Чому нам потрібні саме «Леопарди»?

Перегляди: 1644

Переклад статті з The Washington Post

Оскільки війна в Україні триває майже рік, Київ наполягає на необхідності отримання від західних союзників сучасних бойових танків для боротьби з російськими військами. І є одна конкретна модель, яка потрібна українцям, — німецький Leopard 2.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Інші країни пропонували різні танки, наприклад Великобританія, яка пообіцяла 14 моделей Challenger 2 на початку цього місяця. Але швидкість і простота використання Leopard 2, а також той факт, що їх уже велика кількість у Європі, зробили їх більш актуальними.

Сьогодні, 25 січня, Німеччина оголосила про плани доставити Україні 14 українських танків Leopard 2 і дозволити іншим країнам надіслати свої, поклавши край місяцям дебатів між західними союзниками.

Чому Україні потрібні саме Leopard 2?

Leopard 2 був вперше представлений у 1979 році та відтоді кілька разів модернізувався, завоювавши репутацію одного з найкращих бойових танків у світі.

Танк розробив західнонімецький виробник зброї Krauss-Maffei Wegmann для заміни оригінального танка Leopard, який надійшов на озброєння у 1965 році. Leopard 2 є більш досконалим, ніж більшість танків радянської епохи, які використовували як російські, так і українські сили.

Навіть старіші версії танка мають сучасну оптику, в тому числі тепловізійну, яка дозволяє працювати вдень і вночі, а також лазерний далекомір для відстеження цілей. За словами виробника, танки створені для швидкого пересування з максимальною швидкістю близько 70 кілометрів на годину, попри їх 55-тонну вагу.

Leopard 2 також має ряд функцій, призначених для захисту екіпажу. Зберігання боєприпасів у відсіках дозволяє уникнути детонацій, які бувають у російських танках Т-72, де боєприпаси зберігаються під місцем розташування екіпажа.

Танк оснащений дизельним двигуном, який відносно легко заправляється і забезпечує машині розширений запас ходу приблизно на 300 км. Він також використовує стандартизовані НАТО 120-мм боєприпаси, які можуть надати більше постачальників, ніж до наявних в України танків, для яких потрібні 125-мм снаряди.

[caption id="attachment_146701" align="aligncenter" width="640"] Українські військові працюють на танку в місті Куп'янськ, 23 січня. (Spencer Platt/Getty Images)[/caption]

Скільки всього Leopard 2 і де вони знаходяться?

За оцінками дослідників, у Європі є понад 2000 танків Leopard 2. За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, більш ніж половина з них є старішими варіантами 2A4 і 2A5, у тому числі понад 200 зберігаються в Німеччині.

У вівторок представник німецького машинобудівного концерну Rheinmetall повідомив місцевим ЗМІ, що компанія може поставити в Україну 139 бойових танків Leopard, якщо буде потрібно, повідомляє Reuters, хоча вони надійдуть лише наприкінці нинішнього року, або на початку 2024-го.

Частина танків, виготовлених у Німеччини, відправлені до європейських країн або країн-членів НАТО, таких як Канада та Туреччина. Серед інших країн, які придбали танки Leopard 2, — Сінгапур, Чилі та Катар.

Україна зосередилася на Leopard 2 частково тому, що їх достатньо в Європі, звідки їх можна відносно легко транспортувати на поле бою. Але згідно з угодами, укладеними з країнами-покупцями, уряд Німеччини має погоджувати будь-які передачі танків.

У вересні Європейська рада з міжнародних відносин закликала західні країни підтримати відправку Leopard 2 в Україну, зазначивши, що «чим більше країн дадуть танки, тим легше буде це зробити».

А як щодо альтернатив, зокрема американського M1 Abrams?

Що стосується бойових танків, у Leopard 2 є один головний суперник: американський M1 Abrams.

Бойовий танк Leopard 2 Німеччини та M1 Abrams Сполучених Штатів мають схожі розміри та можливості; деякі подібності є навмисними, щоб забезпечити можливість взаємодії танків на полях битв НАТО.

M1 Abrams, який є на озброєнні з 1980 року, має схожі характеристики з Leopard 2, але має деякі явні переваги, наприклад, сучасні версії мають захист від радіації.

У телефонній розмові з президентом Байденом на початку цього місяця Шольц сказав, що для того, аби Німеччина розблокувала пакет танків Leopard 2 для України, Вашингтон має надіслати свої M1 Abrams.

Однак адміністрація Байдена стверджує, що танки американського виробництва мають низку недоліків для використання в Україні. Вони використовують реактивне паливо, яке набагато важче отримати порівняно з дизелем, який використовують Leopard 2.

Хоча танк колись важив 60 тонн, з роками він збільшився; нові версії можуть важити майже 75 тонн, що додає логістичних труднощів. Це велика вага, наприклад, щоб проїхати через міст. Представники США повідомили журналістам, що вони також мають складні вимоги до обслуговування та вимагають спеціального навчання.

[caption id="attachment_146698" align="aligncenter" width="640"] Німецький бойовий танк Leopard 2A6 бере участь у військових навчаннях НАТО в Пабраде, Литва, у жовтні. (Шон Геллап/Getty Images)[/caption]