Путін відвідав Білорусь, викликавши занепокоєння щодо ескалації війни в Україні

Перегляди: 1809

Білорусь опиралася втягненню у війну. Але цей візит викликав побоювання, що росіяни можуть знову піти на Київ від білоруського кордону.

Переклад статті Анатолія Курманаєва, Ендрю Крамера та Майкла Левенсона з The New York Times

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Президент Росії Володимир Путін нечасто буває в Білорусі, але у понеділок здійснив туди візит, щоб зміцнити зв’язок з президентом країни та його найближчим регіональним союзником Олександром Лукашенком. З'явившись разом у палаці в Мінську після переговорів, Путін і Лукашенко заявили про необхідність протистояти економічному тиску Заходу. Путін сказав, що вони також обговорили формування «єдиного оборонного простору», не пояснивши, що це означатиме, і домовилися продовжувати спільні військові навчання.

Візит Путіна відбувся, коли Росія продовжувала свої нічні бомбардування українських електростанцій та іншої важливої інфраструктури. І ця поїздка, схоже, посилить занепокоєння в Києві щодо можливості нового наземного наступу з використанням Білорусі як стартового майданчика.

Останніми днями Україна неодноразово попереджала, що російські війська можуть готувати новий напад з Білорусі, щоб спробувати знову захопити Київ, лише приблизно в 55 милях від білоруського кордону, або перервати потік західної зброї та допомоги в Україну з Польщі.

Цього місяця міністри оборони Росії та Білорусі підписали невизначену угоду про зміцнення військових зв’язків, а минулого тижня Мінськ заявив, що перевіряє боєготовність своїх військ. Востаннє це було за кілька днів до вторгнення Росії в Україну, в тому числі з території Білорусі.

Путін продовжує використовувати Білорусь для навчання та поновлення своїх розбитих сил в Україні.

Лукашенко сказав, не уточнюючи подробиць, що Росія також допомагає Білорусі навчати своїх військових пілотів керувати літаками зі спеціальним навантаженням. Він не згадав про можливість відправлення білоруських сил в Україну, якому він досі опирався.

З початку війни Путін і Лукашенко зустрічалися щонайменше шість разів. Більшість цих зустрічей відбулися в Росії. За даними російських державних ЗМІ, це була перша поїздка Путіна до Білорусі з 2019 року, і Лукашенко чекав, щоб привітати його обіймами.

У саркастичному зауваженні, яке, певно, стосувалося міжнародної ізоляції двох країн через 10 місяців війни, Лукашенко назвав себе та Путіна «двома співагресорами — найшкідливішими, найтоксичнішими людьми на планеті».

Лукашенко майже повністю покладається на Путіна, відколи російський лідер допоміг придушити вуличні протести, які спалахнули в Білорусі в серпні 2020 року після того, як Лукашенко оголосив про свою переконливу перемогу на суперечливих виборах. Він залежить від Росії у фінансовій, паливній та безпековій допомозі, щоб зберігати свою владу протягом 28 років. У понеділок обидва президенти досягли угоди щодо вартості субсидованих поставок російського газу до Білорусі, що ще більше допоможе Лукашенку.

«Чи зможемо ми захистити свою незалежність і суверенітет без Росії? — спитав сам у себе Лукашенко. — Ні, не зможемо».

Коли почалися переговори, Росія щойно завершила хвилю передсвітанкових атак безпілотниками іранського виробництва на Київ та інші українські міста, заявили українські посадовці. Ці атаки — продовження схеми нічних ударів, яку Москва прийняла, щоб ухилятися від української ППО.

Більшість вибухових безпілотників були націлені на електростанції та іншу важливу інфраструктуру в Києві, де пролунали щонайменше чотири гучні вибухи. Міська влада попередила жителів про те, щоб вони сховалися в укриттях.

Військово-повітряні сили України заявили, що 30 зі щонайменше 35 безпілотників були знищені до того, як вони досягли цілей в Україні. Мер Києва Віталій Кличко сказав, що постраждала критична інфраструктура, а в деяких районах зникли електроенергія і тепло. У регіоні навколо столиці троє людей отримали поранення, дев'ять будинків — пошкодження, йдеться в повідомленні поліції.

Українська національна атомна енергетична компанія «Енергоатом» заявила, що один із іранських безпілотників також пролетів над Южноукраїнською атомною електростанцією незабаром після півночі в понеділок, створивши небезпеку для об’єкта. «Це є абсолютно неприпустимим порушенням ядерної та радіаційної безпеки», — сказано в пресрелізі компанії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що атаки були здійснені з партії безпілотників Shahed, які, за його словами, Іран нещодавно доставив до Росії. Він згадав про цю зброю у зверненні до європейських лідерів, які зібралися в Латвії, закликаючи їх надавати більше підтримки протиповітряній обороні України.

Удень українці можуть збивати безпілотники зі стрілецької зброї, зазначив речник ВПС України Юрій Ігнат. Але в темряві, наголосив він, Україні потрібні дорогі та рідкісні ракетні комплекси, які можуть відстежувати безпілотники за допомогою радарів.

Деякі військові аналітики стверджують, що посилення військової активності в Білорусі, включно з прибуттям тисяч російських військових нібито для навчання, може бути частиною хитрощів, спрямованих на те, щоб змусити Україну відвести війська на північ з фронтів на сході та півдні.

Конрад Музика, незалежний аналітик з питань оборони, сказав, що дані розвідки з відкритих джерел свідчать про те, що Росія має від 10 000 до 15 000 солдатів, які навчаються в Білорусі. Втім, на початку повномасштабного вторгнення російських військових там було значно більше.

Інститут вивчення війни, вашингтонська дослідницька група, у своїй доповіді, опублікованій у п’ятницю, заявив, що нове російське вторгнення в Україну є малоймовірним, оскільки «все ще немає ознак того, що російські війська формують ударну групу в Білорусі». Водночас зустріч Путіна з Лукашенком, на думку інституту, «посилить російську інформаційну операцію, покликану переконати українців і Захід, що Росія може напасти на Україну з Білорусі».

Речник Кремля Дмитро Пєсков відкинув припущення про те, що Білорусь може взяти безпосередню участь у війні, заявивши журналістам у понеділок, що такі розмови базуються на «абсолютно дурних, безпідставних вигадках». Він так само заперечив твердження Сполучених Штатів на початку року про те, що Росія планує вторгнутися в Україну, наполягаючи на тому, що Москва направила війська до Білорусі лише для навчань.