Путін підвищує ставки

Перегляди: 906

Переклад статті з учорашньої поштової розсилки The New York Times, авторка оригінального тексту Яна Длуги

Зіткнувшись із серйозними невдачами через сім місяців війни, президент РФ Володимир Путін наказав призвати 300 000 резервістів, схвалив проведення поспішних референдумів для приєднання окупованих українських регіонів до Росії та зробив ще одну завуальовану погрозу застосувати ядерну зброю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У зверненні до нації Путін не оголосив про повний національний призов, до якого російський провоєнний табір закликав тижнями, а натомість обрав «часткову мобілізацію» людей з військовим досвідом.

Він також заявив про підтримку референдумів у чотирьох областях України: Донецькій і Луганській на сході та Херсонській і Запорізькій на півдні. Це дозволило б оголосити регіони частиною Росії, як Крим у 2014 році.

«Якщо територіальна цілісність нашої країни буде під загрозою, ми, безумовно, використаємо всі наявні у нас засоби, щоб захистити Росію і наш народ, - сказав він. - Це не блеф».

Звинувативши Захід у прагненні знищити Росію, він попередив: «Наша країна також має різні засоби ураження, і деякі компоненти сучасніші, ніж у країн НАТО».

Відповідь

Західні лідери заявили, що наказ Путіна про часткову мобілізацію є визнанням невдач і відчаєм. «Очевидно, що Путін не знає, як з цього вийти», - сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю The Times.

Виступаючи перед Генеральною асамблеєю ООН у Нью-Йорку, президент Байден звинуватив Путіна в прагненні знищити Україну та її народ, а також у підштовхуванні світу назад до ядерного протистояння. «Ядерну війну неможливо виграти, — сказав Байден, — і її ніколи не можна починати».

Всередині Росії

Крок Путіна свідчить про різку зміну стратегії. Протягом семи місяців більшість росіян могли більш-менш ігнорувати війну. Але тепер набагато більше росіян можуть бути призвані воювати. «Тепер від них вимагатимуть жертв», — написав у Telegram Олександр Баунов, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Після виступу Путіна в мережі поширилися відео росіян, які протестують по всій країні. Станом на 23:30 за московським часом у 38 містах затримали понад 1342 людей, повідомляє група ОВД-Інфо, яка відстежує затримання по всій країні.

«Я не маю наміру помирати ні за Путіна, ні за вас», — кричав один молодий чоловік поліцейським у Новосибірську, йдеться у відео, опублікованому «Медіазоною». Його затримали.

У той час як провоєнний табір схвалював цей крок, інші кинулися покинути країну. Рейси з Росії в один кінець зросли в ціні та були розпродані.

Що стоїть за зміною стратегії

Промова Путіна була очевидною спробою відновити свою владу над усе більш хаотичною війною, яка підірвала його лідерство. «Російський лідер перетворив загарбницьку війну на захист батьківщини», – написав Роджер Коен в аналітичній статті.

«Підтримка Путіна падає — за кордоном, вдома та в армії, — написала Енн Епплбаум в The Atlantic. - Усе, що він зараз говорить і робить, — спроба зупинити цей спад».

Вплив на поле бою

На думку західних аналітиків, Росії може знадобитися деякий час для ефективного розгортання додаткових військ. «Пройде багато місяців, перш ніж вони зможуть бути належним чином оснащені, навчені, організовані та розгорнуті в Україні, — сказав Фредерік Ходжес, колишній головнокомандувач армії США в Європі. - І без потужної артилерійської підтримки ці нові солдати будуть чистим гарматним м’ясом, сидячи в холодних мокрих окопах цієї зими, поки українські сили продовжуватимуть наступ».

Наказ Путіна може ще більше знизити моральний дух російських військ, оскільки він безстроково продовжив контракти на службу з тисячами солдатів, які підписалися, думаючи, що служитимуть лише кілька місяців.

Російські депутати схвалили законопроект, який передбачає посилення покарання за такі злочини, як ухилення від військової служби, відмова виконувати накази та дезертирство.

Міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що на сьогодні у війні загинули 5397 російських військових. Це був перший офіційний звіт про втрати з березня і набагато нижчий за західні оцінки - 80 000 російських солдатів, убитих або поранених.

Росія також стикається з серйозною нестачею техніки та озброєнь, замінити які стало важко через санкції.

Недавній розгром московських сил на північному сході виявив глибоку вразливість перенапруженої російської армії.

Поки російські війська на півдні України окопалися, сповільнюючи український наступ навколо Херсона, вони деінде борються. На сході українські війська з боєм повернулися на деякі території. Тим часом на окупованих територіях посилюється опір російському правлінню.

Великою перевагою українських військових перед російськими є воля до боротьби.