Росія подвоює кількість своїх солдатів в Україні за рахунок призовників і в'язнів

Перегляди: 1666

Переклад статті Марії Ільюшиної та Франчески Ебель, The Washington Post

Незважаючи на значні бойові втрати за десять місяців жорстокої війни, Росія тепер має більш ніж удвічі більше військ, готових воювати в Україні, ніж це було під час вторгнення в лютому, включаючи тисячі засуджених, звільнених із в’язниць, і призовників із суперечливої мобілізації, проведеної восени нинішнього року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з новими даними США, група найманців Вагнера, яка воює разом з регулярними російськими військами в Україні, за останні місяці залучила до своїх лав 40 тисяч ув’язнених з усієї країни. Разом із 300 тисячами нових призовників і 20 тисячами добровольців російські сили тепер більш ніж удвічі перевищують 150 тисяч, спочатку зарезервованих на те, що президент Володимир Путін назвав «спеціальною військовою операцією».

Збільшення кількості солдатів підтверджує часто повторювану обіцянку Путіна просуватися вперед, доки його військові цілі в Україні не будуть досягнуті. Втім, військові експерти сумніваються в рівні готовності та морального духу серед новобранців.

Нові цифри, оприлюднені представником національної безпеки США Джоном Кірбі на брифінгу в четвер, загалом збігаються з оцінками правозахисних груп, у тому числі «Росії за ґратами», яка заявила, що неофіційний набір російських в’язнів проводився окремо від «часткової мобілізації» яку Путін розпочав наприкінці вересня.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що у вересні та жовтні було мобілізовано 300 000 чоловік, ще 20 000 приєдналися як добровольці.

Кірбі сказав на брифінгу, що 40 тисяч із приблизно 50 тисяч членів групи Вагнера були засудженими. Кірбі додав, що, на думку Вашингтона, під час останніх боїв на сході України було вбито щонайменше 900 полонених. За його словами, ПВК «Вагнер» на чолі з бізнесменом Євгеном Пригожиним виявилася втягнутою в боротьбу за владу з іншими структурами російської армії.

«У деяких випадках російські військові чиновники фактично підпорядковуються командуванню "Вагнера, — сказав Кірбі. — Для нас цілком очевидно, що ПВК "Вагнер" стає конкурентом для російської армії та інших російських міністерств».

Пригожина, якого прозвали шеф-кухарем Путіна через те, що він заробив статки на російських державних контрактах з громадського харчування, зняли на відео у вересні, коли він особисто їздив до в’язниць, щоб допомогти вербувати засуджених, надаючи перевагу звинуваченим у насильницьких злочинах.

У прес-службі кейтерингової компанії Пригожина «Конкорд» тоді скромно прокоментували відео, заявивши, що «людина на відео дуже схожа на Євгена Вікторовича».

Останніми тижнями «Вагнер» зосереджується на спробі захопити українське місто Бахмут, що поклало початок одній із найкривавіших битв у війні, але поки що не принесло довгоочікуваної перемоги. Президент України Володимир Зеленський відвідав Бахмут і нагородив медалями бійців, які брали участь в обороні міста, наголосивши, що «Вагнеру» поки що не вдалося його захопити.

«Схоже, пан Пригожин готовий просто кинути росіян у м’ясорубку в Бахмуті, — сказав Кірбі. — Насправді близько тисячі бійців Вагнера були вбиті в боях лише за останні тижні, і ми вважаємо, що 90 відсотків з цих тисячі бійців були засудженими».

Вербування Пригожина у в’язницях, яке розпочалося наприкінці весни або на початку літа, було відповіддю на гостру потребу в підкріпленні тоді, коли Путін усе ще опирався мобілізації, сподіваючись відгородити російське населення від прямої участі у війні.

Протягом усієї війни «Вагнер» здобув популярність після перших успіхів у Луганській області, які контрастували з численними невдачами, що їх зазнали регулярні сили Росії. Це спонукало державні ЗМІ вперше відкрито вихваляти та всіляко демонструвати групу найманців. «Вагнер» довгий час діяв у тіні, а Москва заперечувала будь-який зв’язок з ПВК.

Тим часом уряд Великобританії вважає, що чисельність бойовиків Вагнера в Україні зросла з приблизно 1000 у березні 2022 року до майже 20 000, що, за даними Великобританії, становить 10 відсотків російських сил на місці.

Пов'язані з Пригожиним і «Вагнером» вербувальники пропонували в'язням помилування і свободу в обмін на шість місяців боїв. Найманці також отримують місячну зарплату в розмірі близько 1400 доларів, яка надходить їхнім родичам. Але завербованих в'язнів попереджають: ті, хто спробує втекти з передової без бою, ризикують бути застреленими.

Ольга Романова, директорка «Росії за ґратами», каже, що родинам зазвичай виплачують зарплату, хоч і нерегулярно, однак правових підстав чи будь-яких гарантій, що бійці отримають те, що їм обіцяли, немає. Навіть їхня свобода може бути юридично невизначеною, заявила Романова.

«Судові рішення щодо цих призовників не скасовані, вони досі перебувають на обліку в пенітенціарній службі, — сказала Романова. — Помилування підписує президент, і це дуже складний процес, який жодним чином не змінювався. Тому немає ні помилувань, ні амністії, яку парламент має право приймати».

Романова також зазначила, що вразливе становище ув'язнених і відсутність будь-якого правового захисту дозволяють «Вагнеру» страчувати колишніх засуджених, які порушили правила групи найманців, без суду і слідства.

«Їм обіцяють, що розстріляють, і це роблять, за вживання наркотиків і алкоголю або, скажімо, за сексуальні стосунки, — сказала Романова. — Я би назвала це масовими позасудовими стратами».

За словами Романової, завербованих засуджених кидають на передову, використовують для розмінування або в якості піхоти, незважаючи на те, що вони часто хворіють та не мають практичної підготовки, що призводить до великих втрат. «З перших новобранців, які брали участь у перших боях у липні, ми знаємо лише про одного вцілілого… це один у підрозділі чисельністю близько ста осіб», — зазначила вона.

У листопаді в обліковому записі Telegram, пов’язаному з «Вагнером», з’явилося відео, на якому зафіксована страта Євгена Нужина, 55-річного засудженого, який відбував 24-річний строк за вбивство, скоєне ним у 1999 році. У липні він підписав угоду про приєднання до «Вагнера», але втік до України, де дав низку інтерв’ю. На ролику видно, як Нужин лежить із приклеєною скотчем до цегли головою, а невідомий у формі б’є його кувалдою.

Пригожин не взяв на себе відповідальність за смерть Нужина і не визнав ролі «Вагнера» в цьому, але назвав Нужина зрадником і сказав, що «він не знайшов щастя в Україні, а зустрів недобрих, але справедливих людей».

У своїй промові на початку минулого тижня Путін заявив, що 150 000 мобілізованих вже направлено в зону бойових дій, а інша половина «проходить підготовку на військових полігонах і становить достатній резерв».

«Це робиться для ротації, тому що не можна відправити тисячі солдатів на фронт і тримати їх там до кінця війни; ви повинні періодично їх ротувати, — сказав Руслан Левієв, аналітик Conflict Intelligence Team, який відстежує російську військову діяльність в Україні з 2014 року. — Б'єшся, відступаєш у тил, відпочиваєш і знову б'єшся. 150 тисяч чекають своєї черги».