Війна в українських небесах

Перегляди: 1391

Переклад тексту Керол Лендрі з поштової розсилки The New York Times

Кияни знову прокинулися від звуків сирен повітряної тривоги та вибухів. Перед світанком 14 грудня Росія випустила на столицю України 13 безпілотників іранського виробництва, більшість з яких, заявили українські посадовці, знищила українська ППО.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Дві урядові будівлі в Києві та щонайменше чотири будинки в області отримали пошкодження, ймовірно, через падіння уламків з безпілотників. Ця атака була наступною за хвилею руйнівних ударів безпілотників по Одесі у вихідні, що, здавалося, поклало край тижневій паузі у використанні Росією безпілотників.

З настанням зими російські ракети та безпілотники неодноразово обстрілювали енергетичну інфраструктуру України, позбавляючи мільйони мирних жителів електроенергії, води та тепла. Але протиповітряна оборона України може ось-ось збагатитися потужним активом.

США готові схвалити передачу Україні системи Patriot — найсучаснішої наземної зброї протиповітряної оборони, повідомили The Times у вівторок двоє американських чиновників. Батареї Patriot використовують складний радар і ракети для перехоплення ворожих цілей, в тому числі ракет і літаків, на відстані до 100 миль на великій висоті. (Ефективність Patriot проти дронів — не така однозначна.)

Раніше США чинили опір постачанню батарей Patriot, які відносно дефіцитні. CNN, який раніше повідомляв про новини Patriot, зазначив, що батарея Patriot потребує «десятки осіб персоналу», які пройшли інтенсивну підготовку.

Експерти кажуть, що великих запасів ракет Patriot для передачі в Україну немає. І лишається багато питань щодо потенційної передачі, включно з тим, скільки часу займе навчання українських солдатів системі, ймовірно, у Німеччині, і де розташують Patriot'и в Україні.

Адміністрація Байдена також опиралася відправленню найсучаснішої американської зброї в Україну на тій підставі, що це може призвести до ескалації війни з Росією. Думки з цього приводу змінилися, оскільки Росія посилила свої атаки на цивільну інфраструктуру України та зміцнила військовий альянс з Іраном.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія «безсумнівно» завдасть удару по системах ППО Patriot, якщо Пентагон втілить свої плани щодо постачання їх Києву.

Готовність Сполучених Штатів розглянути передачу є виграшною для українських офіційних осіб, які все сильніше благають про протиповітряну оборону для протидії невпинним атакам Росії.

Україна стала полігоном для випробування найсучаснішої зброї та інформаційних систем, нових способів їх застосування. Залп з іранських безпілотників, відомих як Shahed-136, випущений минулого тижня по Одесі, став першим за три тижні, який вразив Україну.

Українські посадовці та військові аналітики заявили, що в Росії або закінчилися іранські безпілотники, або закінчилося їх використання через холодну зимову погоду. Удар по Києву, де рано вранці було 23 градуси за Фаренгейтом (мінус 5 за Цельсієм), свідчить про те, що якщо й був збій у холодну погоду, то його виправили.