Російський гамбіт «брудної бомби»

Перегляди: 1449

Переклад тексту з сьогоднішньої поштової розсилки The New York Times

Після кількох місяців відсутності зв’язку між Росією та Заходом у вихідні був шквал телефонних дзвінків між Москвою та західними столицями. Росія стверджувала, що Україна планує підірвати «брудну бомбу» — вибуховий пристрій, насичений радіоактивними речовинами, — на своїй території.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Україна рішуче заперечила звинувачення, а США та їхні союзники виступили зі спільною заявою: ці слова Росія придумала для ескалації війни. Вибух «брудної бомби» може дати Москві привід застосувати — або погрожувати застосувати — тактичну ядерну зброю у відповідь.

Інститут вивчення війни, дослідницька група у Вашингтоні, дійшов висновку, що Росія «навряд чи готуватиме неминучу атаку "брудною бомбою" під "українським" прапором». Натомість, за словами групи, Москва, можливо, намагається «уповільнити або призупинити військову допомогу Заходу Україні та, ймовірно, послабити альянс НАТО».

Через вісім місяців конфлікту Росія неухильно втрачає територію, а президент Володимир Путін стикається з занепокоєнням вдома, що все зростає. Росія, швидше за все, відступить з західного Херсону до кінця року, вважають в Інституті.

У своїй заяві Британія, Франція та США заявили: «Світ розгледить будь-яку спробу використати це звинувачення як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-який привід для ескалації з боку Росії».

Сьогодні Росія, схоже, подвоїла свої зусилля, російські ЗМІ цитували начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міністерства оборони генерал-лейтенанта Ігоря Кирилова, який заявив: Україна планувала звинуватити Росію у використанні зброї масового ураження.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що запросив інспекторів ООН, аби ті переконалися: Україні «немає чого приховувати».

Найвищі військові командири США і Росії сьогодні поговорили по телефону. Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, розмовляв зі своїм російським колегою, генералом Валерієм Герасимовим, начальником російського Генерального штабу.

«Ми бачили закономірність у цьому конфлікті, у цій війні, напередодні цієї війни, коли росіяни перекидали все з ніг на голову, — заявив сьогодні Нед Прайс, речник Державного департаменту. — Росія звинуватила українців, Росія звинуватила інші країни в тому, що вона сама планувала. Що ж, це наша турбота».