Борщ на передову: кулінарна ініціатива кропивницької спільноти «Годуємо патріотів»

Перегляди: 1835

З початку повномасштабного вторгнення рф українці згуртувалися навколо сотень ініціатив: від збору коштів на «байрактари» до пошуків тканини для плетіння маскувальних сіток.

Серед таких ініціатив у Кропивницькому — виготовлення сухих супів, які роблять волонтери спільноти «Годуємо патріотів». Ідея з’явилася ще з самого початку війни, у 2014 році. Саме тоді перші пакунки з сухими супами швидкого приготування поїхали до бійців, які захищали країну.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нині супи фасують щосуботи. Протягом тижня волонтери сушать овочі. Частину сировини закуповують, частину передають громади та просто небайдужі люди. У кожному пакетику із супом повний набір інгредієнтів, навіть приправи й сіль, вміст потрібно лише засипати у киплячу воду, і за кілька хвилин можна смакувати готову страву.

До коробок, які готують на відправку, волонтери вкладають дитячі малюнки, смаколики, чаї, сухарики, обереги й те, що передають благодійники. Цього разу, наприклад, були жарознижувальні й знеболювальні пігулки.

Журналістка CBN поспілкувалася з волонтерами, які сушать овочі та фасують супи, дізналася, як то виглядає, коли куховарять на фронті, та з’ясувала на власному досвіді, як готується та смакує борщ з пакетика.

Про роботу громадської організації розповіла Олена Коряк, одна з адміністраторок проєкту:

— Коли і як з’явилася ідея допомагати армії таким чином?

— Ще у 2014 році створили волонтерську ініціативу, яка називалася «Кулінарна сотня Кіровоградщини». Працювали у 2014-2016 роках, до того часу, поки на якісному рівні не налагодилося харчування у ЗСУ централізовано. Ми зрозуміли, що такої потреби вже немає, а також населення, яке нам допомагало продуктами, овочами, коштами, вже досить виснажене, і ми на цьому зупинили нашу роботу.

А коли почалося повномасштабне вторгнення, ми вже організували «Годуємо патріотів». Тепер наша спільнота працює набагато активніше. Для порівняння: якщо у 2014 році за тиждень пакували не більше 360 пакунків, то зараз максимально — 3500, а у середньому — 2000.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото: Мирослава Липа, CBN" ids="142134,142135,142136,142137,142138,142139,142140,142141,142142,142143,142144,142145,142146,142147,142148,142149,142150,142151"]

— Рахували, скільки загалом відправили супів захисникам?

— Понад 60 000 пакунків. Спочатку ми робили один пакунок з розрахунку на сім літрів готової страви, але хлопці попросили трошечки менші, тепер готуємо на чотири літри.

— Як передаєте готову продукцію на фронт?

— І військові забирають, і волонтери, і відсилаємо «Новою поштою» до найближчої точки від лінії фронту, а хлопці приїжджають і забирають звідти.

— Хлопцям щось подобається більше, можливо, певну страву просять частіше?

— Загалом вони вдячні за все. Дуже люблять зелений борщ. Він загалом особливий такий, здавалося б, як яйце можна зварити й додати, але у нас є яєчний порошок, нам його дарують благодійники. Тому люблять борщ, зелений борщ, але вдячні за все. Ніколи не було такого, щоб дайте те, дайте це.

— Хто надає сировину для супів?

— Кропивничани, вся Кіровоградська область. Хмільник для нас сушить овочі, це Вінницька область. Також «Прес-клуб реформ» виграв грант для нашого проєкту, і завдяки цьому ми протрималися важкий час влітку, коли овочі дорогі і їх загалом важко було придбати, тому ми весь цей час працювали, не знижуючи потужності.

— Хто фасує супи?

— Волонтери. Переважно це стала команда. Але хтось може відлучатися на деякий час, потім повертається. Багато помічників додається, тому що приїжджають люди з окупованих територій, які раді долучитися й допомогти. Навіть якщо вони не мають обладнання, аби сушити овочі, то приходять на фасування чи сушать сухарики в духовках. Тобто команда стала, але частина її змінюється. Загалом це понад 350 осіб на цей час.

— Розробляєте рецепти самостійно?

— Переважно рецепти у 2014-2015 розробляли з моїм чоловіком, коли керували «Кулінарною сотнею Кіровоградщини». У цьому році додали вівсяний суп «Байрактар» та суп-харчо «Новий січовий».

— Як можуть вас знайти охочі допомогти сировиною чи долучитися до роботи?

— У фейсбуці за назвою «Годуємо патріотів» або «Добромир», тому що наша волонтерська спільнота переросла вже у цілу громадську організацію, крім мене, ще три адміністраторки координують роботу: Вікторія Талашкевич, Інна Олійник і Наталія Бурьяненко. У назві «Добромир» наша мрія — добро і мир. Війна все одно закінчиться нашою перемогою.

Як супи готуються на передовій, можемо побачити на фото, волонтери також показують відгуки від бійців, яким передають супи. Олександр, воїн ЗСУ, який якраз власноруч готував борщ з пакетика, пише: «Це мій перший борщ — страва нескорених. Дякую дівчатам з Кропивницького». Та додає світлини, які говорять самі за себе.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото: ініціатива «Годуємо патріотів»" ids="142152,142153,142154,142155,142156,142157,142158,142159,142160,142161,142162"]

З цікавості авторка цих рядків зварила такий борщ і на своїй кухні. Не зовсім польові умови (лише відсутність світла). Борщ дійсно зготувався швидко, довше кип’ятилася вода, ніж варилася сама страва. Заради чистоти експерименту замість м’яса у бульйоні — тушкованка. Смакує як звичайний домашній борщ. І кожен, хто дотичний до «Годуємо патріотів», може сміливо стверджувати, що власноруч нагодував захисників гарячою домашньою стравою.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото: Мирослава Липа, CBN" ids="142163,142164,142165,142166,142167,142168,142169"]