Ректор ЦДУ імені Винниченка Євген Соболь про нові спеціальності, студентські грантові проєкти та виклики воєнного часу

Перегляди: 1646

Повномасштабне вторгнення росії додало нових викликів в усі сфери життя українців, не стала виключенням й освітня сфера, зокрема, університети та інститути. Вищі навчальні заклади зіштовхнулися зі скороченням фінансування, організацією безпечного простору для студентів та дистанційним навчанням. Про це, а також про нові можливості університету, залучення грантових коштів та плани на майбутнє – ректор ЦДУ імені Винниченка Євген Соболь в інтерв'ю CBN.

«Зараз університет справляється з тими викликами, які стоять перед нами на сьогодні. Цього року наш виш отримав військовий бюджет, суттєво скоротили надходження у зв'язку з тим, що держава наразі зосереджена на оборонних питаннях. Тому нині у нас дистанційна форма навчання, заощадливий робочий графік - працівникам дозволено працювати з дому. Наразі опалюється п’ятиповерхівка - там наразі зосереджені служби, ліцей та університет третього віку "Натхнення" і всі інші, хто бажав», - розповів ректор.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Навчальний процес також має свою специфіку. Університету необхідно було обладнати бомбосховища і тимчасові укриття.

«Починаючи з червня-липня, університет почав організовувати укриття. Наразі у приміщеннях ми можемо вміщувати одночасно понад 1000 осіб. Така велика кількість обґрунтована тим, що наразі у нас вчиться 3700 студентів, а також понад 500 ліцеїстів, – зазначив посадовець. – Одного укриття під час тривоги не вистачає, тому була підготовлена ціла мережа. Окрім того, корпуси університету обладнали гучномовцями, які подають відповідні сигнали».

Університет зіштовхнувся також зі суттєвим скороченням виплат на заробітну плату та комунальні платежі. Щоб розв'язати ці проблеми, у закладі скликали профспілкові збори, на яких розробили план дій, який складався з трьох пунктів. На сьогодні це:

- певне скорочення, яке відбувається шляхом вакантних посад та осіб на пенсійному забезпеченні;

- скорочення режиму робочого часу на 10%;

- температурний режим в окремих приміщеннях.

Та все ж, попри повномасштабне вторгнення, університету вдалося збільшити свої надходження за рік на 28,66%. У коштах це 9 млн 960 тис. грн.

«Всі приміщення, які не використовуються, здаємо в оренду. Плату орендодавці дають наперед. Переобладнали гуртожитки. Всі приміщенні, які були придатні до прожиття, обладнали для прожиття переселенців. Залучили також благодійні кошти від ряду міжнародних організацій, інших установ. Наприклад, залучили понад 3 млн грн благодійної допомоги, завдяки чому облаштували гуртожитки», - розповів про фінансове становище університету Євген Соболь.

За словами очільника вишу, здобувачі освіти також намагаються залучити додаткові кошти та розвивати свою alma mater. Так, студенти виграли грантові кошти від UNICEF на втілення власних трьох проєктів: студентського ЗМІ, служби психологічної підтримки та коворкінгу.

«Закінчуємо обладнання коворкінгу. Це буде простір для студентів та переселенців, де проводитимуть заходи з досвіченими працівниками по відповідних спеціальностях. Також залучатимуть представників бізнесу, інших цікавих спікерів. І взагалі це буде зона дозвілля для студентів. Цей простір буде обладнаний усім необхідним, і він знаходиться у тимчасовому укритті, що дає можливість будь-якому заходу не перериватися», - зазначив ректор.

Облаштування коворкінгу обійшлося у близько 70 тис. грн. Стільки ж коштів витратили на організацію психологічної служби для підтримки переселенців та всіх, хто потребує допомоги.

Третій проєкт - організація «Медіалабораторії». Це - студентське ЗМІ, яке висвітлює події не лише університету, а й міста.

Також університет працює над налагодженням грантової діяльності - для цього навіть призначена відповідальна особа.

«На наступний місяць є близько 50 заявок. Наприклад, один із грантів, які запровадили - відкриття центру якості викладання», - повідомив Євген Соболь.

Другий напрямок розвитку – відкриття нових спеціальностей та розширення освітніх можливостей. Цьому сприяло перейменування університету – тепер ЦДУ імені Винниченка не є педагогічним вишом. Окрім наявних спеціальностей там вже відкрили або планують відкрити цього року такі кваліфікації: музичне мистецтво та арткомунікації, менеджмент агробізнесу, товарознавство та експертиза у митній справі, комп'ютерне моделювання та інтелектуальний аналіз даних, штучний інтелект та інформаційні системи, фітнес і рекреація, Захист Батьківщини та фізична культура.

«Відкриття нових спеціальностей дає нам можливість не розпорошувати студентство, а навпаки – наповнювати можливості нашого університету ще більшою кількістю студентів. Ці спеціальності дають можливість нашій молоді не виїжджати з регіону, а здобувати якісну освіту тут», – додав Євген Соболь.