Джо Байден: «Якщо росіяни застосують ядерну зброю, це буде їхньою серйозною помилкою»

Перегляди: 1633

Застереження президента Байдена демонструють гостру стурбованість Вашингтона та західних союзників тим, що Росія може шукати привід, щоб застосувати ядерну зброю на полі бою.

Переклад статті Девіда Е. Сенгера з The New York Times

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У вівторок президент Джо Байден повторив своє попередження президенту Володимиру Путіну про те, що було б «дуже серйозною помилкою» застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Вашингтон та західні союзники стурбовані тим, що Росія може шукати привід використати таку зброю.

Байден сказав, що він усе ще не впевнений, чи намагається Росія організувати «операцію під фальшивим прапором», під час якої вона підірве брудну бомбу і звинуватить українців. Брудна бомба — це не ядерна зброя, а саморобний пристрій, який використовує звичайну вибухівку для поширення радіоактивного матеріалу.

Але з коментарів Байдена зрозуміло, що він не так стурбований брудною бомбою, як можливістю того, що низка інцидентів може призвести до застосування Росією ядерної зброї на полі бою, вперше з того часу, як Сполучені Штати скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі.

«Дозвольте мені просто сказати: Росія зробила б неймовірно серйозну помилку, якби застосувала тактичну ядерну зброю, — сказав Байден у відповідь на запитання журналіста про те, чи готує Росія брудну бомбу. — Я не гарантую вам, що це операція під фальшивим прапором, не впевнений, але це буде серйозна, серйозна помилка».

Коментарі Байдена та обмін звинуваченнями між Росією та Україною стали останньою демонстрацією того, наскільки високою є напруженість тоді, коли Росія втрачає позиції й не бачить шляху до контролю над великими частинами чотирьох провінцій, які вона нещодавно анексувала.

Це частина того, що американські офіційні особи назвали неминучим парадоксом конфлікту: хоча Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО зобов’язуються допомогти Україні вигнати Росію з її території, чим успішнішими є українці, тим більший ризик того, що Росія порушить неписане табу на використання ядерної зброї.

Це також нагадування про те, що Росія може більше залежати від результатів війни в Україні, ніж від будь-якого конфлікту, в якому вона воювала, відколи вона вперше успішно випробувала ядерну зброю в серпні 1949 року, коли президентом США був Гаррі Трумен.

Вищі військові чиновники Росії розпочали серію звинувачень щодо брудної бомби у вихідні, попередивши своїх американських колег, міністра оборони Ллойда Остіна та голову Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, що Україна планує радіологічну атаку на своїй же території. Жодних доказів вони не надали.

За кілька годин до того, як Байден виступив у Білому домі, Україна відповіла, звинувативши росіян у тому, що вони самі таємно створюють брудні бомби на найбільшій в Європі атомній електростанції, яку зараз окупували.

Думки співробітників американської розвідки щодо намірів Росії розділилися. Дехто вважає, що неодноразові погрози застосувати ядерну зброю — блеф; інші кажуть, що це частина російської військової доктрини під назвою «від ескалації до деескалації», згідно з якою невеликий ядерний пристрій підривається, щоб попередити супротивників триматися подалі.

Протягом останніх кількох тижнів адміністрація Байдена проводила навчання, намагаючись зʼясувати, як Росія може спробувати отримати перевагу, погрожуючи застосувати ядерну зброю, і за яких умов вона може її застосувати фактично. Мета навчань, кажуть чиновники, полягає в тому, щоб розуміти, як Сполучені Штати та їхні союзники можуть відповісти.

Ніхто в адміністрації не виступає за ядерну відповідь. Серед обговорюваних варіантів є звичайні військові удари по російських силах в Україні, які, ймовірно, будуть завдані українською армією. Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО скористаються цим моментом, щоб ще більше ізолювати Росію від світу, — особливо від Китаю та інших країн, таких, як Індія, що продовжують купувати її нафту. Втім, незрозуміло, як конкретно Пекін відповість на використання Росією малогабаритної ядерної зброї, якою б руйнівною вона не була.

