«Знесла їм курочка яєчко, і було то яєчко не просте, а золоте»: що з цінами на продукти у Кропивницькому

Перегляди: 9928

Останнім часом жителі Кропивницького (і не тільки) бачать зростання цін на продукти, особливо на яйця, молоко, тепличні овочі. CBN зʼясувало, що спричинило стрімке здорожчання харчів та скільки нині коштують продукти, які кропивничани та гості міста купують для свого повсякденного меню.

Нагадаємо, наприкінці квітня цього року за кілограм свинини мешканцям та гостям Кропивницького на Центральному ринку доводилося платити 110-120 грн, сала (залежно від виду) – 50-200 грн, яловичини – 230-250 грн. Яйця від фермерських господарств коштували 10-20 грн за десяток, домашні – 20-30 грн. Огірки – до 120 грн, редиска – до 60 грн, молода капуста – до 80 грн. Молоко з невеликих фермерських або домашніх господарств у середньому коштувало 20 грн за літр, кисломолочний сир – 110 -120 грн за кілограм, вершкове масло (залежно від жирності) – 250-280 грн.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://cbn.com.ua/2022/04/18/velykodnij-koshyk-u-nynishnomu-rotsi-zdorozhchav-na-25/

Нині ціни на кропивницькому Центральному ринку такі: кілограм свинини 150-170 грн, сало 150-300 (продавці пояснюють таку вартість сала високим попитом на цей продукт), яловичина 250-270. Яйця - 50-55 грн за десяток. Огірки – до 70 грн, помідори – до 80 грн, капуста – до 40 грн. Молоко подорожчало у порівнянні з квітневими цінами найменше - 22 грн за літр, кисломолочний сир – 110-120 грн за кілограм, вершкове масло (залежно від жирності) – 200-260 грн.

Ледь не єдиним продуктом, ціни на який навесні тішили зниженням, були курячі яйця. Фахівці це пояснюють тим, що перекриття морських портів після повномасштабного вторгнення в Україну унеможливило експорт яєць, через що їх надмірна пропозиція на внутрішньому ринку сприяла зниженню цін. Втім, ближче до осені яйця почали дорожчати.

Старша наукова співробітниця Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко коментує здорожчання курячих яєць: «Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін».

Традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця: вартість зерна, зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят, сезонна погана несучість курей восени та взимку. До цих сезонних факторів у 2022 році додаються специфічні — воєнні — причини. Зокрема, зменшення промислового виробництва яєць через окупацію частини територій України.

Ще один із чинників - підвищення собівартості за умов війни. Зокрема, Світлана Пашко вказує на зростання цін на такі складові виробництва: корми, паливно-мастильні матеріали, електроенергія, ветеринарні препарати, вітаміни, кормові добавки, імпортне обладнання.

Світлана Черемісіна, провідна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки зазначає: «У вересні 2022 року відзначається зростання цін на всі види м'яса. Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину — гуляш і ребра, а також курятину — гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: зростання цін на різні її види досягло 29 - 45%».

Незначне збільшення цін на яловичину у 2022 році Світлана Черемісіна пояснює тим, що цей вид м'яса завжди був найдорожчим, а попит на нього — найменшим.

[gallery type="rectangular" td_gallery_title_input="Фото: Мирослава Липа, CBN" td_select_gallery_slide="slide" ids="138472,138473,138474,138475,138476,138477,138478,138479,138480"]

За оцінками Інституту аграрної економіки, на роздрібні ціни на курятину вплив війни був мінімальним. «У п'яти областях України (Вінницькій, Київській, Черкаській, Дніпропетровській і Львівській) зосереджено близько 55% всього поголів'я птиці. На згаданих територіях, за винятком Київської області, активні бойові дії не велися, тому виробничу інфраструктуру птахофабрик не було зруйновано чи знищено», — коментує ситуацію у галузі Світлана Черемісіна.

На думку вчених Інституту аграрної економіки, війна помітно вплинула на ціну свинини, оскільки найбільші її виробники перебувають у регіонах активних бойових дій чи під тимчасовою окупацією — у Донецькій, Дніпропетровській і Харківській областях. Падіння цін поки що не передбачається, навпаки, ймовірне підвищення цін на різні види м'яса ще до 3%.

Молокопродукти показують помірне подорожчання. За прогнозами вчених Інституту аграрної економіки восени 2022 року подорожчання молокопродуктів становитиме не більше 10-15%.

На динаміку цін на овочі суттєво вплинула окупація росією промислового центру вирощування овочевої продукції — Херсонщини. Окрім тимчасової окупації частини південних регіонів, фахівці також пов'язують зміну цін на овочі зі зростанням вартості природного газу наприкінці 2021 року, що вплинуло на собівартість тепличної продукції. За прогнозами Інституту аграрної економіки, у листопаді слід очікувати підвищення ціни на овочі ще на 15-20%.

Також змінилася вартість круп. За даними Держстату за рік ціни на них змінилися так:

• рис: +167% (2,7 разу), до 73,69 грн за кг;

• гречка: +105% (вдвічі), до 87 грн за кг;

• крупи пшоняні: +80%, до 31,10 грн за кг.

Подорожчання гречки пояснюється тим, що донедавна вітчизняний агросектор покривав лише половину потреб населення України в цій крупі, інші 50% імпортували. Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ринки імпорту й експорту з росією та країнами, що її підтримують, закрилися, а значний обсяг гречаної крупи закуповувався саме там, що сприяло утворенню дефіциту.

Рис в Україні не вирощують, а імпорт прив'язаний до курсу долара й логістики — через порти його доставка неможлива. Тому, як прогнозують, вартість цієї крупи залишатиметься високою, понад 60 грн/кг.

Окрім того, вартість круп збільшувалася через стихійний попит з боку населення, яке накопичувало запаси на тривалий період. Тобто, якби 2022 рік був мирним, за оцінками вчених Інституту аграрної економіки, крупи подорожчали б лише на 15-20%.