Кому дістанеться садиба троюрідної тітоньки та чи можна надати документи в «Дії»: 10 запитань до нотаріуса про спадщину

Перегляди: 2092

Ірина Новицька - приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу - розповіла CBN про роботу нотаріату, зміни у ній, які з’явилися за рік повномасштабної війни, та відповіла на інші актуальні запитання.

- Що змінилось в роботі нотаріату за минулий рік?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- За виключенням тимчасово окупованих територій та місць, де є активні бойові дії, нотаріат України працює у повному обсязі. З’явились нові нормативні акти, наприклад, постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», яка накладає певні заборони та обмеження, але за рік повномасштабного вторгнення країни-агресора ця постанова трансформувалась вже чотири рази й кожного разу знімається якесь обмеження. Тож, законодавство підлаштовується під ситуацію.

- Чи можна нотаріусу надавати документи в «Дії»?

- Поки що закон України «Про нотаріат» встановлення особи за допомогою «Дії» не передбачає, але для того, щоб рухатися у вирі цифрових подій та розвитку технологій, нотаріусам варто не пасти задніх. Тому у Верховній Раді зареєстрували та розглядають законопроєкт про нотаріат, який передбачає використання нотаріусом цифрового паспорта в «Дії», що, безумовно, буде зручно і нашим громадянам, і нотаріусам. Чекаємо і сподіваємось на швидке врегулювання цього питання.

- Загалом куди звертатися у питаннях спадщини першочергово, якщо помер родич?

- Якщо у вас хтось помер, звертатись потрібно до нотаріуса і тільки до нотаріуса. Не слухайте поради сторонніх осіб, не слухайте як було у знайомих, друзів та сусідів, прямуйте до найближчого нотаріуса та отримайте фахову консультацію. Тільки нотаріус розтлумачить вам норми права щодо спадкування, намітить план дій, виключно із вашої ситуації. Адже наше законодавство стосовно спадкування також трансформується під час війни.

Наприклад, суттєва зміна, що відбулась, в березні 2022 року стосується місця, де можна завести спадкову справу. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини, Але умовах воєнного або надзвичайного стану ця справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Таким чином, з’явилась можливість завести спадкову справу у будь-якого нотаріуса України у випадку померлих на тимчасово окупованих територіях та територіях, де ведуться активні бойові дії.

- Чи правда, що після пів року після смерті людини уже неможливо вступити в права спадкування?

- Ще одна «воєнна» суттєва зміна стосується строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття. Цивільним кодексом України визначений строк для прийняття або відмови від прийняття спадщини в 6 місяців з дня смерті спадкодавця. А Постановою 164 визначено, що строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

З урахуванням розбіжностей у згаданих нормах та забезпечення безспірності оформлення спадщини, нотаріуси наполегливо рекомендують подавати заяви про прийняття або відмову від прийняття спадщини у шестимісячний строк, а вже отримувати свідоцтво про право на спадщину після спливу десятимісячного строку.

- Як оформити спадщину, якщо знаходишся за кордоном?

- Спадщину оформляють тільки нотаріуси України, але якщо спадкоємець знаходиться за кордоном України, йому необхідно звернутись до консульської установи (дипломатичного представництва) України та завірити там підпис на заяві про прийняття або відмову від спадщини, а також, у разі необхідності, посвідчити довіреність на ведення спадкової справи та ці документи переслати ці документи нотаріусу в Україну.

Оскільки телефони нотаріусів у відкритому доступі, легко знайти нотаріуса для консультації онлайн, зв’язатись та попросити допомоги у складенні проєкту цих документів. Я, наприклад, щотижня консультую наших кропивничан, що вимушено перебувають за кордоном через війну.

- А якщо навпаки: родич жив за кордоном і там залишив спадщину, звертатися до наших нотаріусів, чи до представників у тій країні?

- Якщо громадянин України помер за кордоном, то має значення і місце його останньої реєстрації, і в якій країні наявне нерухоме майно. Нерухомість на території України підлягає оформленню в Україні.

- Можливо оформити спадщину на тимчасово окупованих територіях?

- З грудня 2022 року набрав чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану», згідно з яким рішення щодо вищевказаних територій приймає Кабінет Міністрів України.

У разі, якщо останнє місце проживання спадкодавця - тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення спадкоємців щодо майна. Таким чином, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, а видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється тим нотаріусом, який заводив спадкову справу. Звичайно, виникають складнощі з веденням такої спадкової справи, іноді відсутні документи, необхідні для оформлення спадкових прав, кожен випадок особливий, але така можливість вже з’явилась.

- Як довідатися, що тобі залишили щось за заповітом, якщо померлий не повідомляв про це особисто за життя?

- Насправді це проблемне питання і єдиний спосіб його вирішити - з’явитись до будь-якого нотаріуса України із свідоцтвом про смерть та отримати інформацію із спадкового реєстру про відсутність або наявність заповіту. У самому реєстрі не міститься інформація на чию користь складали заповіт, але міститься інформація, у якого нотаріуса документ посвідчувався і тоді нотаріус, що зробив таку перевірку, спрямує вас до місця, де зберігається примірник заповіту і там вже ви зможете дізнатись, чи призначено вас спадкоємцем.

- Можна претендувати на спадщину, якщо ти далекий родич, але ближчих у померлого немає?

- Цивільний кодекс України визначає декілька черг спадкування за законом. В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. 

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід, як з боку батька, так і з боку матері. У третю - рідні дядько та тітка спадкодавця. У четверту - особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини. У п'яту чергу спадкують інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно (двоюрідні внуки, двоюрідні племінники, двоюрідний дід та баба тощо).

При цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів  дальшого ступеня. Ще існує порядок спадкування за правом представлення – це такий порядок набуття права на спадкування за законом, при якому спадкоємці п’ятої черги включаються до складу першої, другої чи третьої черги замість спадкоємця внаслідок того, що він помер до відкриття спадщини. Це можуть бути онуки, племінники.

У короткій відповіді це питання не висвітлиш повністю, бо воно надто об’ємне. Але, як бачите, навіть досить далекі родичі можуть претендувати на спадщину при певних умовах.

- Які питання щодо спадкування не вирішує нотаріус?

- Нотаріус гарантує безспірність оформлення. Тож, якщо є моменти пов’язані з конфліктом спадкоємців, неможливістю доведення факту родинних відносин документально, неможливість поновлення втрачених або зіпсованих документів – словом, те що потребує судового розв'язання питання, нотаріус не вирішить. Але завжди надасть фахову консультацію, спрямує до відповідного фахівця і намітить вам алгоритм дій.

Хоча іноді, коли чую запитання, які не належать площині, в якій діє нотаріат, наприклад оформлення субсидії, питання отримання довідки про несудимість, порядок перетину кордону громадянами й таке інше, порівнюю юристів та лікарів, у яких при загальній спільній освіті є чітка спеціалізація – ви ж не радитесь зі стоматологом, як лікувати хребет. Так і нотаріуси, мають свою спеціалізацію, хоча, як правові радники громадян, намагаються максимально допомогти.

І наприкінці хочу закликати читачів не відкладати питання та отримати консультацію у нотаріуса завчасно. Так само як і у лікарів, для нас час має значення.