У вівторок репортер запитав Байдена, чи Росія «готується сама використати брудну бомбу або ж ядерну зброю». Президент зупинився на другій частині питання. У той час як чиновники кажуть, що брудна бомба буде трагічною ескалацією, вони стурбовані тим, що це може передвіщати. В американських спецслужбах і Пентагоні побоюються, що Росія влаштує провокацію, щоб виправдати використання ядерної зброї у відповідь.

Здавалося, американські посадовці мали певні розвідувальні дані, які підтверджували ці побоювання, але вони відмовилися обговорювати, що це за інформація та наскільки вона переконлива. Але, говорячи про вимоги Росії до Остіна та генерала Міллі, вони, схоже, дотримувалися шаблону оприлюднення інформації, намагаючись послабити Путіна, оскільки він шукає варіанти, крім опори на свою слабку військову силу.

«Росія висуває відверто неправдиві звинувачення, — заявила журналістам у вівторок Карін Жан-П’єр, прес-секретар Білого дому. — У минулому ми бачили, як Росія використовувала звинувачення як привід для ескалації. І, як сказав президент, ми не знаємо, чи це так само зараз».

На брифінгу для журналістів Пентагон неодноразово заперечив заяви Росії про те, що Україна створює брудну бомбу, і заявив, що будь-яке використання такої зброї Росією заслуговує на відповідь Сполучених Штатів.

«Звинувачення в тому, що Україна створює брудну бомбу, є брехнею, — сказав бригадний генерал Патрік Райдер, прес-секретар Пентагону, під час брифінгу у вівторок вдень. — Однак наразі ми не бачимо й жодних ознак того, що Росія прийняла рішення чи має намір застосувати ядерну зброю чи брудну бомбу».

«Це те, за чим ми продовжуватимемо уважно стежити, — додав він. — І звичайно, як говорили інші, для Росії будуть наслідки незалежно від того, використає вона ядерну зброю чи брудну бомбу».

За словами генерала, ні Сполучені Штати, ні НАТО не внесли жодних змін у розташування своїх ядерних сил у зв’язку з нещодавніми звинуваченнями Росії.

Водночас Росія повідомила США і НАТО про намір провести регулярні військові навчання своїх ядерних сил під назвою «Гром».

Генерал Райдер назвав це «звичайними щорічними навчаннями Росії», заявивши, що вона сповістила Сполучені Штати відповідно до «своїх зобов’язань щодо контролю над озброєннями та прозорості».

Хоча навчання були очікуваними, великі ядерні держави часто призупиняють ракетні випробування та навчання в моменти високої напруги, щоб уникнути помилкових тривог і прорахунків. Навесні та влітку адміністрація Байдена відклала кілька випробувань ядерних ракет, хоча зрештою деякі з них і були проведені.

Подібно до того, як не було жодного способу перевірити сумнівні заяви Росії щодо планів України про створення брудних бомб, не було жодного способу перевірити твердження української ядерної компанії «Енергоатом» про те, що росіяни, які окупували Запорізьку атомну електростанцію, виготовляли свої брудні бомби.

Російські війська контролюють Запорізьку станцію на півдні України з початку березня, але нею досі керують українські інженери, які підпорядковуються Києву.

В «Енергоатомі» заявили, що росіяни проводили на станції несанкційовані роботи в сухому сховищі відпрацьованого ядерного палива, яке містить 174 контейнери, в кожному з яких — 24 відпрацьовані ядерні комплекти.

«Енергоатом» припускає, що такі дії окупантів можуть свідчити про підготовку ними терористичного акту з використанням ядерних матеріалів і радіоактивних відходів, які зберігаються на Запорізькій АЕС, йдеться в повідомленні компанії: «Знищення цих контейнерів у результаті вибуху призведе до радіаційної аварії та радіаційного зараження кількох сотень квадратних кілометрів прилеглої території».

Компанія не надала ніяких доказів свого твердження про те, що контейнери знищувалися. На станції за графіком чергують двоє інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії.