Росія натискає панічну кнопку, ризики ядерної війни зростають

Перегляди: 965

Переклад статті з сьогоднішньої поштової розсилки The Washington Post. Автор оригінального тексту - Ishaan Tharoor

Те, чого боялися, ось-ось станеться. Лідери сепаратистів у чотирьох анклавах, контрольованих російськими військами та їхніми прибічниками в Україні, оголосили про «референдуми», які будуть проведені з п’ятниці по вівторок, щоб вирішити, чи приєднаються їхні території до Росії. Ці голосування, які є незаконними як за українським, так і за міжнародним законодавством і вважаються більшістю аналітиків фальсифікацією, нагадують розгорнуті Росією після анексії Криму в 2014 році. Проте військовий контроль Кремля над цими «державами» в Херсонській, Донецькій, Луганській і Запорізькій областях України нині є слабкішим, оскільки наступ України - у розпалі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Подальша анексія українських земель Росією — незважаючи на неприродній характер цього кроку — знаменує останній кидок кубиком президента Росії Володимира Путіна. Зазнавши приниження на полі бою останніми тижнями, він, можливо, вважає, що зміна політичних устроїв на місцях може завадити українським досягненням і змусити західні уряди перегрупватися. «Після анексії територій Москва, швидше за все, оголосить українські атаки на ці території нападами на саму Росію, попереджають аналітики, потенційним приводом для загальної військової мобілізації або небезпечної ескалації, такої як використання ядерної зброї проти України», — написала моя колега Робін Діксон.

На момент підготовки цієї статті Путін мав виступити з промовою рано-вранці у середу, можливо, окресливши наступні кроки Росії. Парламент його країни проштовхує законопроект, який посилить покарання за низку злочинів, таких як дезертирство та непокора, якщо вони вчинені під час військової мобілізації чи бойових дій. Провоєнні прихильники жорсткої лінії закликали до цього, щоб підтримати військові зусилля Росії. Вони також вважають, що посилення контролю над українською територією, окупованою Росією, підвищить ставки на користь Кремля.

«Судячи з того, що відбувається і що має статися, цей тиждень знаменує собою або переддень нашої неминучої перемоги, або переддень ядерної війни, — написала в Twitter Маргарита Симоньян, головний редактор державного пропагандистського каналу RT. - Я не бачу третього варіанту».

Українських посадовців це не вразило. «Підставні "референдуми" нічого не змінять. Ніякої гібридної мобілізації також не буде, – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. - Росія була і залишається агресором, який незаконно окупував частину української землі. Україна має повне право звільнити свої території і буде звільняти їх, що б не казала Росія».

Цю думку повторив президент Франції Еммануель Макрон, виступаючи у вівторок на трибуні Генеральної Асамблеї ООН. Він назвав дії Росії після вторгнення 24 лютого «поверненням до епохи імперіалізму та колоній» і звернувся безпосередньо до країн, що розвиваються, які, здається, сидять на паркані під час цього конфлікту. «Ті, хто зараз мовчить про цей новий імперіалізм або таємно причетний до нього, виявляють новий цинізм, який руйнує глобальний порядок, без якого мир неможливий», — сказав Макрон.

Інші західні дипломати засудили обговорювані плани анексії. «Росія, її політичне керівництво та всі, хто причетний до цих "референдумів" та інших порушень міжнародного права в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, і будуть розглянуті додаткові обмежувальні заходи проти Росії», - йдеться в заяві ЄС.

Крім риторики з боку ультраправих союзників у Європі, Путін не може розраховувати на велику підтримку. Минулого тижня на саміті в Узбекистані він зіткнувся з певним тиском з боку лідерів Китаю та Індії, які мають історично теплі стосунки з Москвою, але вимагають припинити війну в Україні.

«Ці країни сигналізували Путіну, що він повинен якнайшвидше припинити війну і припинити претендувати на те, щоб представляти весь незахідний світ, — написав у Twitter Олександр Баунов, російський журналіст і експерт з міжнародної політики. - Тому дії Москви спрямовані на те, щоб або якнайшвидше припинити війну, або, якщо це не спрацює, звалити провину за це на інших людей, а вторгнення Росії в сусідню країну перетворити на оборонну війну».

Приголомшливі перемоги України на північному сході Харківської області заклали основу для стратегічного повороту. Швидке українське просування виявило виснажену, дезорганізовану російську армію, яка розтанула. Це також ще більше зруйнувало пропагандистський наратив Путіна навколо війни. Місяцями Кремль виставляв російське вторгнення як «спецоперацію» з неминучим результатом — повернути непокірного маленького сусіда в лоно Росії. Низка різких невдач показала неможливість вирішальної російської військової перемоги.

І багато хто в Росії зараз починає розуміти. «Судячи з різких коментарів у російських каналах Telegram і зміни тону в підконтрольних Кремлю ЗМІ, росіяни втрачають останні проблиски своєї військової могутності», — написали Джан Джентіле та Рафаель С. Коен у Foreign Policy, порівнюючи українську перемогу в Харкові з американською перемогою над англійцями під Саратогою в 1777 році, яка переломила хід війни за незалежність.

Ця аналогія може бути трохи передчасною. Дара Массікот, колега Джентіле та Коена з корпорації Rand, попередила, що під час наступної фази війни, яка все ще перебуває під сильним впливом західної військової підтримки України в її спробах повернути втрачену територію, може статися нова серія російських провокацій. «Якщо анексійний гамбіт Кремля не зможе зупинити бойові дії та підтримку України, Кремлю доведеться накинутися, щоб показати, що він серйозний, — написала вона у Twitter. - Це означає ескалацію, яка може мати різну форму», включаючи додаткові ракетні удари по українських цивільних районах та енергетичній інфраструктурі, кібератаки та навчання, які передбачають «розмахування ядерною зброєю», якщо не її розгортання.

Ставки стають вищими. Захід «повинен нагадати Росії про невидимі правила війни: що жодна сторона не хоче перетворити цю звичайну війну на ширшу конфронтацію між НАТО і Росією, – написали Ліана Фікс і Майкл Кіммадж у Foreign Affairs. - Ядерна ескалація порушить ці правила і може призвести до втручання НАТО. Це було б на шкоду всім».

Тим часом Фікс і Кіммадж стверджували, що спроби Кремля видати указ про загальну мобілізацію можуть лише знизити схвалення війни серед російської громадськості та підірвати владу самого Путіна. «Росія Путіна не змогла розробити чітку концепцію своєї війни, не змогла вчитися на своїх помилках і не змогла виконувати багато функцій збройних сил світового класу, — написали вони. - Мобілізація сама по собі нічого не змінить».