Американці планують вчити українських військових користуватися системами Patriot у США

Перегляди: 1583

Переклад статті Лари Селігман, Politico

За словами двох посадовців Міністерства оборони, Пентагон розглядає можливість навчання українських збройних сил експлуатації системи протиракетної оборони Patriot на військовій базі в Сполучених Штатах.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З моменту лютневого вторгнення Росії українські збройні сили завершили тренування на низці різних систем озброєнь, наданих НАТО, включно з ракетно-артилерійською системою високої мобільності виробництва США, у Східній Європі, Німеччині та Великобританії. Але до сьогодні у Сполучених Штатах навчання не проводилися жодного разу.

Хоча остаточного рішення ще не прийнято, новина про те, що Міністерство оборони США розглядає можливість проведення навчання в США, з’явилася через день після того, як адміністрація Байдена оголосила, що надасть одну батарею Patriot — складну систему протиповітряної оборони, призначену для збивання ракет і літаків — в Україну для захисту від ударів Росії.

Київ просив Patriot місяцями, але одна річ, яка гальмувала рішення США, — це складність системи та тривалий процес навчання, необхідний для її роботи. Очікується, що на навчання українців керувати Patriot, для чого зазвичай потрібно 90 військовослужбовців, знадобиться кілька місяців, вважають у Пентагоні.

Департамент обговорює, проводити це навчання в Сполучених Штатах чи на американській базі в Європі, повідомили посадовці на умовах анонімності.

Найлогічніше проводити навчання в Сполучених Штатах, швидше за все, у Форт-Сіллі, штат Оклахома, де є інструктори і комплексні тренажери, сказав один із посадовців. Проведення навчання в Європі цілком можливе, але це пов’язано з більшими матеріально-технічними труднощами, додав він.

Представник міністерства оборони відмовився коментувати цю історію.

Система, до якої входять кілька машин підтримки зі станціями управління, радарами та генераторами, ймовірно, не потрапить на поле бою протягом багатьох місяців. Ще один посадовець Міністерства оборони заявив у середу, що військові не передадуть Patriot Україні, доки українці повністю його не опанують.

Цілком ймовірно, що військові перемістять Patriot зі складу в Сполучених Штатах в Україну, замість того, щоб забрати батарею з місця розгортання, наприклад, на Близькому Сході чи в Європі, сказав посадовець. Останнє навряд чи вдасться зробити, оскільки батареї користуються великим попитом у всьому світі — особливо в Саудівській Аравії та інших країнах Близького Сходу, де вони захищають від іранських безпілотників і крилатих ракет.

Додаткове сучасне озброєння було в центрі дискусій між президентом України Володимиром Зеленським і офіційними особами США під час його візиту до Вашингтона в середу. Patriot є частиною величезного пакету заходів безпеки вартістю 1,85 мільярда доларів, який адміністрація Байдена оголосила після того, як президент України приземлився в середу. У пакет також входять додаткові боєприпаси, міномети та комплекти наведення авіаційних боєприпасів.

Під час спільної прес-конференції з Байденом у Білому домі Зеленський подякував президенту США за протиракетну систему Patriot, а потім одразу сказав, що хоче більше.

Байден відповів: «Ми над цим працюємо».

Хоча додаткові «Патріоти» не виключаються, адміністрація ухиляється від надання Україні зброї більшої дальності, боячись спровокувати Росію на ескалацію конфлікту. Але Київ стверджує, що йому потрібна ця зброя, щоб підтримувати темп і вражати російські цілі на полі бою.

Байден у середу відкинув ідею про те, що відправка Patriot може загострити ситуацію на полі бою, стверджуючи, що це оборонна система, яка буде використовуватися для збивання російських ракет, які бомбардують українську інфраструктуру та залишають мільйони людей без світла.

«Це не ескалація, це оборона», — сказав Байден.