Британія намагається змусити Захід надавати Україні більше військової допомоги

Перегляди: 1200

Переклад статті з The New York Times

Пообіцявши надіслати ескадрилью танків в Україну, Британія спонукає західних союзників прискорити поставку сучасної зброї для Києва, оскільки побоювання, що Росія незабаром почне новий наступ, посилюються.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Цього тижня міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідає Сполучені Штати та Канаду, щоб обговорити, як ці три країни можуть ще тісніше координувати зусилля щодо санкцій проти Росії та військової допомоги Києву. Міністр оборони Бен Воллес вирушить до Естонії та Німеччини, щоб зустрітися з членами НАТО та іншими союзниками.

Ці зустрічі відбудуться після заяви Великобританії в суботу про те, що вона надішле ескадрилью з 14 танків Challenger 2 в Україну. Ще кілька місяців тому така допомога вважалася табу через побоювання, що це спонукатиме Росію до ескалації війни. Але оскільки Україна наполягала на своїх вимогах щодо зброї та досягала успіхів на полі бою, її союзники виконували все більше і більше її запитів.

«Вони нарешті визнали, що це буде довга війна, якщо вони не втрутяться з ще більшими ресурсами, щоб прискорити українську перемогу», — сказав Мік Райан, військовий стратег і генерал-майор австралійської армії у відставці, який є співробітником науково-дослідного інституту Лоуі.

В інтерв’ю німецькій газеті Handelsblatt, опублікованому в неділю, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що після зобов’язань Великої Британії щодо важкої техніки «я очікую більшого найближчим часом».

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив, що допомога потрібна терміново, щоб дати Україні змогу скористатися проблемами з постачанням і різким падінням морального духу росіян. Сунак також наголосив на авторитеті Великобританії як провідному союзнику України.

«Оскільки народ України наближається до початку другого року життя під безжальним російським бомбардуванням, прем’єр-міністр відданий тому, щоб Україна виграла цю війну», — сказав речник Даунінг-стріт у заяві в суботу, додавши, що Сунак вірить, «що довгий час і статична війна служить тільки цілям Росії».

Сунак сказав, що союзники України повинні якомога швидше надати всю допомогу, як дипломатичну, так і військову, яку вони планували на цей рік. Британія заявила, що у 2023 році надасть стільки ж, як і минулого року, а може, й більше.

Занепокоєння щодо нового російського наступу посилюється, і західний аналітик і колишній чиновник НАТО Каміль Гранд сказав, що Москва, схоже, мобілізує сотні тисяч нових призовників, що, за його словами, прискорило дискусію навколо надання Україні танків.

Київ просив у Заходу танки майже з початку війни, щоб доповнити радянські та російські танки, які були на складах України або постачалися іншими країнами Східної Європи. Ці танки виходять з ладу після місяців боїв.

Очікувалося, що заява Британії посилить тиск на Німеччину, щоб вона взяла на себе зобов’язання відправити свої танки Leopard 2 в Україну або принаймні дозволити іншим європейським країнам, які мають ці танки німецького виробництва, надати їх Україні. Минулого тижня уряд Польщі заявив, що хоче передати Україні частину своїх танків німецького виробництва, але Берлін має це дозволити.

В офісі Сунака повідомили, що танки відправляться в країну протягом кількох тижнів, згодом будуть нові поставки зброї та боєприпасів.

Британія найближчими днями розпочне навчання українських військ на танках і гарматах, повідомили в офісі прем’єр-міністра. Тисячі українських військовослужбовців пройшли навчання у Британії за останні півроку.

Росія применшила значення нового обладнання. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у понеділок, що західна бронетехніка «нічого не може змінити» на полі бою. «Ці танки добре горять і продовжуватимуть горіти», — сказав він, повідомляє державне агентство новин ТАСС.