Що фейкові референдуми на окупованих Росією територіях України можуть означати для обох країн

Перегляди: 1479

Переклад статті Аніші Колі з Time (22.09.2022)

Чотири окуповані Росією українські області з п'ятниці голосуватимуть, чи хочуть вони приєднатися до Російської Федерації, чи залишитися у складі України. Москва оголосила, що Луганська, Херсонська та частково контрольовані Росією Запорізька й Донецька області візьмуть участь у референдумах з 23 по 27 вересня. Україна та міжнародне співтовариство висловлюють обурення тим, що вибори точно будуть фейковими, схожими на референдум 2014 року в Криму. Його результати викликали серйозні суперечки, їх назвали фальсифікованими і не визнали іноземні держави, однак через кілька днів Росія офіційно анексувала Крим.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Колишній президент і нинішній заступник голови Ради Безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що референдуми знову повернуть ці території до складу Росії, що це буде «незворотним», і що це дозволить Кремлю застосувати «всю можливу силу для самозахисту».

Ось що вам потрібно знати:

Чому Росія закликає до референдумів?

Російське вторгнення в Україну триває вже сім місяців, і українські війська продемонстрували набагато більшу стійкість, ніж очікувала Росія.

«Вони почали готувати цей референдум ще тоді, коли думали, що візьмуть Київ за три дні та влаштують військовий парад з Путіним», — каже Костянтин Сонін, професор Чиказького університету, який розуміється на російських політичних та економічних питаннях.

Президент Росії Володимир Путін ініціював вторгнення, бо хоче, як він стверджує, звільнити українців від репресивного режиму. Частково обґрунтування цього побудоване на уявленні, що в Україні є значна частина етнічно російського населення, яке потребує возз’єднання з батьківщиною.

«В Україні мільйони [етнічних] росіян. Також є десятки мільйонів російськомовних українців. Путін постійно плутає ці дві групи, – каже Сонін. - Є відносно невелика частка людей, які хочуть бути в Росії. І ще менше тих, хто хоче за це боротися».

Опитування показує, що дуже мало людей в Україні мають бажання приєднатися до Росії. Швидше за все, експерти стверджують, мотивом війни Путіна було запобігти приєднанню України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

«Ніщо з того, що ми спостерігали за останні кілька місяців чи років, не свідчить про те, що більшість етнічних росіян або російськомовних в Україні хотіли б бути частиною Російської Федерації», — сказав TIME Томас Грем, колишній спеціальний помічник президента та старший Директор у справах Росії при Джорджі Буші.

«Я думаю, що цей крок пов’язаний з невдачами, яких Росія зазнала на полі бою за останні кілька днів і тижнів. Це відповідь на тиск, який Кремль відчуває з боку жорстких критиків усередині Росії, які вимагають більшої агресивності у війні в Україні», – додав він.

Росіяни втомилися від війни, яку Путін взагалі заперечує. Конфлікт, названий «спеціальною військовою операцією», вже не має потужної підтримки в Росії після останніх втрат.

«Анексуючи ці території, тим самим приєднують їх самої Росії, і те, що в Україні було "спеціальною операцією" для захисту Донбасу та російськомовного населення в Україні, тепер стає конфліктом — можливо, і війною — для захисту території Росії», – пояснює Грем.

Конституція Росії 1993 року після розпаду Радянського Союзу закріпила країну як демократичну республіку. У країні часто відбуваються вибори, але останніми роками стався відкат демократії. Авторитарний режим Путіна - корупція та порушення прав людини, які підтримують контрольовані засоби масової інформації, маніпулювання виборами. Хоча це придушує більшість політичного інакомислення, ілюзія чесних виборів є давнім жителем російської політики, згідно з даними дослідницьких груп, таких як Інститут Брукінгса.

Як проходитиме голосування?

Сонін і Грем пояснюють, що результати референдуму майже напевно будуть на користь приєднання до Росії, але вони також будуть повністю сфабриковані. «По суті, починаючи з 2019 року, вибори в Росії нічого не репрезентують», — каже Сонін.

Росія має добре задокументовану історію придушення виборців. Сонін говорить, що «реальні дані виглядають не так», описуючи російський референдум у Криму 2014 року, який передував анексії території. За офіційними підрахунками, 96% виборців хотіли приєднатися до Росії, прийшли 83% виборців. «Дані мають штучно низьку дисперсію. В принципі, всі дільниці повідомляють про схожу явку і схожі результати», – каже Сонін.

З точки зору логістики, кажуть експерти TIME, референдум, імовірно, буде схожим на референдум у Криму 2014 року, проходитиме під жорстким контролем російських військових і матиме обмежену явку, враховуючи те, що мільйони жителів покинули ці контрольовані Росією українські території після ескалації.

«Влада навряд чи встигла перевірити списки виборців, створити відповідні виборчі пункти (та) переконатися, що виборчі умови існують», — вважає Грем.

Чи є референдуми передвісниками анексії?

Росія офіційно не оголосила про анексію будь-якої з цих українських територій, але експерти кажуть, що референдуми є ознакою того, що анексія цілком можлива.

Анексія може бути приводом для святкування в Росії, каже Грем, але «міжнародне співтовариство цього не визнає». Україна та її західні союзники, зокрема США, заявили, що не визнають російської анексії українських територій.

Однак у випадку анексії спосіб життя українців у цих окупованих регіонах може різко змінитися за одну ніч. «Відтоді там діятимуть усі російські закони, вони введуть російську адміністрацію, — каже Грем. - Вони вже перевели освіту на російську програму. Мета полягає в тому, щоб ці регіони юридично і на практиці виглядали як звичайні російські».

Чи змінить це траєкторію війни?

Україна заявила, що не відступить у відповідь на референдуми чи загрозу анексії. Глава МЗС країни Дмитро Кулеба наголосив, що референдум не завадить Україні продовжувати «звільняти свої території». Сонін і Грем погоджуються, що цей крок навряд чи суттєво вплине на хід війни.

Є, втім, один фактор, який зміниться, якщо Росія юридично визнає частини України частиною Російської Федерації — навіть без міжнародного визнання — на цих територіях почне діяти російська доктрина щодо ядерної зброї. Це означає, що, якщо українські сили атакуватимуть російські війська в межах цих анексованих територій, Кремль може розглядати це як напад на саму Росію та матиме правові підстави використовувати ядерну зброю для свого захисту.

Це, у свою чергу, може «стримати Захід від надання Україні складнішого озброєння у більшій кількості, зброї, яку українці досить ефективно використовують на полі бою», — говорить Грем.

Путін перебуває при владі 18 років і дав зрозуміти, що має намір балотуватися на наступний термін у 2024-му. Ймовірно, референдум не змінить кардинально війну, але свідчить про те, що Путін збирається робити все можливе, щоб перемогти.