Який коронавірус? На Генеральній Асамблеї ООН війна затьмарила пандемію

Перегляди: 1057

Переклад статті Адама Тейлора зі свіжої поштової розсилки The Washington Post

Цього тижня лідер вільного світу оголосив про «закінчення» пандемії. Президент Байден зробив це зауваження під час інтерв’ю 60 Minutes, яке вийшло в ефір у неділю. Його заява здивувала офіційних осіб Білого дому, які швидко спробували її «відкотити», побоюючись, що вона вплине на спроби адміністрації збільшити фінансування боротьби з пандемією.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Коли світові лідери зібралися цього тижня в Нью-Йорку на відкриття Генеральної асамблеї ООН, довелося задуматись, чи має рацію Байден. Цьогорічний тиждень відкриття став першим, який проводився повністю офлайн з початку пандемії. Ця подія була віртуальною у 2020 році та гібридною у 2021 році.

Цього тижня навіть з’явилися відчутні ознаки нового життя після пандемії. Теми обговорення ООН також змінилися: минулого року Covid-19 домінував у розмові, а сам Байден паралельно організовував саміт про глобальні зусилля щодо вакцинації та зобов’язався імунізувати 70 відсотків із 8 мільярдів людей у світі протягом наступного року.

Але цього року все інакше, хоча й не краще. Міжнародна спільнота перейшла від пандемії до війни та хаосу.

Вторгнення російських військ в Україну 24 лютого продовжує спричиняти хвилі економічного та політичного шоку, причому цього тижня Москва закликає до «часткової» мобілізації та погрожує ядерною зброєю. Жорстокі репресії в Ірані поставили під сумнів будь-який дипломатичний прогрес, якого можна було б досягти щодо ядерної зброї Тегерана.

Конфлікти спалахнули і в Ефіопії та вздовж кордону Вірменії та Азербайджану, тоді як Вашингтон і Пекін залишаються опонентами. Тим часом світова економіка дійшла до межі, а смерть королеви Єлизавети II привернула увагу всього світу.

Організація Об’єднаних Націй майже забула про пандемію, а минулорічні обіцянки лишилися невиконаними. Коли Байден виступав на Генеральній асамблеї торік, він 10 разів сказав слова «Covid-19» і 6 разів - «пандемія». Цього року він зосередився на протидії Росії та іншим авторитарним державам, лише тричі сказавши «Covid-19» і один раз згадавши «пандемію».

Байден не досяг своєї мети щодо глобальної вакцинації. Правозахисні групи заявили, що менше 1 з 5 людей у країнах з низьким рівнем доходу були повністю вакциновані, тоді як 56 відсотків людей у країнах із рівнем доходу нижче середнього зробили щеплення.

«Наша неспроможність застосувати вакцини справедливо — це гучна глобальна помилка — помилка, яка коштувала життів і засобів до існування та призвела до продовження пандемії для всіх нас», — заявив Том Харт, президент кампанії ONE Campaign.

Були також деякі менш відомі події. Зокрема, Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією в середу зібрав 14,25 мільярда доларів на своїй сьомій конференції. Захід, організований Байденом, наблизив країну до цілі у 18 мільярдів доларів на наступні три роки.

Також точилися дискусії щодо підготовки до наступної пандемії. У четвер я був модератором дискусії, спонсором якої виступив Південноафриканський технологічний та навчальний центр за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Центр має на меті започаткувати глобальну мережу дослідницьких центрів вакцин у країнах, що розвиваються.

Ідея полягає в тому, що хаб навчатиме, як зробити, щоб, коли світ зіткнеться з наступною пандемією, багатії не змогли накопичувати запаси вакцини. У цих зусиллях є перші ознаки успіху.

Південноафриканська компанія Afrigen Biologics, яка працює в хабі, вже випробовує потенційну вакцину від коронавірусу. Також розпочато роботу над щепленням від туберкульозу.

«До нас звернулися провідні науковці ВІЛ-спільноти», — сказав Петро Тербланш, виконавчий директор Afrigen, на конференції, яку організувала адвокаційна група Public Citizen.

ВІЛ є однією з багатьох хвороб, яку експерти сподіваються викорінити за допомогою мРНК-вакцини.

Сум’я Свамінатан, головний науковий співробітник ВООЗ, визнала, що центри можуть не мати значного впливу на пандемію Covid-19 — до появи на ринку вакцини Afrigen ще можуть лишатися роки, — але систему потрібно запровадити зараз, на майбутнє. «Єдиний спосіб вирішити цю проблему — це довгостроковий погляд, а не швидке втручання», — сказала вона.

Проблема в тому, що уряди в усьому світі не завжди бачать перспективу. Британія довгий час була лідером у фінансуванні охорони здоров’я, але в середу приголомшила, коли офіційні особи не змогли пообіцяти нових надходжень на поповнення Глобального фонду Байдена. За нового прем’єр-міністра Ліз Трасс Британія значно скоротила свої бюджети допомоги.

Девід Леммі, член британської опозиції, зазначив, що країна пообіцяла надати Україні щонайменше 2,6 мільярда доларів військової допомоги в 2023 році. Країни, які потребують допомоги, напевно, також будуть знати про це, сказав він Guardian. «У минулому я говорив, що зовнішня політика Британії стала занадто трансакційною, але це навіть не трансакційна політика. Це просто непродумано», – зазначив він.

Тим часом президент Південної Кореї Юн Сук Йоль спричинив невеликий дипломатичний скандал, коли заявив на заході Байдена: обіцянка президента США виділити 6 мільярдів доларів на боротьбу зі СНІДом, туберкульозом і малярією може не пройти через Конгрес. «Буде принизливо для Байдена, якщо ці ідіоти не приймуть це в Конгресі», — в кулуарах почули, як Юн сказав групі помічників.

Але й без Конгресу Сполучені Штати ще не профінансували проект концентраторів мРНК, який потенційно може вплинути на ситуацію за скромну ціну.

Хаб у Південній Африці очікує, що протягом наступних чотирьох років йому знадобиться близько 100 мільйонів доларів США, наразі зібрано лише 67 мільйонів.

Для проекту дефіцит у 34 мільйони доларів — великі гроші, але це також приблизно половина вартості винищувача F-35. І це лише невелика частина з мільярдів військової допомоги, яку Сполучені Штати пообіцяли надати Україні цього року.