Сапер з Кропивницького: «Росіяни цинічно мінують все, як нелюди, мінувати дитяче ліжко — це межа»

Перегляди: 1642

Від початку широкомасштабного вторгнення рф на територію України сапери знешкодили 316 560 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 2 160 авіаційних бомб.

Михайло Захарченко - старший сапер піротехнічного відділення групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС, прапорщик служби цивільного захисту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Михайло брав безпосередню участь у зоні проведення АТО та ООС, а також на деокупованих територіях нашої держави.На службі у ДСНС України - 9 років, з яких 7 років перебуває на службі у групі піротехнічних робіт.

Старший сапер розповів CBN про особливості своєї роботи.

- Де найчастіше жителі Кіровоградщини знаходять вибухівку?

- Найчастіше трапляється на територіях, де відбувалися активні бойові дії за часів Другої світової війни. У нас на Кіровоградщині - це Знам‘янська, Олександрійська, Петрівська, Новгородківська, Новоархангельська та Голованівська громади. Вибухонебезпечні предмети трапляються різні: артилерійські снаряди, мінометні міни, ручні гранати, снаряди реактивної артилерії. Найбільш поширені - це артилерійські снаряди.

- Розкажіть про свій перший досвід розмінування зони бойових дій?

- Наш піротехнічний підрозділ залучали для робіт з розмінування та очищення територій від вибухонебезпечних предметів в зону проведення АТО починаючи з 2014 року. Особисто я брав участь у 2017 році. А потім вже виконували роботи з гуманітарного розмінування в зоні проведення операції об’єднаних сил (ООС). Ротації у таких відрядженнях тривають по-різному. Працювати розпочинаємо згідно з регламентом проведення робіт та розпорядку дня, які нам затверджує керівництво. Робочий день теж триває по-різному, бувають обставини, які нам коригують виконання завдання. У темний час доби, саперам заборонили працювати, та проводити будь-які роботи за призначенням, адже можна зробити помилку у своїх діях.

- Скільки людей їде на ротацію?

- Все залежить від обсягів роботи, яку потрібно виконувати. Якщо обсяг робіт досить великий, то і підрозділів для виконання завдань за призначенням залучають більше. Загалом на ротації залучають піротехнічний розрахунок у складі одного або двох відділень з різних обласних центрів. І надалі відділення формують у зведений піротехнічний загін.

- Чим відрізняється ця робота під час повномасштабної війни? Що змінилося в роботі?

- По-перше, роботи стало ще більше та вона стає ще більш небезпечною. Трапляється дуже багато різноманітних та сучасних вибухонебезпечних предметів, які раніше нам не зустрічалися. Багато випадків мінувань нестандартними способами, що надалі ускладнює нам роботу, тому що для цього потрібен час, щоб зробити все правильно і не допустити помилок під час виконання завдань. І, звичайно, всі роботи виконуються згідно з інструкціями, методичних рекомендацій та нормативно-правових документів. Вони допомагають нам зробити все по регламенту. Зараз робота сапера дуже насичена.

- Які вибухові предмети знаходили на місцях звільнених від російської окупації?

- Починаючи від ручних гранат, які встановлюють на розтяжках, закінчуючи залишками крилатих ракет. Найбільше застосовують артилерійські снаряди, інженерні та касетні боєприпаси - це протипіхотні міни та протитанкові міни. Дуже велика кількість вибухонебезпечних предметів знищується майже кожного дня.

- Росіяни професійно мінують?

- Ворог не дурний. Наші території мінують професіонали. Застосовуючи різні хитрощі. Мінують дуже цинічно, не жаліючи нікого, адже вибухівка не відрізняє військових чи саперів від жінок або дітей.

- Хто заходить першим в місто, яке покидають росіяни?

- Можна сказати, що наші піротехнічні розрахунки, серед інших, одними із перших розпочинають виконання робіт на деокупованих територіях. Ми намагаємося зробити все, що в наших силах, до того, коли до населеного пункту в свої оселі почнуть повертатися люди. До цього моменту намагаємося відпрацювати якомога більше території, щоб місцеве населення почувалося в безпеці.

- Як знешкоджуєте те, що не можна підірвати на місці?

- Якщо вибухонебезпечний предмет не можна транспортувати, то він знищується на місці способом контрольованого підриву, а якщо поруч розташовані споруди, які не дозволяють так зробити, тоді розробляється план спільно з нашим керівництвом та органами місцевого самоврядування, як саме вчинити. Наша мета - не нашкодити насамперед нашим громадянам.

- Що вразило на деокупованих територіях?

- За період повномасштабного вторгнення було три відрядження на деокуповані території, загальною тривалістю близько пів року. Вражає, як росіяни цінично мінують все, як нелюді, мінувати дитяче ліжко - це межа. Як до такого можна було взагалі здогадатися? Коли б родина повернулася до своєї домівки після деокупації, дитина зайшла до своєї кімнати, і знайшла б у своєму ліжку вибухівку. Я думаю, тут без коментарів. Ось це найбільше і вражає.

- Чи є почуття страху при розмінуваннях?

- Якщо сапер не відчуває страху під час своєї роботи, тоді йому немає що робити у цій професії - існує така думка. Страх присутній завжди, але якщо ти сконцентрований і впевнений у своїх діях, то все в тебе вийде. Завжди треба розуміти, яку роботу ти виконуєш, тому що вартість твоєї помилки дуже дорога, ти можеш нашкодити не лише собі, але і своїм колегам. Саме такі думки надають змогу виконувати свою роботу чітко та зосереджено.

- Як відпочиваєте від такої стресової роботи?

- Зараз майже не відпочиваємо, адже роботи дуже багато. Наш піротехнічний підрозділ завжди знаходиться в готовності на реагування подій або завдань за призначенням. Працюємо заради перемоги.

Фото з особистого архіву Михайла Захарченка.