджені на запобіганні втратам у прилеглих районах Луганська та Донецька.

Інші російські військові блогери, які загалом підтримують військові дії, але також пропонують менш пафосне бачення реальності на місцях, ніж державні ЗМІ, повідомили, що Україна зараз атакує маленьке місто Лиман, захоплене Росією в травні, і що російські сили потребували підкріплення.

Міський голова Лимана Олександр Журавльов повідомив українським ЗМІ, що станом на вечір суботи бої ще тривали. «Російські військові все ще чинять опір, - сказав він. - Нашого прапора поки немає».

Взяття Лимана стало б ще однією серйозною проблемою для Росії, чиє захоплення міста на початку літа віщувало про те, що вона невблаганно завойовує території.

У неділю Зеленський заявив, що українські війська відбили Чкаловське, село в Харківській області, яке знаходиться приблизно посередині між Ізюмом, важливим російським військовим центром, захопленим Україною в суботу, і другим за величиною містом України Харковом, який зазнав неодноразових ударів російських військ.

Припускаючи, що бліцкриг ще не скінчився, Сергій Грабський, колишній полковник української армії та коментатор війни для українських ЗМІ, сказав, що коли війська відступали в безладді, як зараз роблять росіяни, вони, як правило, нервують солдатів, з якими вони стикаються. «Вони поширять деморалізацію на інші війська», - сказав він.

Але заходження надто далеко може зробити українську армію розтягнутою та вразливою, попередив Грабський. «Тепер — і мені як українцю це боляче говорити — ми повинні вирішити, де зупинитися», — сказав він.