Чи по зубах ціни на послуги стоматолога у Кропивницькому?

Перегляди: 10514

На жаль, стоматологічні проблеми не чекають перемоги у війні з росією - зуби потребують регулярного догляду та, за необхідності, лікування.

Медики повідомляють, що захворювання зубів та ротової порожнини можуть впливати на організм загалом: на імунітет, обмін речовин, на слух та зір, спричиняти захворювання серця та серцево-судинної системи, печінки, нирок та ін.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

CBN поспілкувалося зі стоматологами приватних та державних медзакладів та пацієнтами стоматологічних кабінетів Кропивницького, щоб дізнатися, що змінилося у цій сфері з 24 лютого.

Насамперед стоматології, які частково користувалися російськими матеріалами та медикаментами, відмовилися від них повністю.

Стоматологам довелося підняти ціни на послуги через зміну курсу валют. Тому значно змінилась вартість такого лікування, яке потребує додаткових матеріалів, медикаментів, інструментів — це пломбування зубів та імплантологія. Матеріали для надання цих медичних послуг купували здебільшого у європейських постачальників, тож здорожчання на них відбулося відповідно зростанню курсу долара та євро відносно гривні.

У одному з приватних стоматкабінетів прокоментували: «Пломбування у порівнянні з цінами, які були до початку повномасштабної війни подорожчало на 300-500 грн і більше - залежно від стану зуба. Імплантологія у нас як була 400 доларів, так і залишилась 400 доларів, але у перерахунку на гривні це дорожче, ніж до 24 лютого».

Гігієнічні процедури (чистка зубів, видалення нальоту) або не здорожчали, або здорожчали незначно — на 100-200 грн. Вартість процедури від 500 грн і вище.

Вирвати зуб у приватних стоматкабінетах міста коштує від 600 до 2500 грн, залежно від складності цієї операції та наявності ускладнень (у державній стоматології — від 300).

Запломбувати зуб обійдеться у суму від 500 до 1500 грн (державні медзаклади — від 400).

У державних закладах охорони здоров’я всі стоматологічні процедури та лікування для військових — безкоштовні, для цього потрібно мати з собою лише військовий квиток.

Законодавчо у медзакладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України ургентна (невідкладна) стоматологічна допомога має надаватися пацієнтам безплатно. Це усунення гострого болю та лікування станів, які загрожують життю.

Наприклад, пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинокам’яна хвороба, карбункули, фурункули, травми м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки. Втім, з такими проблемами кропивничанам доведеться шукати приватну стоматологічну клініку, у якій є хірург, або чекати у живій черзі державної лікарні через те, що стоматологічна «швидка» наразі в місті не працює.

Ургентна та планова допомога дітям до 18 років з необхідними супутніми інструментальними дослідженнями також передбачена як безоплатна у межах Програми медичних гарантій 2022 року.

Перелік безплатних стоматологічних послуг, які надають у місцевих державних медзакладах та їхню адресу можна дізнатися за номером 16-77 у контакт-центрі НСЗУ.