США бачать можливість для України скористатися слабкістю Росії

Перегляди: 1546

За словами американських чиновників, наступні шість тижнів, доки не пошириться осінній бруд, можуть дозволити українським військовим просунутися на Донбасі та потенційно повернути Херсон. Але Росію це навряд чи стримає.

Переклад статті Джуліана Е. Барнса з The New York Times

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За оцінками американської розвідки, в українських військових є шанс досягти успіхів у війні проти росії протягом наступних шести тижнів, якщо вони зможуть продовжити свій наступ на півдні та північному сході до того, як брудна земля та хмари змусять протиборчі армії зупинитися і перегрупуватися.

Американські офіційні особи кажуть, що ймовірність повного розвалу російських військ, що дозволило б Україні повернути величезну територію, мала. Але окремі російські підрозділи можуть «посипатися» під тиском України, дозволяючи київській армії продовжувати відвойовувати міста на Донбасі та потенційно захопити Херсон, головну нагороду у війні.

Незважаючи на те, що американські та українські чиновники утримуються від точних прогнозів, вони кажуть, що бойові дії, ймовірно, триватимуть ще кілька місяців, незважаючи на те, що останнім часом війна йде на користь Україні. І низка факторів може стати особливо актуальною для зміни траєкторії конфлікту: складніші бойові умови в грудні, ступінь готовності президента Володимира Путіна до ескалації боротьби, енергетична криза у Європі взимку, різке зростання цін і потенційна зміна політичної ситуації в Сполучених Штатах, що може призвести до зменшення військової підтримки України.

Частина складності оцінки воєнного часу полягає в тому, що війна проходила через різні фази, то одна сторона, то інша мала перевагу. Українці перемогли росіян у битві за Київ, лише щоб побачити, як Росія йде вперед під час жорстоких боїв на Донбасі влітку.

Останніми днями бої загострилися. Тим не менш, військові аналітики кажуть, що Україна має перевагу на своєму боці, яка дає їй можливість визначити, на чому вона хоче зосередити зусилля.

«Тут є українське вікно можливостей, — сказав Мейсон Кларк, військовий аналітик по Росії з Інституту вивчення війни. — Українці мають свободу вибирати, куди вони збираються вдарити».

Офіційні особи США приватно заявляють, що Україна має продовжувати використовувати свою перевагу в найближчі тижні, але не настільки, щоб надмірно розширити свої лінії військового постачання чи дати російській армії шанс скористатися слабкими місцями в українських оборонних лініях. Багато посадовців, опитаних для цієї статті, говорили на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні або секретні питання війни.

Публічно високопоставлені українські чиновники оптимістично говорять про перспективи значних перемог на полі бою. Офіцери на місцях погоджуються, що вони досягають успіхів, але дорогою ціною.

«Рухаємось вперед, але не так стрімко, як на Харківщині, — зазначив командир роти 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яка воює на Херсонщині, майор Ярослав Галас. — І втрат багато».

Американські офіційні особи вважають, що українське просування незабаром може змусити російські війська в Херсоні відступити за річку Дніпро, повернувши більшу частину міста під контроль України. Російське командування рекомендувало відступити до річки, але Путін скасував цей наказ. Цього тижня російські окупаційні чиновники намагалися змусити близько 60 000 людей з Херсона перейти на східний берег Дніпра перед українським натиском.

Після вересневого наступу українським військам довелося сповільнити темп і зміцнити свої лінії постачання на північному сході. Блискавичний контрнаступ знову сповільнився до темпів важкої битви літа.

Деякі американські посадовці заявили, що українці, схоже, готові просуватися вперед і вийти з глухого кута в Луганську, де вони можуть оточити або зламати російську оборону. Важливо, що якщо українські сили зможуть взяти під контроль трасу №66 у Луганську найближчими тижнями, вони перекриють ключову дорогу, якою Росія користується для постачання своїх військ на окупованих територіях.

Російські військові все ще стикаються з викликами, подібними до тих, з якими вони знайомі з початку війни. Проблеми з матеріально-технічним забезпеченням завадили Москві належним чином забезпечити солдатів. Комунікація між російськими підрозділами залишається складною, що перешкоджає скоординованим рухам. А резервісти, яких зараз відправляють на бойові дії, погано навчені та оснащені.

