Десятирічний хлопчик з Добровеличківки збирає гроші на ЗСУ, створюючи аватарки у стилі популярних NFT-картинок

Перегляди: 2364

Глібу Гонтаренко десять років. Він учень четвертого класу Добровеличківського ліцею «Інтелект» і слухач курсів Вінницької IT-академії. За сумісництвом — волонтер, який збирає кошти для ЗСУ, створюючи аватарки у стилі популярних NFT-мавпочок.

Про створення ілюстрацій, волонтерство та плани на подальший розвиток проєктів журналістка CBN поговорила з Глібом та його мамою Тетяною Нехайчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

— Як довго ти займаєшся створенням аватарок?

NFT (невзаємозамінні токени) — це особливий тип криптовалюти, який є незамінним, на відміну від більшості криптовалют і багатьох мережевих або службових токенів. NFT є активами, які існують лише у власних криптосистемах і цифрово прив’язані до особи. Тобто, іншими словами, NFT — це цифровий сертифікат власності на об’єкт: текст, зображення, відео, аудіо. Якщо всі ці форми можна скопіювати, то токен — ні.

Гліб: — Вже близько місяця. Ідея створювати щось подібне з'явилася тоді, коли я зрозумів, що потрібно робити щось популярне, щось, що зможе зацікавити людей. NFT зараз популярні. Людина обирає фото, за яким вона хоче собі аватарку, і я її малюю.

Тетяна: — Все почалося з того, що Гліб поїхав зі мною у відрядження — ми зараз у Києві. І якось ми сиділи з моїми подругами, він вирішив створити аватарки для них. Тож першими моделями стали мої подруги, вони запостили ці роботи до себе у фейсбук, і після цього Глібу вже пішли замовлення. Зображення він створює у конструкторі, а доробляє у програмі Figma. Самі аватарки він робить у стилі NFT-мавпочок. А зображення в NFT він конвертує, проте там він ще не заробляє, поки лише вкладає.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Деякі з робіт Гліба Гонтаренка" ids="145818,145817,145816,145815,145814,145813"]

— Багато надходить замовлень?

Тетяна: — Можуть бути кожного дня, може кілька на тиждень. Були замовлення і з-за кордону: одне з Туреччини, а одне з Дубай. Зазвичай люди дізнаються про Гліба з моїх публікацій у фейсбуці. Він собі на сторінку не дуже щось постить, хоча я йому про це говорила.

— Чому саме мавпочки?

Гліб: — Я робив різні зображення, але зупинився на мавпочках. Серед NFT мавпочки — тренд. Вони зараз найдорожчі. До створення мавпочок я ще тестував свої сили, створюючи карикатури на людей.

Гліб Гонтаренко у Facebook

— А що було до цих аватарок?

Тетяна: — Як і багато дітей, Гліб цікавиться тіктоком. Він грає у комп’ютерні ігри, тож монтує відео на цю тематику. Також віднедавна він веде телеграм-канал про оновлення до комп'ютерних ігор.

— Ви донатите частину коштів, зароблених на аватарках, волонтерам?

Гліб: Так. Зараз нашій країні потрібна підтримка. Донатив на збір волонтерки Тетяни Бородіної у Krop:hub. Місцевим волонтерам з Добровеличківки також.

Тетяна: — Нещодавно Тетяна Бородіна збирала на автівку, то ми також долучилися до цього збору. Перед цим Гліб часто долучався до збору коштів, донатить кошти, які поступово сам збирає. На перше вересня, коли ми йшли до школи, наші волонтери з Добровеличківки вручили йому подяку за волонтерський рух. Зазвичай він на збір автівок перераховував.

[caption id="attachment_145819" align="aligncenter" width="640"] Гліб Гонтаренко з подякою від волонтерів.[/caption]

— Є якісь плани щодо майбутніх проєктів?

Гліб: — У майбутньому я хочу займатися криптовалютою.

Тетяна: — Зараз Гліб почав вивчати у Вінницькій IT-академії курс з веб-дизайну. У лютому знову стартує навчання, але тепер Гліб вже вивчатиме криптовалюти. Також до Гліба у друзі додався один дитячий ілюстратор, який бере участь у створенні дитячих продуктів. Він запропонував Глібу надсилати свої роботи з подальшою співпрацею, а також порадив нам придбати графічний планшет, щоб розвивати саме художні здібності. Також мій знайомий, який працює у компанії City Profit, що займається просуванням бізнесу, запропонував просувати роботи Гліба. Враховуючи, що зараз війна, вони зазначили, що зроблять це безкоштовно як подарунок на Святого Миколая. Вони запропонували створити сайт, таку собі воронку продажів, і запустити цей проєкт. Але зараз це ще на етапі розробки.

— Як вдається поєднувати все це з навчанням?

Тетяна: — Я скажу, що йому набагато приємніше займатися цим, ніж навчанням. Було таке, що він говорив, що вже йому вже не треба навчатися, бо він уже заробляє. Я його не змушую займатися цим. Якось так виходить, що він починає щось робити, а потім мені про це говорить. Тобто щось робить, а потім приходить до мене і каже: «Ось я це зробив» або: «Допоможи мені це зробити». Наприклад, йому була потрібна допомога з телеграм-каналом. Часу він багато на це витрачає, та я рада, що у 10 років він уже зміг обрати свій вектор майбутнього.

Всі фото з архіву Гліба Гонтаренка