«Покращень очікуємо з кінця квітня» - голова правління «Кіровоградобленерго» Володимир Чернявський про актуальну ситуацію з енергопостачанням

Перегляди: 1325

Жителі Кіровоградщини, як і всієї України, останні декілька місяців мають проблеми з електропостачанням. Всі ми знаємо, якою є основна причина відключень – війна. Втім багато запитань та обурень щодо вимкнень світла залишаються актуальними для кропивничан та жителів області.

Детально відповіді на запитання, які хвилюють жителів Кіровоградщини щодо ситуації в енергетичній галузі, дав у інтерв'ю CBN голова правління ПРАТ «Кіровоградобленерго» Володимир Чернявський.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_148012" align="aligncenter" width="640"] Володимир Чернявський. Фото: CBN.[/caption]

- Наскільки енергосистема області постраждала за час повномасштабної війни? Сьогодні енергетика Кіровоградщини на якому рівні експлуатації, в якому стані?

- Хочу наголосити, що немає електроенергетики Кіровоградської області, є електроенергетика України. Кіровоградська область з усіма її енергетичними об'єктами є невіддільною частиною електроенергетики України загалом. Ми чуємо, читаємо регулярно коментарі — незадоволення, подив, претензії, які говорять про те, що на думку дописувачів чи коментаторів нічого не відбувається в Кіровоградській області, натомість є проблеми з електропостачанням.

З цього приводу я хочу сказати, що є проблеми загальні в електроенергетиці України, проблеми максимально серйозні й масштабні. Якщо орієнтуватись на цифри, які називають публічні спікери від уряду, то рівень руйнувань та рівень пошкоджень в електроенергетиці України загалом складає близько 50%, і ці пошкодження відображаються загалом на стані електропостачання Кіровоградської області. З іншого боку, енергетичні об'єкти Кіровоградської області також серед числа тих, що постраждали вже внаслідок 13 ракетних атак з боку російської федерації.

- Ви можете назвати орієнтовну суму збитків, хоч приблизно?

- Ці об'єкти підпорядковані різним структурам, тому точну загальну цифру сказати не можу, але можу вас запевнити, що ці збитки вимірюються сотнями мільйонів доларів, щонайменше. Ще більшою проблемою є те, що всі ці об'єкти, які постраждали загалом по Україні та, зокрема, у нас на території області, не тільки дороговартісні, а, що важливіше, їхнє відновлення потребує значного часу, особливо у сьогоднішніх умовах.

Почнемо з того, що те основне обладнання, яке використовується на підстанціях, які з жовтня є основними об'єктами ракетних атак, — трансформатори, строк їх виготовлення — 9-12 місяців, а вони зруйновані. Ми не говоримо скільки їх, але точно можу вас запевнити, що на значній кількості підстанцій є зруйновані трансформатори, які виключають цей елемент енергетичної системи України з нормальної роботи та вносять дуже серйозні обмеження в електропостачанні.

- Є така думка, що складно замінювати ключові вузли тому, що вони були сформовані ще в радянські часи, і навіть якби європейці хотіли нам допомогти зробити швидше, то це неможливо тому, що їхні системи не орієнтовані на наші. Це так, чи це хибна думка?

- Так, також. Енергетична система будь-яка, в тому числі України, це надзвичайно складний розгалужений багаторівневий організм. Якісь деталі, елементи, частини цих електричних схем виготовлялись в тому числі й на заході, й в Європі, і протягом останніх багатьох років ми активно використовуємо їх в роботі. Але є якісь елементи, які дійсно мають обмеження по місцю їх виготовлення і надзвичайно складно насправді виготовити те обладнання, яке постраждало, його рахунок йде вже на десятки одиниць. З іншого боку, в умовах війни виготовлення, доставка і монтаж у підсумку майже гарантовано закінчиться тим, що туди знову прилетить. І ми це бачили вже неодноразово також і на об'єктах Кіровоградської області.

- Щодо людського ресурсу, фахівців: мобілізація торкнулася вас, в частині того, що ви мали поділитися з ЗСУ фахівцями, які вміли робити специфічні роботи?

- Ви поставили правильне питання, на жаль, так і є. Якась частина наших кваліфікованих і рідкісних спеціалістів — вони мобілізовані до лав ЗСУ і зараз проходять службу. Не можу сказати, що це вже створило якусь тотальну проблему, але те, що ми цей дефіцит відчуваємо за окремими важливими напрямками — це дійсно так.

- Ви можете забронювати фахівців? Держава дозволяє вам мати якийсь максимум, або мінімум людей, яких не можна забрати в армію?

- Ми можемо бронювати фахівців і ми цю роботу проводимо постійно з березня місяця минулого року. До недавнього часу, на жаль, не було передбачено якогось особливого порядку бронювання фахівців розподільчих компаній, якраз з огляду на їхню специфіку, дефіцитність і вузьку спеціалізацію. Але буквально в січні були прийняті урядом зміни, які, ми маємо надію, зможуть допомогти нам більш впевнено дивитися в майбутнє і залишити саме тих людей, які для електрозабезпечення Кіровоградської області життєво важливі.

- Є механізми навчання цих людей всередині вашої компанії, щоб поповнювати штат?

- У нас є навчальний центр, на якому ми протягом багатьох років регулярно проводимо навчання персоналу. Потрібно розуміти, що категорії персоналу різні, і якийсь персонал середньої кваліфікації ми дійсно можемо навчити з використанням власного навчального центру, бази та тих викладачів, фактично, наших працівників, які працюють, за невеликий проміжок часу. Але й немало фахівців, які потребують з одного боку вищого рівня навчання, з іншого боку тривалих термінів, тобто, умовно за два тижні ми не можемо навчити дійсно кваліфікованого працівника, якого ми потребуємо.

- Питання, яке хвилює кожного: «чого в мене в хаті світла немає, а в сусіда є». А тепер з'явилася нова історія - люди обговорюють те, що в Кропивницькому почали освітлювати вулиці у той час, як в помешканнях немає електроенергії. Така от історія про розподіл електроенергії, як воно взагалі відбувається?

- Електрична енергія, є така хрестоматійна фраза, характеризується одномоментністю виробництва і споживання. За нею криється очевидний наслідок — кожної секунди в електроенергетиці повинен зберігатись баланс між обсягами спожитої та переданої електричної енергії і обсягами її споживання.

Якщо такий баланс порушується, це призводить до стрімкого розвитку техногенних аварій. Серед інших завдань і «Кіровоградобленерго», і загалом енергетики України є забезпечення постійного балансу між обсягами спожитої і виробленої електричної енергії. Потрібно нагадати всім нам і пам'ятати, що за ці майже вже 12 місяців війни у нас зруйнована, або виключена з електроенергетики України значна кількість генеруючих одиниць.

Почнемо з того, що Запорізька АЕС, найбільша в Європі за встановленою потужністю, з березня місяця знаходиться на окупованій території, і не генерує взагалі ніяких обсягів електричної енергії у країні. Падіння частки її обсягів не може бути нічим компенсована, а якщо до цього додати, що вона не єдина, яка не працює, але працювала раніше, то зрозуміло, що в нас є перша проблема — значний дефіцит електричної потужності в системі.

Навіть якби все інше було б добре, то тільки виходячи з того, що в нас є дефіцит, та технічної неможливості виробити електричну енергію в достатніх обсягах — ми не можемо забезпечити всіх споживачів у тому довоєнному режимі, як це було, але ця проблема не єдина. Серед інших наслідків ракетних обстрілів є руйнування значної частини високовольтних підстанцій, це значить, що навіть та електрична енергія, яка вироблена на електростанціях, не може бути передана в повному обсязі в той чи інший регіон, або передається з певними обмеженнями.

У підсумку цих двох негативних чинників ми й маємо загальний дефіцит електроенергії по Україні. Тут постає питання стосовно справедливого розподілу тих дефіцитних обсягів серед всіх областей. Завдання рівномірно розділити цей дефіцит покладено на Національну енергетичну компанію України — «Укренерго». Фактично, це головний диспетчерський центр зараз, з точки зору тих питань, які ми обговорюємо, який власне й займається не стабілізацією, а саме диспетчеризацією.

- Тобто, це не в області вирішується?

- Це не ми. Насправді кожного дня нам доводять граничну величину навантаження, яку можуть спожити наші споживачі, Кіровоградська область загалом. Відразу скажу, ми не задоволені тим, як вираховують цю цифру і вважаємо, що це перше місце, де формується невдоволення наших споживачів. Можу вас запевнити, ми протягом цих місяців, як мінімум починаючи з листопада, разом з обласною військовою адміністрацією докладаємо всіх можливих зусиль, для того, щоб змінити логіку формування і доведення цих граничних обсягів споживання електричної потужності до Кіровоградської області. На жаль, ми не можемо сказати, що нам вдалось докорінно змінити цю ідеологію, якісь зміни є, але вони не дають змоги суттєво покращити ситуацію.

- Там, очевидно, теж є якісь розрахунки, якби ми в них питали, вони, очевидно, якісь аргументи знайшли б.

- Тут ми розуміємо і повторюємо, що є технічні проблеми. Ще раз наголошую, крім дефіциту виробництва електричної енергії, є проблеми з її розподілом. Можливо, нам і можна було б дати більше, але не виходить в силу мережевих обмежень, тих руйнувань, які зазнала система, і які залишилися невідновленими. У нас залишаються такі зруйновані об'єкти також і на території Кіровоградської області, які зазнали руйнувань у жовтні, листопаді, грудні. Вони до цього часу не відновлені через вже озвучені проблеми - дуже тривалі терміни виготовлення обладнання, ми розуміємо, що не буде можливості цю ситуацію покращити, як мінімум, протягом наступних місяців.

- А тут в середині області, ви самі вирішуєте як поділити електроенергію?

- Коли нам доводять ліміти споживання електричної потужності, які значно нижчі тих рівнів, які ми споживали до війни, ми можемо сказати, що протягом грудня, січня, початку лютого вони коливаються на позначці 50%-60% від тих, які ми споживали. Зрозуміло, що за таких умов ми не можемо говорити про загальне забезпечення електропостачання споживачів. Дійсно, є питання як забезпечити умовну справедливість. Визначення цієї справедливості ніхто не дає, це не так просто сформулювати в умовах дефіциту, в умовах технічних і технологічних обмежень. Потрібно розуміти, що в нас є критична інфраструктура, яку ми в наших загальних інтересах повинні забезпечити електропостачанням фактично безумовно: лікарні, пекарні, насосні, водопровідні, каналізаційні станції і ряд інших об'єктів, у яких, ми всі розуміємо, повинне бути електропостачання. Ми забезпечуємо ці об'єкти насамперед, наскільки це можливо, а потім те, що залишається від виділеної нам потужності, ми розподіляємо на всіх інших споживачів.

- Це дуже логічно і зрозуміло, бо коли, наприклад, маєш вдома генератор, ти стаєш міні обленерго. І ти розумієш, що в тебе є ключова позиція - це котел, який опалює будинок, є холодильник, який зберігає харчі та ліки – це здоров'я, але пропилососити чи позамітати - це питання, як і волосся: феном вкладати, чи воно якось само висохне? Це власне те, що вам доводиться щоденно вирішувати.

- Паралель абсолютно прийнятна. Умовно кажучи, якщо ваш побутовий електрогенератор видає потужність у 3 кіловати, це значить, що ви повинні вирішувати, що вам включити - котел 200 Вт умовних, холодильник ще 200 Вт, можливо ще якесь освітлення й у вас залишається кіловат умовний, що з ним робить? Включити пральну машину? Ні, і вже не включається. Духовку взагалі не можемо включити тому, що вона понад 5 кіловат споживає. Саме в таких умовах ми й знаходимось. У питаннях застосування обмежень ми чітко регламентовані чинними нормативними законодавчими документами, які нас зобов'язують виконати ряд абсолютно формальних кроків. До речі, ми повністю підтримуємо відновлення вуличного освітлення, хай хоч і часткове, особливо зважаючи на мізерність електроспоживання «Міськсвітлом» та практичну відсутність впливу цього рішення на загальну ситуацію з електропостачанням.

- Що хоче від постачальників електроенергії НКРЕКП, як можна всім дати однакову кількість електроенергії?

- В теорії, це дуже просто. Ми беремо все споживання області, ділимо його на 6 рівномірних черг по навантаженню, по 10 умовних ліній в кожній і потім в залежності від наданого ліміту ми відключаємо одну чергу, а потім наступну, чи дві-три-чотири, і так послідовно всі черги. На практиці виявляться дещо складніше - ми повинні з цих черг виключити критичну інфраструктуру. І от ми підходимо до питання “чому у мене світло вимикають, а у мого сусіда навпроти ні”?

Ми з цього приводу весь час пояснюємо одне і теж, намагаємося донести до наших споживачів реальні та правдиві причини неможливості забезпечення такої собі «всеосяжної» справедливості. На жаль, успішність цих наших зусиль така собі, хотілось би краще, але інших пояснень немає, крім тих, які ми вже давали. Коли ми говоримо про об'єкти критичної інфраструктури, потрібно розуміти, що вони переважно заживлені від ліній напругою в 10 кіловольт.

На кожній з цих ліній розташовані декілька трансформаторних підстанцій і цей об'єкт критичної інфраструктури - лікарня заживлена від однієї трансформаторної підстанції, але на цій лінії ще є 10-15 трансформаторних підстанцій, від яких заживлені житлові будинки, й для того, щоб не відключати лікарню, ми не відклюємо всю лінію, вкупі з тими всіма будинками, які від неї живляться.

- Тут пощастило і не дуже. Бо з одного боку ти маєш світло, а з другого боку ти маєш сусідство з об'єктом критичної інфраструктури, який приваблює інтерес ворога.

- Тут я не можу коментувати. Виникає, мабуть, закономірне питання, яке підігрівається з боку блогерів, коментаторів, депутатів і так далі, “а чому тоді ви (тобто ми) не забезпечите ручне відключення”, - нібито все просто. Коли ми говоримо про відключення ліній дистанційними засобами телемеханіки й телеуправління, коли диспетчер натискає кнопку на комп'ютері або диспетчерському щиті, відбувається відключення дистанційно якогось вимикача і в цих умовах відключається вся лінія.

Ми не можемо відключити тільки лікарню, ми відключаємо там, де лікарні немає, а там, де лікарня й будинки, вони всі заживлені. Говорять: “Так тоді відключайте вручну”. Для того, щоб оцінити свої можливості й мати об’єктивну відповідь на це запитання ми умисно виконали хронометраж часу, який потрібен для знеструмлення всіх ТП на одній з ліній, де знаходиться об'єкт критичної інфраструктури.

Тобто від однієї підстанції заживлена лікарня, а всі інші потрібно знеструмити, щоб відключити всі житлові будинки. І середній час на відключення одного такого будинку у нас - 7 хвилин, ніби не так і багато. Для того, щоб відключити, потрібен персонал навчений спеціальної кваліфікації та 7 хвилин на один будинок. На відключення і потім включення виїжджає бригада у складі двох чоловік, зрозуміло на автомобілі, і там є чітко регламентована процедура виконання цих робіт. Так от, для того, щоб забезпечити відключення хоч би у пів годинному інтервалі всіх житлових будинків Кропивницького, які супутні об’єктам критичної інфраструктури, а потім включення у такому ж пів годинному інтервалі, нам необхідно 40 бригад: 40 автомобілів і 80 осіб персоналу.

