Як і що робити, коли померла близька людина. Інтерв’ю з начальницею ритуальної служби

Перегляди: 3532

Журналістка CBN розпитала у начальниці виробництва кропивницького КП «Ритуальна служба» Людмили Денисенко про те, що слід робити, коли доводиться ховати своїх близьких.

— Які перші дії, коли людина померла?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

— Спочатку потрібно зателефонувати на «102», потім служба викликає спецмашину, тіло відвозять у морг. Якщо людина перебувала на лікуванні, тоді сімейний лікар виписує довідку про смерть. Якщо людина не лікувалася, а смерть настала раптово, тоді роблять розтин тіла. Після розтину патологоанатом видає лікарське свідоцтво про смерть. Із цим документом людина повинна поїхати у РАЦС і там оформити свідоцтво про смерть. Тоді вже можна займатися похоронами.

— Що саме потрібно брати рідним у морг?

— Одяг, нижню білизну. Якщо померла жінка, то мають бути довга сукня і хустина. Якщо чоловік, можна сорочку, костюм. Це те, що людина любила носити при житті.

— Які є у вас ритуальні атрибути?

— У нас на підприємстві є все необхідне для поховання. Свічки, рушники, вінки, труни, покривала на нари чи людину.

— Скільки коштують вінки і труни?

— Вінки коштують від 150 до 2800 грн. Недорога труна — 1979 гривень, найдорожча — це американський саркофаг на дві половини — 24 тисячі.

— А транспортні послуги?

— Катафалк коштує до 2000 гривень. Вартість залежить від кілометражу, куди їхати та звідки забирати тіло. Якщо забирати з моргу і зразу на кладовище без заїзду додому — одна ціна, якщо треба їхати і додому — то інша.

— Поховальна бригада теж ваша?

— Якщо покійник важить до 70 кілограмів, то нестимуть чотири хлопці, і це коштує 3500 гривень. Якщо до 200 кілограмів, то задіють шість хлопців — і це понад 4000 гривень. Хлопці беруть труну в морзі, перекладають тіло у труну, потім везуть або за адресою, або на кладовища, виставляють. Люди прощаються, бригада забиває кришку чи закручує, опускає в яму, засипає...

— А якщо помер мусульманин чи іудей?

— Буває, що мусульмани купують у нас труну, а ховають без неї, замотують у саван. І також вони розповідають нашим хлопцям, як їм треба викопати яму. А якщо іудейські похорони, то ми на кришку замість хрестів набиваємо зірку Давида.

— Скільки цвинтарів у Кропивницькому?

— Усього в місті 18 кладовищ, діючих, де можна поховати, — 10. Бувають випадки, що людина хоче зробити підпоховання, тобто в могилу, яка вже існує, можна підпоховати труну із тілом померлого. Тоді потрібні документи тих людей, хто раніше був похований. На одне поховання дозволяють одне підпоховання. Там уже інший перелік документів, треба підтвердити, що ти користувач місця поховання.

Щоб зробити підпоховання, доглядач на кладовищі перевіряє, чи є там таке місце та чи воно відповідає санітарним нормам. І тоді людина пише заяву на підпоховання свого рідного, у реєстратурі служби ритуальних послуг її фіксують.

— Чи змінилася ваша робота через повномасштабну війну?

— Морально складно.

На Рівнянському кладовищі уже закінчилося місце для воїнів. Відповідно до рішення виконкому, виділили сектор на Далекосхідному.

— Чи була окрема процедура для поховання людей, які померли від ковіду?

— Епідемія коронавірусу почалася у 2020 році. Тоді у Кропивницькому штаб із надзвичайних ситуацій випустив розпорядження, згідно з яким з 1 квітня 2020 року КП «Ритуальна служба» в місті єдина, яка може ховати людей, які померли від COVID-19. І ми розробили свій порядок таких поховань. Тоді працівники служби виконували роботу в спеціальних костюмах, було два катафалки. На початку епідемії труни були закриті, рідним не дозволяли прощатися з померлими. Згодом труни вже не закривали, але торкатися до померлого не можна було.

____

За словами Людмили Денисенко, у приватних ритуальних службах можна придбати вінок із живих квітів (від 3 000 до 20 000 грн). Поховання військовослужбовців, загиблих від російської агресії, підприємство здійснює безкоштовно, за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN