Сказ: чим він небезпечний та як вберегтися від нього

Перегляди: 1901

У вівторок, 24 січня, фахівці Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби організували вакцинацію тварин від сказу по вулиці Делегацькій у Кропивницькому.

Причиною імунізації став випадок сказу на цій вулиці: у п'ятницю, 20 січня, на подвір'я одного з домоволодінь пробралася хвора на сказ лисиця. Від початку року - це вже четвертий випадок сказу в області, перший - безпосередньо у Кропивницькому (перші три - захворіли лисиця, пес та кіт - зафіксували у Новоукраїнському районі).

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Протягом минулого року на Кіровоградщині зафіксували 36 випадків сказу у тварин, у 2021 - 43. Останній випадок цього захворювання у людини в Кіровоградській області був у 2019 році: внаслідок укусу невакцинованої сусідської собаки, а також без своєчасного звернення за медичною допомогою, помер 65-річний мешканець Петрівської громади.

Що це за хвороба, чим небезпечна і чому вакцинація тварин може врятувати життя і людям - у матеріалі CBN.

«Заражена тварина пробралася у вольєр до собаки великої породи, та відреагувала агресивно та загризла лисицю, - розповідає про випадок сказу у Кропивницькому ветфельдшер Ігор Дашук. - Господар вранці побачив труп лисиці, віддав її на обстеження у лабораторію. Аналіз показав, що так, тварина була заражена. Собаку помістили під нагляд, подвір'я у місцях, куди могла потрапити слина лисиці, обробили. Адже сказ передається через слину, через потрапляння її у виразки та ранки та тілі».

Ветфельдшер зазначає, що сказ не лікується й у 100% випадків закінчується летально. Будь-яка істота, тварина чи людина, помирає протягом 10 днів з появи клінічних симптомів. Єдиний спосіб вберегтися від захворювання - проведення вакцинації тварин. Вакцина від сказу безплатна, її надає держава. Домашню тварину, кота чи песика, можна імунізувати з тримісячний віку, якщо улюбленець клінічно здоровий. Окрім того, як зазначили у Держпродспоживслужбі, імунізують не лише домашніх тварин, але і диких м'ясоїдних.

«Основним носієм вірусу сказу у природі є червона лисиця. Тому дуже важливо проводити окрім вакцинації домашніх тварин також імунізацію диких м'ясоїдних тварин. Декілька років у Кіровоградській області та і по всій території України проводилася пероральна імунізація із залученням авіаційного транспорту. Розкидалися приманки з вакцинною капсулою, яка потрапляла на слизову оболонку - таким чином тварина вакцинувалася від сказу. Однак з початком повномасштабної російської агресії з 24 лютого проводити таку кампанію можливості немає», - зазначила речниця Держпродспоживслужби Кіровоградської області Наталя Шевченко.

Як розповіла головна санітарна лікарка області Надія Оперчук, людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, мікроподряпини або потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. Щоб убезпечити себе від нападу скаженої тварини, людина повинна вміти розрізняти ймовірні ознаки захворювання:

∙початкова стадія (триває до 5 днів) – наявні сліди від укусів, хворі тварини гризуть місце укусу, вони ласкаві, примхливі, у них слабкий апетит, їдять неїстівне, спостерігається слинотеча, блювота;

∙збуджена стадія (2-3 дні) – агресивність, збудженість, тварини нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, у них спостерігаються конвульсії, блювота, параліч, косоокість;

∙паралітична стадія (2-4 дні) – виснаження, повний параліч, смерть.

«У людини захворювання на сказ називають ще гідрофобією (боязню води). Перші симптоми - підвищення температури, біль, незвичні відчуття поколювання у місці укусу. Після появи симптомів, захворювання завжди закінчується летально, тому що вірус вражає центральну нервову систему, розвивається прогресивне запалення головного і спинного мозку, - розповіла Надія Оперчук. -У людей сказ проявляється у двох формах - активний та паралітичний. Для активного характерна гіперактивність, боязнь води, інколи аерофобія - боязнь протягів та свіжого повітря. При паралітичному сказі починається параліч, м'язи поступово паралізуються, починаючи від місця укусу, насамкінець - розвивається кома, людина помирає».

Лікарка наголошує, що для попередження сказу необхідно уникати контакту з бродячими тваринами. Якщо ж невідома тварина, або така, поведінка якої насторожує, вкусила, подряпала чи обслинила, людина повинна негайно звернутися за медичною допомогою. Лише своєчасне призначення антирабічної вакцини у 96-99% випадках рятує життя.

Якщо немає можливості одразу звернутися за медичною допомогою, необхідно надати першу домедичну: відразу ретельно промити рану - якнайменше 15 хвилин мильною водою, дезінфектантами для обробки ран, після чого - обробити 70% спиртом або 5% розчином йоду. Але навіть після цього обов'язково звернутися за допомогою до лікаря, який має назначити курс антирабічної вакцини.

Вакцинація залежить від місця укусу: найнебезпечніші місця - голова, верхні кінцівки. У кожному індивідуальному випадку рішення про кількість щеплень приймає лікар. Тварину, яка вкусила людину, необхідно передати, якщо це можливо, у ветклініку для огляду та десятиденного карантину.

Сьогодні випадки захворювання на сказ реєструються у більше, ніж 150 державах світу. Щороку від цього захворювання у світі гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн тварин. За останні 11 місяців минулого року в Україні зафіксували два випадки сказу у людей.