Але навіть якщо зараз Росія втрачає оберти, вона, на думку американських чиновників і військових аналітиків, ще не програла війну. І дуже важливо, кажуть американці, ніколи не недооцінювати супротивника. Збройні сили Москви все ще можуть проводити широкомасштабні артилерійські операції, і Росія має дві потенційно сильні сторони: введення військ у результаті примусової мобілізації, яку Путін здійснив за наполяганням ключових командувачів, і здатність не помічати великі втрати на полі бою.

Російська армія зазнала втрат у техніці та солдатах, які розбили б більшість армій у Європі. У звіті уряду США минулого тижня говориться, що росіяни втратили 6000 одиниць техніки. Втрати росіян обчислюються тисячами. Але ключовою сильною стороною російської армії є можливість застосувати більше техніки та солдатів навіть у критичні моменти. Американські чиновники кажуть, що Росія та Путін, незважаючи на втрати, схоже, готові продовжувати боротьбу. Але є межі.

«Очевидно, що Росія зараз відчуває серйозні проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і забезпеченням, — заявив у вівторок речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер. — З настанням зимових місяців це стане лише важчим. Тому час, безумовно, має важливе значення, коли справа доходить до того, щоб використати це з операційної точки зору».

Україна, з іншого боку, одержала десятки мільярдів доларів американської допомоги, зброю та фінансування, які підтримували економіку та дозволяли її армії спочатку уповільнити просування Росії, а тепер повертати територію.

Враховуючи динаміку бойових дій, США не думають, що буде тривала пауза у війні. Зимовий сніг не сповільнить бойових дій, але пригальмує пізня осіння багнюка, яку росіяни називають «распутіцей». Щойно земля зміцніє в лютому, приблизно в першу річницю вторгнення, армії знову зможуть рухатися швидше.

Росія може використати наступні чотири-п’ять місяців, щоб перегрупуватися, можливо, давши певну підготовку своїм новомобілізованим солдатам. Але що буде далі, за словами американських посадовців, залишається відкритим питанням. Росія може спробувати відновити позиції, які вона втратила з вересня, знову вдавшись до повільного артилерійського обстрілу. Крім того, Путін міг би віддати наказ про ескалацію — потенційно аж до використання ядерної зброї — щоб змінити долю своєї армії. Або ж Росія може спробувати зафіксувати здобутки, намагаючись домовитися з українцями, розраховуючи на те, що європейські столиці, які насторожено ставляться до нестачі палива взимку, змусять Київ погодитися на припинення вогню.

Американські офіційні особи попереджають, що в їхній оцінці війни є важливі застереження. Українські чиновники досі не діляться більшістю своїх оперативних планів. У той час як Сполучені Штати мають кращі розвідувальні дані про російські плани, наміри Путіна щодо наступного етапу війни важко зʼясувати, і наразі мало регулярних контактів між американськими офіційними особами та їхніми російськими колегами.

«Я не думаю, що українці зможуть повністю розвалити російську армію найближчим часом, — сказав Кларк. — У цьому сенсі росіяни змогли покрити втрати. Однак я думаю, що великі російські наступальні операції нині майже не розглядаються».

Динаміка війни може змінитися навесні.

Навіть якщо Україна завадить Росії досягти її стратегічних цілей повалити уряд у Києві та змусити країну відвернутися від Європи, це не означає, що Путін припинить воювати. Реальність сучасної війни полягає в тому, що переможець не отримує права голосу, коли бої припиняються. Путін, за словами чиновників, навряд чи погодиться на поразку найближчими місяцями.

«Часто той, хто програв, вирішує, коли війна справді закінчиться, — сказав Майкл Кофман, директор російських досліджень дослідницького інституту C.N.A. в Арлінгтоні, штат Вірджинія. — Існують розбіжності в очікуваннях людей щодо того, коли війна фактично закінчилася. Бойові дії можуть затихнути, але це не означає, що сама війна закінчиться».