Повістки, виплати, мобілізація: актуальні запитання до центру комплектування

Перегляди: 2012

Дія воєнного стану та незмінної з лютого минулого року мобілізації вкотре продовжиться з 19 лютого 2023 року на 90 днів. З початком нового календарного року деякі зміни торкнулися вигляду повісток та виплат, які отримуватимуть військові.

На актуальні запитання CBN відповіла речниця Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Руслана Францішкевич.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Де зараз правомірно видавати повістки?

- Законодавством на сьогодні не визначено порядку, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

- Хто має право видати повістку?

- Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний, управителі багатоквартирних будинків. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

- У якому випадку громадянин може відмовитись від отримання повістки?

- Якщо у документі вказані неправильні дані отримувача.

 - Які зміни у повістках нового зразка?

- Замість військових комісаріатів вказані територіальні центри. Кількість необхідних документів: окрім паспорта та військово-облікового документа додався ідентифікаційний номер. Відповідальність - змінили формулювання: замість «якщо людина не прибуде, то буде підлягати адміністративному покаранню» стало «чекає відповідальність згідно з вимогами чинного законодавства, якщо особа не з’явилася без поважних причин». 

- Як змінять виплати військовим?

- З 1 лютого змінюється порядок виплати додаткової грошової винагороди 30 000 і 100 000 грн деяким категоріям військовослужбовців Сил оборони України. Зміни стосуються тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій.

- Яким чином вони перерозподіляться ?

- Відтепер бойові виплати у 100 000 гривень на місяць будуть виплачуватися українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти — виплати винагороди у розмірі 100 000 гривень для них також зберігаються.  

Додаткову грошову винагороду у 30 000 гривень будуть отримувати бійці, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником.

Військовослужбовцям, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковикам і курсантам вищих військових навчальних закладів,  а також деяким іншим категоріям військовослужбовців відміняється додаткова грошова винагорода у розмірі 30 000 гривень.

Водночас, щоб підвищити рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, вже з 1 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень.