Конфлікт навколо закупівлі обладнання для променевої терапії у Кропивницькому: хто і де лікуватиме онкохворих?

Перегляди: 5687

У Кропивницькому розгорнувся конфлікт між очільником обласного онкоцентру Костянтином Яринічем та головою Кіровоградської обласної ради Сергієм Шульгою.

Гендиректор Обласного клінічного онкологічного центру Костянтин Яриніч 17 лютого оприлюднив у Facebook відкритий лист до депутатів обласної ради, у якому звернув увагу на недоречне, на його думку, втручання у роботу закладу голови облради Сергія Шульги, через що може постраждати робота лікарні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Очільник облради має свою точку зору на доцільність закупівлі обладнання для лікарні та вважає, що Костянтин Яриніч маніпулює тим, що область може залишитися без послуги променевої терапії, адже її надає інший заклад - приватний, але за договором з Національною службою здоров'я України.

[caption id="attachment_148867" align="aligncenter" width="640"] Сергій Шульга. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

Обладнання, через яке виник конфлікт - гамма-випромінювач, купівлю якого узгодили після проведення всіх необхідних комісій ще до повномасштабного вторгнення рф, але договір довелося розірвати через те, що фірма-постачальник мала зв'язки з росією.

Згодом оголосили новий тендер. Закупівлю узгодили та перевірили відповідні установи та комісії, однак Сергій Шульга наголошує на тому, що обладнання є застарілим, а фірма, у якої його купують, може бути недоброчесною, бо має кримінальні провадження. І пропонує, щоб послугу, яку б могли виконувати в обласному онкоцентрі після закупівлі обладнання, надавали онкохворим у приватному медзакладі Tomoclinic, який також має відповідний договір з НСЗУ і вже має власне устаткування - лінійний прискорювач.

Костянтин Яриніч зі своєї сторони пояснює, що через передачу на лікування до цього закладу пацієнтів та у разі скасування закупівлі, комунальний заклад втратить фінансування, передбачене у рамках відповідного пакету. А воно стосується не лише променевої терапії, враховуючи реалізацію якої і підписувався договір з НСЗУ, а також робочих місць лікарів, операцій для онкохворих та іншого. Окрім того, уточнює, що обране закладом обладнання не є застарілим.

[caption id="attachment_148859" align="aligncenter" width="640"] Костянтин Яриніч. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

«Ми закупляємо начебто застаріле обладнання. По-перше, це обладнання 2022 року виробництва, по-друге - у світі налічується близько 2,5 тисяч одиниць таких випромінювачів, в Україні 58 апаратів. І 42 лінійних прискорювачі. Гамма-випромінювач має відмінності, але за технічними характеристиками наближається до характеристик лінійних прискорювачів, тому що в ньому буде коліматор, який і дає можливість конформного опромінення пухлини, тобто чіткого, спрямованого опромінення, що і робить лінійний прискорювач», - прокоментував Яриніч.

Мова йде про гамма-терапевтичну систему для дистанційної променевої терапії. Тендер на постачання обладнання, за даними системи онлайн-закупівель Prozorro, виграло підприємство «Радіо-мед».

Попередній договір, укладений з підприємством «Євромедпроект», онкоцентр розірвав 19 серпня 2022-го через зв'язок постачальника з російською федерацією. Про це говорить Сергій Шульга: «Яка ж фірма тоді перемогла? "Євромедпроект", кінцевий бенефіціар – громадянин росії. Потім з’явилися додаткові угоди, які підписувалися без військової адміністрації та без обласної ради. Нас тільки ставили до відома, що спочатку був продовжений термін договору до кінця форс-мажору, але ми не знаємо, коли закінчиться війна, тому я запитав, звідки взялася ще одна додаткова угода, а потім взагалі у серпні розірвався повністю договір».

Це ж підтверджує Костянтин Яриніч: «На початку війни виявилося, що компанія, яка мала постачати апарат, має зв'язки з рф. Це було не заборонено до 24 лютого, ми навіть звернулися у Службу безпеки України, це було ще у грудні 2021 року. Ми провели усі перевірки, які треба. Звичайно, потім ми не змогли закупити це обладнання, це заборонено. Тому після цього у нас був державний аудит. Ми розірвали договір і повернули гроші. Обласний бюджет отримав назад ту ж суму, що надавав - еквівалентну 14 500 доларів. Але обласний бюджет не розраховується у доларах, як говорить пан Шульга. Ми працюємо у гривні, так працює вся держава».

Після того, як розірвали цей договір, підписувати новий довелося з самого початку - повернувшися на момент обговорення доцільності придбання обладнання. І після усіх комісій знову вирішили, що немає альтернатив закупівлі такого ж обладнання. Новий тендер оголосили, його отримала фірма «Радіо-мед».

Але Шульга говорить про нюанси, щодо яких попередив Яриніча: «Тут теж така цікава фірма, до якої є декілька кримінальних проваджень про непостачання обладнання. Також ми написали Костянтину Володимировичу, що ми інформуємо його про те, що щодо "Радіо-мед" відкрито кримінальне провадження. Тим більше Terabalt - це не готове обладнання, передбачає ще випромінювальну трубку, яка окремо постачається і виробником її є рф».

Якщо переглянути документи  та звіти щодо тендерної закупівлі, то порушень у ній не виявили. Окрім того, за інформацією від Костянтина Яриніча, ТОВ «Радіо-мед» має ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України, яка звертає увагу на всі можливі порушення задля збереження радіаційної безпеки як національного інтересу.

У розпорядженні CBN також є пояснення щодо кримінальних справ від ТОВ «Радіо-мед», згідно з яким у проваджені №42019000000000411 від 20.02.2019 за останні 2 роки не проводили жодних слідчих дій, а про провадження №42021000000000599 22.02.2021 товариству нічого не відомо, оскільки правоохоронці до них не зверталися у цій справі. Також по цих провадженнях не вручалися підозри та не виносили жодних обвинувальних судових рішень.

Сергій Шульга наголошує, що альтернативним варіантом було б просто направити на лікування пацієнтів, які потребують променевої терапії, у приватний онкоцентр. «Я хотів би показати відповідь, адресовану голові ОВА з підписом Віктора Ляшка, де, за інформацією Національної служби здоров’я України, дистанційна променева терапія з використанням двох лінійних прискорювачів у межах програми медичних гарантій у Кіровоградській області вже надається центром Tomoclinic. Тому нами зараз маніпулюють, що якщо онкоцентр не отримає це обладнання, то область залишиться без цієї послуги. То я хочу сказати, що вона у нас є, вона дійсно комерційна, але вона фінансується з НСЗУ. І чому немає в онкоцентрі такого обладнання - це питання у першу чергу до його керівництва», - сказав посадовець.

Керівник онкоцентру пояснює, що саме у цьому і є проблема. «Виділені кошти - це гроші, які повинні нас підтримати для закупівлі обладнання і заключення радіологічного пакета. Якщо у нас немає певного обладнання, то ми не маємо права на заключення цього пакету.

Є різні підходи до того, яке обладнання насправді треба і базовим обладнанням, яке визначене не мною, а НСЗУ, - є гамма-терапевтичне обладнання, - повідомляє Костянтин Яриніч, - Ми чітко розуміємо, що саме це обладнання дасть можливість лікувати 60-70 % пацієнтів, які потребують саме гамма-терапевтичного обладнання, а пацієнти, яким потрібно проходити лікування на лінійному прискорювачі, можуть пройти його у Tomoclinic.

Варіанти й можливість такого симбіозу дають можливість зекономити кошти, хоча, ще раз повторююсь, я не проти закупити також і лінійний прискорювач, але гроші є у нас на гамма-терапевтичний апарат найвищого на цю мить рівня по розробці та характеристикам».

Крім іншого, у питанні закупівлі обладнання для онкоцентру Кіровоградської області з невідомих причин проявили активність народні депутати, які не мають до Кіровоградщини відношення. На запитання CBN щодо звернення від них до начальника Кіровоградської ОВА, Сергій Шульга відповів, що депутати вже протягом півтора року досить часто запитують, як вирішується це питання. А хто ініціював звернення – він не знає.

[gallery type="rectangular" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="148860,148866,148863"]

Довідково: променева терапія є одним з трьох основних методів лікування злоякісних новоутворень. Для проведення дистанційної променевої терапії в Україні використовують 2 типи обладнання: гамма-випромінювачі (кобальтові) та лінійні прискорювачі.