Ветеранів війни повертає до життя кропивницька «Гірська терапія»

Перегляди: 1769

У Кропивницькому діє «Мобільна організація волонтерська група». Коли у 2016 році постала потреба в реабілітації ветеранів російсько-української війни, один з учасників групи запропонував створити новий проєкт «Гірська терапія».

CBN поспілкувалося з менеджеркою терапії Наталією Салімовою.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Одного разу ми повезли ветеранів у Карпати на тренінг з профорієнтації за новітніми технологіями, але найбільше тоді хлопцям сподобалися гори. І один із ветеранів, Сергій Нога, сказав, що це краще будь-якого психолога. Така терапія повертає до життя, і ти на світ дивишся інакше.

Також до проєкту долучився Тимофій Козка. Він фахівець із фізичного виховання, зараз закінчує магістратуру з цього напрямку. Сам Тимофій із дитинства має ДЦП. Тому добре розуміє всі обмеження, що і як потрібно роботи. І фактично хлопці разом почали працювати у цьому напрямку, розробляли програми, маршрути. Так з 2016 року почала діяти "Гірська терапія".

Сергій сказав, що потрібне обладнання, щоб безпечно ходити в гори. Ми зібрали кошти і закупили професійне туристичне спорядження на 15 людей. Щороку здійснюємо два-три походи у Карпати.

Спочатку інструктори ходять самі, щоб прокласти маршрут. Підбирають шлях під нозологію учасників. Хтось може більше, хтось – менше. Зараз у нашій копілці — шість маршрутів. Вони всі абсолютно різні за складністю та протяжністю. Родзинка в тому, що це — проєкт самих ветеранів для ветеранів. За весь час було близько 40 походів. Сам гірський похід триває від пʼяти до семи днів, але це залежить від кілометражу. Решту часу учасники проводять у селі Кваси на Закарпатті, там є мінеральні води, це зручно.

Спочатку я думала, що потрібно брати лише самих військових. Та Сергій наполягав, щоб були і їхні сімʼї. Тому ветерани можуть походити горами зі своїми родинами».

Наталія розповідає, що у них був паралельно ще один проєкт «АРТ-блокпост» — психологічна реабілітація. Її учасники малювали, шили, а потім влаштовували аукціони та ярмарки. Також проводили благодійні фотосесії. Таким чином вони збирали кошти на «Гірську терапію».

«У нас був цікавий похід наприкінці травня минулого року. Це був дисонанс, ми поїхали, коли було тепло, піднялися у гори, а там прохолода. І це вже був і не зимовий, і не літній маршрут. Тому ця подорож добре запам’яталася учасникам. Крокуси серед снігу і гір — щось неймовірне. Така терапія повертає до життя краєвидами, природнім ресурсом. Ти ідеш і насолоджуєшся безкраїми горами і зоряним небом».

За словами менеджерки, учасники терапії не розводять багаття, адже один з їхніх принципів — екологічність, як менше залишати по собі слідів. Користуються системами приготування їжі, на яких можна зручно нагріти літр води за хвилину, та їдять спеціальне збалансоване туристичне харчування. Ніхто не бере із собою консерви, казан, картоплю, адже це вага і велике навантаження на спину.

«З початку повномасштабної війни мало що змінилося у нашій роботі. До нас додалися внутрішньо переміщені особи. Тому ми працюємо і з ними, надамо їм юридичну та гуманітарну допомогу. Але не забуваємо і про нашу цільову аудиторію. Загалом для гірської терапії це важкий період, всі наші інструктори нині захищають Україну. Але у нас були в межах області невеликі походи, коли хлопці поверталися додому під час ротації, здебільшого це були сплави на каяках»

[gallery type="rectangular" td_gallery_title_input="Фотогалерея. Фото: Наталія Салімова" td_select_gallery_slide="slide" ids="141996,141997,141998,141999,142000,142001,142002,142003,142004"]