Іранські дрони атакують Київ

Перегляди: 1715

Переклад тексту з поштової розсилки The New York Times

Столиця України зазнала атаки другий понеділок поспіль, діти та офісні працівники шукали притулку в метро та підвалах. Щонайменше четверо людей загинули під час атак росіян, які використовували іранські безпілотники, що можуть долати великі відстані та вибухати при зіткненні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Атаки в ранкову годину пік сіяли страх далеко від лінії фронту. Серед загиблих – молода жінка на шостому місяці вагітності, яку витягли з-під уламків житлового будинку, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Безпілотники іранського виробництва Shahed-136 повільні, шумні й літають на низькій висоті, що полегшує їх збивання. Їхні маленькі двигуни видають гудіння, схоже на газонокосарку чи мопед, і вони можуть літати автономно, кружляючи, доки не з’явиться визначена ціль.

Українські ВПС заявили, що Росія випустила 43 безпілотники, а літаки та війська України на землі збили 37. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський закликав власників зброї не намагатися їх збивати, а натомість «залишити це питання правоохоронцям та військовим».

Безпілотники дозволили Росії завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі та цивільних об’єктах, незважаючи на брак високоточних ракет і втрату позицій на полі бою на північному сході та півдні України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, виступаючи з бомбосховища, закликав європейські уряди покарати Іран санкціями.

Іран офіційно спростував постачання Росії безпілотників, але посадовці США заявили, що перша партія такої зброї була доставлена у серпні. Президент Володимир Путін відвідав Тегеран у липні, щоб зустрітися з верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї та іншими високопоставленими посадовими особами.

Соцмережі, пов’язані з Корпусом вартових ісламської революції, який розробив безпілотники, опублікували відео атаки на Київ. Росія, можливо, попросила групу іранських військових інструкторів, пов’язаних з Революційною гвардією, навчити її війська користуватися безпілотниками, заявив вашингтонський Інститут вивчення війни в нещодавній оцінці.