Повірте, з тих причин, про які ми говорили раніше, таку кількість персоналу ми не наберемо по всій області, це спеціальний персонал досить високого рівня кваліфікації, його ніколи не було у нас в такій кількості, він ніколи не був потрібний в такій кількості, і зараз ми не можемо його навчити, не можемо забезпечити технікою, не можемо забезпечити комунікацію диспетчера й управління цими процесами.

Розумію, що такі ідеї можуть здаватися прийнятними звичайним людям, які не посвячені в специфіку нашої роботи, але, повірте, насправді вони абсолютно нереалістичні та не можуть бути реалізовані.

- Те, що ми з появою сонця маємо більше світла - це зелена енергетика? Чи це пов'язано з тим, що люди споживають менше електроенергії на обігрів приміщень?

- Два в одному. З одного боку - з теплом споживання і потреба в опаленні знижується, з іншого - дійсно, при наявності сонця обсяги сонячної генерації на території області допомагають і знижують це навантаження, тому ми менш болісно проходимо ці ситуації з обмеженнями.

- За логікою має стати краще влітку?

- Ми так і говоримо. Ми сподіваємося, якщо не буде наступних прильотів, хоч в це мало хто вірить, то покращення очікуємо починаючи з кінця квітня - початку травня. Зменшиться загальна потреба і відповідно або зменшиться тривалість і кількість цих знеструмлень, або в перспективі ми взагалі зможемо перейти на режим, коли перекриватимуться всі навантаження.

- Кризові ситуації дали вам позитивний досвід? Чи після перемоги ви перелаштуєте роботу компанії, бо ви побачили якісь больові точки і знайшли як їх обходити?

- Висновки вже зроблені, саме з питань технічної організації, облаштування роботи енергорозподільчих мереж. Вони накопичуються далі. З іншого боку умовна технічна політика в галузі формується не нами, а уповноваженими державними органами - НКРЕКП, Міністерством енергетики, ми дуже сподіваємось, що вони теж роблять належні висновки і змінять пріоритети в майбутньому. Ви абсолютно праві, а ми в цьому переконані, що ті підходи і логіка розвитку і функціонування електроенергетики України, які були до війни, повинні бути серйозно змінені.

- Ви як фахівець, щоб ви змінили? Наприклад, автономізували вузли, звернули б більше уваги на зелену енергетику, її сили?

- Це питання комплексне. З цього питання вже почались обговорення в галузевому середовищі. Дискусії, обговорення, висунення якихось пропозицій, ідей, які зараз знаходяться на порядку денному - нема прийнятої концепції, сподіваємось, що вона таки буде сформована невдовзі.

Серйозною проблемою і серйозною вразливістю стала надмірна централізація, це те, що нам дісталося від радянського союзу. За роки незалежності, на жаль, якихось помітних змін, покращень у розбудові енергетики не сталося. Ми всі продовжуємо жити й користуватись цим спадком. Не говоритимемо чому так сталося, з багатьох причин. Можу запевнити в одному, що це точно не зона відповідальності обласних розподільчих компаній. Надмірна централізація сприяла цим негативним наслідкам, які ми маємо сьогодні.

Очевидний висновок - розподілена генерація, “розумні” електромережі. Будемо сподіватись, що саме цей напрямок стане пріоритетом після закінчення війни й саме в цьому напрямку буде розвиватись електроенергетика України.

- Є такі приклади? Десь так працює в Європі, у світі?

- Звичайно, ми тут не є піонерами. Це не якесь ноу-хау.

Текст записаний з інтерв'ю Анастасії Мусатенко з Володимиром Чернявським для CBN.