Звільнити не можна нагородити: петиції щодо звільнення та нагородження начальниці управління освіти міськради Лариси Костенко набрали порівну голосів

Перегляди: 2489

19 січня 2023 року на інтернет-ресурсі  «Єдина платформа місцевої електронної демократії» з'явилася петиція з проханням звільнити з посади начальницю управління освіти Кропивницької міської ради Лариси Костенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ініціювала збір підписів громадська організація «Кіровоградське обласне об'єднання батьків дітей з особливими потребами і інвалідів». Вже менш, ніж за тиждень, 25 січня, на сайті з'явилася ще одна петиція, цього разу прямо протилежна - з проханням відзначити чиновницю та висловити їй подяку.

Обидві петиції набрали необхідну кількість голосів, до того ж, з мінімальним відривом - за першу пропозицію проголосували 477 осіб, за другу - 478 (станом на 18:00 3 лютого). Вчора, 2 лютого, обидві петиції взяли до розгляду. На це у міської ради є два тижні.

Причин для створення петиції про звільнення ГО «Кіровоградське обласне об'єднання батьків дітей з особливими потребами і інвалідів» вказує шість, серед яких, зокрема, проблеми із забезпеченням інклюзивної освіти (закриття спеціальних класів та звільнення асистентів вчителів), формальність забезпечення укриттів та непрозора фінансова політика.

«Начальник управління освіти Кропивницької міської ради Костенко Лариса Давидівна є незмінним керівником освіти міста вже 20 років поспіль. Це чотири президентських терміни. Така «монархія» призвела до ряду зловживань, корупційної складової, перевищення службових повноважень, - йдеться у петиції. - Управління, як менеджер освіти у місті, мало би пропонувати громадськості різноманітні форми освітньої послуги (моделі шкіл, європейські освітні програми, співпрацю), натомість, це одне із реакційних управлінь, де керівництво активно працює над підвищенням власного благополуччя. Крім того, начальниця управління освіти досить лояльно ставиться до призначення керівниками закладів освіти міста осіб-представників проросійських партій, а це більше 10 осіб (для довідки: 15 вересня 2022 року Касаційний адміністративний Суд України, за ініціативою СБ, в складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ) і таким чином остаточно заборонив її діяльність в Україні).

Підтримка даної петиції, обрання керівника освіти міста на демократичних засадах – перший переможний крок до освіти в Україні без корупції».

Петицію про нагородження Лариси Костенко створив Дмитро Матущенко. За інформацією, викладеною в описі, - переселенець.

«Вночі, під зливою, під виття сирен, з блокпостів на в’їзді у Кропивницький, ми прибули до школи № 26, де нас зустріли дуже привітні та співчуваючі люди, нам було надано першу медичну допомогу, гаряче харчування та елементарний туалет та гаряча вода, якої деякі з нас не бачили понад місяць.

Люди, які нас зустрічали, як ми дізналися пізніше – педагоги та працівники шкіл Вашого міста, і з ними була дуже приємна і чемна жінка, яка після передиху, направляла нас на ночівлю до садочків.

Через декілька діб, ми були здивовані, що та приємна пані – Лариса Костенко, начальник управління освіти міста.

Вже понад пів року ми проживаємо у Вашому місті, наші діти ходять до шкіл та садочків, ми знайшли роботу, хто пішов захищати Батьківщину на фронт, дехто вже встиг народити дитя. Сьогодні ми мешканці соціальних гуртожитків, які відкрито у Вашому місті. Як ми знаємо, відкриття і функціонування цих гуртожитків є виключною заслугою Костенко Л.Д.», - зазначив автор.

Також він висловив думку, що поганий керівник «ніколи не зможе згрупувати таку кількість працівників навколо себе, які будуть працювати цілодобово, при любих умовах».

CBN звернулося за коментарем до самої Лариси Давидівни, щоб дізнатися, що вона думає про ситуацію, яка склалася з петиціями.

«Обидві петиції розглядають відповідно до регламенту. Ці петиції є, і вони будуть розглянуті», - зазначила посадовиця.

Однією з причин, чому у батьків з'явилися претензії до її діяльності, вона називає проблеми з комунікацією, які з'явилися спочатку через пандемію, а потім і через повномасштабне вторгнення росії. На звинувачення щодо поганого забезпечення навчальних закладів укриттями начальниця управління освіти відповідає: на початок навчального року освітяни разом з батьками обладнали необхідні укриття. За її даними, на початок навчального року облаштували понад 100 укриттів.

Лариса Костенко також дала відповідь і на запитання про інклюзію. Як вона зазначила, наразі у Кропивницькому працює 30 інклюзивних груп, 61 інклюзивний клас і 32 спеціальні класи. Окрім того, у місті функціонують інклюзивно-ресурсні центри.

На звинувачення про непрозору фінансову політику чиновниця зазначає, що всі закупівлі публікуються на відповідних електронних платформах. А з кошторисами, які складаються на фінансовий рік для кожного навчального закладу, можна ознайомитися на ресурсах шкіл.