«Дніпро-Кіровоград» купує втридорога коагулянт. Пояснення просте й складне водночас — економія

Перегляди: 3179

Обласне комунальне виробниче підприємство (ОКВП) «Дніпро-Кіровоград» у 2022 році планує закупити 500 тонн гідроксихлориду алюмінію по 35 000 грн за тонну. Продавець — він же посередник — купує, у свою чергу, коагулянт по 154 євро за тонну, або, за сьогоднішнім курсом НБУ, - по 5 640,35 грн.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Гідроксихлорид алюмінію - водний розчин гідроксихлоридів алюмінію загальної формули Al2(OH)nCl6-n, що відповідають у європейській класифікації коагулянтам типу РАС, та використовується для підготовки питної води, обробки поверхневих і підземних вод, а також очищення міських стоків.

Продавець (посередник) — кременчуцьке ТОВ «Гідрохім». За допомогою електронної системи закупівель Prozorro ми з’ясували, що підприємство купувало гідроксихлорид алюмінію (Donau PAC active) у DonauChem Kft (Угорщина) за ціною 154 євро за тонну (згідно з додатковою угодою №2 від 17.01.2022 до договору поставки №15/06/2021 від 15 червня 2021 року, ціна була актуальна до 30.06.2022).

У 2021 році ОКВП придбало коагулянт у ТОВ «Торговий будинок "Аква-Холдинг"» за 400 євро/тонну (за тодішнім курсом). Зі зміною постачальника, як видно, змінилася і вартість. Крім того, за законами воєнного часу, торги перестали бути відкритими, що дає можливість укладати угоди купівлі-продажу без розгляду пропозицій конкурентів.

Отже, ще раз, бо автор цього тексту — невиправний гуманітарій: ОКВП «Дніпро-Кіровоград» купує коагулянт у ТОВ «Гідрохім» за ціною 35 000 гривень за тонну. «Гідрохім» цей коагулянт не виробляє, а перепродує закуплений за 5 640,35 грн/т в угорців. Виникає логічне запитання: чому не купувати напряму, адже різниця в ціні очевидна навіть для тих, хто не дружить з цифрами?

Маємо офіційну відповідь від ОКВП «Дніпро-Кіровоград»: «Щодо закупівлі коагулянту в ТОВ "Гідрохім" доводимо до вашого відома, що вартість однієї тонни вказаного реагенту, згідно з умовами укладеного договору між нашими підприємствами, складає 35000,00 грн з ПДВ включно з доставкою на об’єкти підприємства. Вказана вартість є ринковою та економічно обґрунтованою, що підтверджується, зокрема, експертним висновком Дніпропетровської торгово-промислової палати №104 від 5 серпня 2022 року, а саме – вартість 1 т коагулянту станом на початок серпня 2022 року складає 35140,00 грн без урахування вартості доставки. Копія даного висновку додається.

Стосовно закупівлі коагулянту напряму у виробника DonauChem Kft (Угорщина) вважаємо за необхідне зазначити, що ціна 1 тонни даного реагенту у розмірі 154 євро, згідно з вашим твердженням, не включає у себе логістичні витрати з заводу-виробника до державного кордону України, сплату митних платежів та податків, а також вартість доставки його на об’єкти підприємства. Додатково зазначаємо, що нестабільна ситуація на ринку іноземної валюти, девальвація гривні та прискорені темпи інфляції в країні можуть завдати суттєвих фінансових втрат нашому підприємству у разі підписання договору з заводом-виробником у євро і як наслідок – втрату спроможності виконувати та обслуговувати укладений контракт та понесення прямих збитків у разі зростання курсу валюти по відношенню до гривні та сплати штрафних санкції за невиконання взятих на себе зобов’язань.

Крім того, у разі закупівлі коагулянту напряму в постачальника DonauChem Kft (Угорщина) ОКВП "Дніпро-Кіровоград" вимушене було б нести витрати на оформлення дозвільних документів на перевезення спеціального вантажу власними силами та переобладнання наявного у підприємства автотранспорту у відповідності до нормативних вимог, що встановлюються для здійснення даного типу перевезень.

Вищезазначені обставини вказують на економічну недоцільність здійснення закупівлі напряму в європейського виробника, враховуючи потенційну необхідність понесення значних витрат нашим підприємством для виконання умов договору поставки із закордону та дотримання нормативно-правових актів в частині здійснення доставки вантажів на об’єкти підприємства.

Таким чином, ОКВП "Дніпро-Кіровоград" було укладено угоду на економічно вигідних для себе умовах, відповідно до сформованої ціни такого виду товару на ринку України, що підтверджено висновками уповноважених експертів».

Тобто (і це другий висновок гуманітарія), «Дніпро-Кіровоград» купує коагулянт у кілька разів дорожче, ніж у виробника, бо витрати на логістику тощо були би ще більшими.

І третє — останнє — гуманітарне зауваження. 500 тонн коагулянту по 5 640,35 грн/т — виходить 2 820 175 грн за сьогоднішнім (21.09.2022) курсом НБУ. 500 тонн коагулянту по 35 000 грн/т — 17 500 000 грн. Різниця — 14 мільйонів 679 тисяч 825 гривень. Бізнесменам з Кременчука є за що боротися.

До чого ця вся арифметика, спитаєте ви. До того, що кінцеві платники за коагулянти, ремонти труб, зарплати, зрештою, - всі, хто користується послугами водоканалу. Формально ОКВП «Дніпро-Кіровоград» усе робить правильно: користується послугами перевіреного посередника, лишаючи йому головний біль у вигляді доставки, оформлення документів тощо. А не формально — дуже хочеться почути найближчим часом від керівництва водогону приблизно таке: ми вирішили знизити вартість води і водовідведення.

На що заб’ємося, що не почуємо?