Євроремонт чи реставрація? Як відновлять згорілі пам’ятки архітектури у центрі Кропивницького

Перегляди: 3286

У ніч з 27 на 28 листопада 2018 року на вулиці Дворцовій (нині — Театральна) у будинках №№8, 8а та 10 сталася пожежа. До гасіння тоді залучили 13 одиниць техніки та 65 рятувальників, але приміщення стало непридатним для використання.

Будiвлi, що постраждали: по вулицi Дворцовiй, 8-а, – колишнiй «Громадський будинок» 1959 року забудови та по вулицi Дворцовiй, 10, – колишнiй будинок театру «Казка», 1900 року, внесенi до Перелiку пам’яток мiстобудування, архiтектури мiсцевого значення у Кiровоградськiй областi.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На початку XX ст. до вулиці Миргородської (нині - Шульгиних) у цьому кварталі знаходились три будинки братів Волохіних - землевласників та підприємців. Дворцова, 9 та 11 — будинки останнього міського голови Єлисаветграда Григорія Волохіна. Будинок по Дворцовій, 10 належав його брату Олександру. 14 січня 1897 року міська управа дозволила Олександру Волохіну «складувати матеріали по Дворцовій вулиці для будівництва будинку весною». (Він прикрасив місто вишуканими будівлями / Невесьолов С.М., Поліщук В.В. – Кропивницький: ВЦ ККТК, 2022.) У 1985-1901 роках міським архітектором був Лишневський, тому є припущення, що автором проєкту є саме він. У будівлі до 1917 року був театр «Казка», за радянської влади — кінотеатр імені Дзержинського, після 1991 року - «Інгул».

[caption id="attachment_143050" align="aligncenter" width="640"] Скан з книги Поліщука і Невесьолова[/caption]

Газета «Голос Юга» 26 грудня 1912 року писала: «Было открытие прекрасно оборудованного Театра "Сказка". Дирекция Е. В. Элькинд, управляющий В. Н. Кондратьев. Буфет, фойе, оркестр музыки. С 1 часа дня до 4 часа вечера по два сеанса для детей и учащихся».

Після пожежі у 2018-му споруди залишилися стояти як є. Слідчо-оперативна група з’ясовувала причини виникнення пожежі: випадковість чи підпал. Слідство ведеться й досі, його подробиці не розголошуються. У Єдиному державному реєстрі судових рішень останнім доступним матеріалом є ухвала Кіровського районного суду, в якій ідеться про проведення експертизи: «28 травня 2019 року слідчий СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда з клопотанням про проведення судово-металографічної експертизи за експертною спеціальністю 8.16 "дослідження провідників із ознаками короткого замикання", проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України <...> В обґрунтуванні послався на те, що в провадженні СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області знаходяться матеріали вказаного кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за фактом раптової пожежі, яка сталась 27.11.2018 року...»

[caption id="attachment_143048" align="aligncenter" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

24 квітня 2019 року тодішня начальниця відділу охорони культурної спадщини управління архітектури в міській раді Надія Лісняк повідомляла CBN, що постраждалі на Дворцовій будинки планують законсервувати. На офіційний запит відділу власники будинку відповіли, що триває кримінальне провадження, заважати роботі слідства вони не мають права. «По завершенні розслідування вони будуть вести мову про консерваційні роботи», – сказала Надія Лісняк.

Надалі доля приміщень залишалася невизначеною. Дах залишався неперекритим або перекритим частково, тож природні чинники додавали руйнувань.

[caption id="attachment_143047" align="aligncenter" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

16 листопада 2022 року під керівництвом заступниці голови обласної військової адміністрації Катерини Колтунової Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини розглянула проєкт реставраційних робіт пам’яток архітектури у Кропивницькому за адресою: вул. Театральна, 8 (8а) та Театральна, 10. Рада схвалила архітектурні рішення для подальшої розробки науково-проєктної документації.

[gallery type="rectangular" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="143059,143058,143060,143061,143062,143063"]

Будівля знаходиться у приватній власності, тож власники відреставрують приміщення своїм коштом. Але планують реконструкцію разом із радою з питань охорони культурної спадщини задля відновлення архітектурних деталей та збереження історичного вигляду фасаду приміщення. Інтер'єр, швидше за все, після відбудови набуде нового вигляду через значні руйнування.

[caption id="attachment_143046" align="aligncenter" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Власником приміщення на Дворцовій, 12 у 2018 році був нині покійний нардеп Станіслав Березкін, частина будівлі під номером 10 теж належала йому, будинок 8а – частинами тому ж Березкіну і агробізнесмену Сергію Тарасову. Кому належить друга частина будівлі на Дворцовій, 10, чиїм власником раніше було ТОВ «Рікона» Ганни Антоньєвої, тоді не зʼясували.

Хто володіє будівлями зараз, сказати складно, оскільки велика частина реєстрів в Україні закрита через війну.

У Кіровоградській обласній військовій адміністрації показали концептуальні архітектурні рішення для подальшої розробки науково-проєктної документації з реставрації.

«Власник наразі зацікавлений у тому, щоб зробити реставрацію і повернути автентичний стан цих приміщень, - розповіла очільниця департаменту культури і туризму ОВА Уляна Соколенко. - Автентичний - мається на увазі той вигляд, який був під час будівництва цих споруд. Ми погодили на прохання власника концептуальні архітектурні рішення реставрації цих будівель. Узгодили візуалізацію самих будівель, але не розглядали вигляд внутрішніх приміщень,тому що всі ці роботи, матеріали та вигляд будуть описані у науково-проєктній документації. Саме ці концептуальні рішення стануть основою для її підготовки. Тому коли вже буде науково-проєктна документація, ми також розглядатимемо її на консультативній раді. Так визначено законодавством».

[caption id="attachment_143045" align="aligncenter" width="640"] Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Концептуальні рішення розробляє проєктна організація з Києва з досвідом подібних робіт. Вимогою для підготовки є участь фахівця з історії, кандидата наук. Загалом такий проєкт має створюватися з дотриманням вимог, які описані у законодавстві.

Вулиця Театральна залишається однією з улюблених для прогулянок кропивничан та гостей міста, тож містяни сподіваються на те, що проєкт залишиться не на папері і власникам дійсно вдасться відновити архітектурну красу.

[caption id="attachment_143051" align="aligncenter" width="640"] Скріншот з Facebook[/caption]