Росія витратила мільйони доларів на проведення таємної глобальної політичної кампанії

Перегляди: 894

Переклад статті Міссі Райан з The Washington Post

За свіжими даними розвідки США, з 2014 року Росія таємно направила щонайменше 300 мільйонів доларів іноземним політичним партіям і кандидатам у більш ніж двох десятках країн, намагаючись вплинути на політичні події за межами своїх кордонів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з оглядом, який адміністрація Байдена замовила цього літа, Москва планувала витратити ще сотні мільйонів доларів у рамках своєї таємної кампанії з послаблення демократичних систем і просування глобальних політичних сил, які вважалися такими, що відповідають інтересам Кремля.

Високопоставлений чиновник США, який, як і інші офіційні особи, спілкувався з журналістами у вівторок на умовах анонімності, щоб обговорити результати розвідки, сказав, що адміністрація вирішила розсекретити деякі висновки перевірки, намагаючись протистояти здатності Росії впливати на політичні системи в країнах Європи, Африки та інших місцях.

«Проливаючи світло на приховане політичне фінансування Росією та спроби Росії підірвати демократичні процеси, ми повідомляємо цим іноземним партіям і кандидатам, що, якщо вони таємно приймають російські гроші, ми можемо це викрити, і ми це зробимо», – сказав посадовець.

За словами джерела в адміністрації, знайомого з цією справою, такі дії були виявлені в Албанії, Чорногорії, Мадагаскарі та, можливо, Еквадорі.

Чиновники вказали на одну азіатську країну, яку вони відмовилися назвати, де, за їхніми словами, російський посол передав мільйони доларів готівкою кандидату в президенти. Вони сказали, що пов’язані з Кремлем сили також використовували підставні компанії, аналітичні центри та інші засоби для впливу на політичні події, іноді на користь ультраправих груп.

Високопоставлений чиновник сказав, що уряд США виявив зростання прихованого політичного фінансування Росією в 2014 році. Огляд не стосувався діяльності Росії в Сполучених Штатах.

Обидві розвідувальні служби США та двопартійне розслідування в Сенаті дійшли висновку, що Росія під керівництвом президента Володимира Путіна розпочала кампанію втручання в президентські вибори 2016 року, щоб допомогти тодішньому кандидату Дональду Трампу.

Публікація подробиць про передбачувану кампанію політичного впливу Кремля відбувається в той момент, коли Сполучені Штати розширюють військову підтримку України у війні проти Росії, що триває вже сьомий місяць.

З початку цього року Білий дім вдався до незвичайного кроку, неодноразово оприлюднюючи розсекречені дані розвідки, пов’язані з намірами та діями Москви щодо України, що є частиною спроби відштовхнути амбіції Путіна і протидіяти тому, що офіційні особи США назвали російськими операціями з дезінформації.

У демарші Державного департаменту в понеділок посольствам США в більш ніж 100 країнах описано передбачувану діяльність Росії та запропоновано кроки, які Сполучені Штати та їхні союзники можуть вжити, щоб відступити, включаючи санкції, заборону на поїздки або видворення підозрюваних російських шпигунів, причетних до фінансової діяльності політичного характеру.

У повідомленні, яке офіційні особи надали журналістам, сказано, що російське політичне фінансування іноді контролювалося російськими урядовцями та законодавцями, і його виконували державні органи, включаючи Федеральну службу безпеки Росії.

У демарші також названі російські олігархи, які брали участь у «схемах фінансування», зокрема Євген Пригожин та Олександр Бабаков.

У 2018 році американські чиновники звинуватили Пригожина, якого називають «кухарем Путіна» після того, як він заробив величезні суми в російських державних контрактах з громадського харчування, у спробі втручання у вибори в США в 2016 році. Його пов'язують з приватною військовою фірмою Wagner, крім того, його розшукує ФБР.

Бабаков - російський депутат, імовірно, причетний до фінансування ультраправої партії у Франції.

Москва давала криптовалюту, готівку та подарунки для формування політичних подій в інших країнах, часто використовуючи для цього рахунки та ресурси російських посольств.

«У найближчі місяці Росія може все більше покладатися на свій інструментарій прихованого впливу, включаючи таємне політичне фінансування, у Центральній і Південній Америці, Африці, на Близькому Сході та в Азії, намагаючись підірвати ефективність міжнародних санкцій і зберегти свій вплив у цих регіонах на тлі її війни в Україні», – йдеться в повідомленні, наданому журналістам.

Американські дипломати інформують своїх колег в інших країнах про діяльність, яка, на думку американських чиновників, може виходити далеко за межі визначених країн і сум.

«Ми вважаємо, що це лише вершина айсберга, - сказав високопоставлений чиновник. - Тож замість того, щоб лишатися осторонь, ми ділимося цими заходами реагування».

Представники США також просять країни-партнери поділитися власною інформацією про російське фінансування, щоб допомогти уряду США отримати повніше уявлення про те, що робить Росія.

Хоча в огляді не розглядалися зусилля Росії щодо впливу на Сполучені Штати, високопоставлений чиновник визнав, що це питання залишається серйозною проблемою, яка вимагає продовження роботи для захисту політичної системи США та виборів.

«Жодних сумнівів, що ми також маємо цю вразливість», — сказав він.