Свято наближається... Як відзначатимуть Новий рік у громадах Кіровоградщини

Перегляди: 3851

У Кропивницькому цього року новорічної ялинки не буде, повідомила ще 18 листопада начальниця управління культури Кропивницької міськради Анна Назарець. Всі гроші, які могли витратити на встановлення ялинки, відправлять на потреби ЗСУ.

Водночас зовсім без святкових атрибутів містян не залишать. Уже через кілька днів після виступу Назарець на площі перед міськрадою розвісили гірлянди та прикрасили ялинки, що ростуть там. Таке рішення не влаштувало окремих кропивничан: на сайті місцевих петицій 21 листопада з'явилася вимога таки встановити ялинку на головній площі міста. Автор пояснює це тим, що людям у такий непростий час потрібні якісь позитивні емоції. Ще одну петицію з такою ж пропозицією опублікували 29 листопада.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Щоб зрозуміти, як жителі регіону ставляться до зимових свят цього року, СBN вирішило дізнатися, як планують відзначити новорічні свята ще в кількох містах Кіровоградщини. І чи планують взагалі

Олександрія

В Олександрії новорічної ялинки на Соборній площі не буде, але працюватиме резиденція Святого Миколая в Театральному сквері.

«Наші дітки цілий рік старалися, писали листи Миколаю і чекають своїх подарунків. Для них у дворі театру прикрасимо справжню живу ялинку, готуємо вистави і солодощі. Жодної копійки з міського бюджету на новорічні свята виділено не буде. Вдячний місцевим підприємцям, які відгукнулися на звернення і готові допомогти з організацією свята та придбати подарунки для малечі. Діти мають отримати позитивні емоції, а ми не маємо права їх позбавляти того, чого вони чекають», — сказав міський голова Олександрії Сергій Кузьменко.

Світловодськ

«Загальну ялинку ставити не будемо. Ялинку поставлять на території будинку культури, де проводитимуть заходи для дітей», — зазначив у коментарі CBN міський голова Світловодська Андрій Маліцький.

Новомиргород

«По навчальних закладах проводитимуть новорічні заходи для учнів молодших класів. Також плануємо роздати дітям солодощі. У центрі ялинки також ставити не будемо. Прикрасимо ялинку, яка росте у нас на площі, але без гірлянд. Також на площі буде фотозона», — розповів міський голова Новомиргорода Ігор Забажан.

Голованівськ

Як повідомили у Голованівській селищній раді, якщо у громаді й проводитимуться якісь святкові заходи, то лише для маленьких дітей. Щодо встановлення ялинки вирішили провести опитування серед жителів селища.

«Ялинка у нас вже багато років одна і та сама, як і будиночок Святого Миколая. Ми хотіли поставити ялинку і цей будиночок для дітей, але без ілюмінації. Просто для того, щоб Святий Миколай їх зустрів і подарував їм якісь подарунки за віршики. За результатами опитування, ми будемо вирішувати, чи ставити ялинку, вже ближче до Нового року. Але наразі більшість опитуваних – за новорічну ялинку для дітей», — зазначили у селищній раді.

Мала Виска

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Алла Жовтило: «Ми не плануємо масових заходів, нам не до того. Встановлення ялинки також не передбачаємо. Хоча вона у нас є, тобто додаткові кошти на неї не пішли б. Та ми утримаємося, напевне, як і більшість в Україні, від ілюмінацій. У нас на площі росте ялинка, то ми просто плануємо її трохи прикрасити. Але масових заходів, таких, як відкриття ялинки, ми не плануємо. Тобто загальноміських святкувань не буде. Можливі локальні — у навчальних закладах. І на територіях сільських старостатів заклади культури проведуть свої локальні заходи для дітей, у тому числі і внутрішньо переселених. Звісно, що не у таких масштабах, як раніше, але також трохи передбачили коштів на солодощі для дітей».

Новоукраїнка

«Міський голова запропонував не прикрашати живу ялинку в центрі міста. Більшість людей підтримали цю думку. Остаточного рішення ще немає, але, скоріш за все, ми не будемо її прикрашати. Якщо якісь колективи запропонують ініціативи, щоб заходами зібрати кошти для ЗСУ, то ми їх підтримаємо. Але спеціально ніяких заходів проводити не плануємо», — зазначив начальник відділу організаційної роботи та інформації Юрій Козловський.