Конгрес тисне на Пентагон через небажання Байдена надати Україні F-16

Перегляди: 1352

Переклад статті з The Washington Post.

Представник оборонного відомства США каже законодавцям, що постачання військових літаків Києву не є найрозумнішим використанням коштів США на цьому етапі війни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Українським військам знадобиться щонайменше 18 місяців, щоб навчитися керувати винищувачами F-16 і підтримувати їх у бойових умовах, заявив високопоставлений чиновник Пентагону. Адже адміністрація Байдена продовжує відбиватися від запитань, чому часті запити з боку Києва та ще частіші - деяких політиків США - залишаються нереалізованими.

Ця проблема переслідувала адміністрацію місяцями, оскільки президент України Володимир Зеленський продовжує регулярно нагадувати про літаки, а законодавці США запитують, чому українські пілоти не проходять навчання, щоб навчитися на них літати.

«Я думаю, що ця розмова триватиме», — сказав Колін Кал, заступник міністра оборони з питань політики. У найкращому випадку, за його словами, старі F-16 можуть передати протягом приблизно 18 місяців. Закупівля та доставка нових, зазначив він, може зайняти до шести років. Він додав, що персонал Повітряних сил США оцінив, що для оновлення парку винищувачів Україні, ймовірно, знадобиться близько 80 літаків.

«Мені просто важко сказати будь-якому члену Конгресу, американській громадськості, що цей долар, що витрачається зараз, найкраще використати на F-16», — сказав Кал.

Минулого тижня президент Байден заявив, що Україні зараз потрібні не F-16, цим самим підкресливши думку його старших військових радників, що коли наступна фаза війни почне прискорюватися з весняною відлигою, вона буде виснажливою та залишить десятки тисяч убитих і поранених з обох сторін.

Республіканське керівництво Комітету Палати представників із питань Збройних Сил скликало слухання у вівторок на тлі зростання скепсису у сегменті партії та серед деяких демократів щодо обсягу допомоги, яку Вашингтон санкціонував, щоб допомогти Україні відбити вторгнення російських військ.

Республіканська партія пообіцяла ретельно наглядати за десятками мільярдів доларів у вигляді зброї та грошей, які адміністрація надала уряду в Києві. Члени обох політичних партій погодилися під час сесії, що це доцільно, причому більшість, схоже, уникає демонстративної поведінки, яка стала домінувати у діалозі Конгресу з багатьох питань.

Депутат-республіканець Даг Ламборн (Колорадо) навіть похвалив президента за його візит минулого тижня до Києва, де він разом із Зеленським відзначив першу річницю війни.

У той час як відверта меншість республіканців поставила під сумнів, чи варто Вашингтону взагалі допомагати Україні, інші приєдналися до демократів у питанні перевірки того, чи адміністрація діє досить швидко, щоб надати сучасну зброю, яка могла б допомогти військовим Зеленського вигнати росіян з окупованих територій. Та дати Києву перевагу в будь-яких майбутніх мирних переговорах.

«З самого початку президент був надмірно стурбований, на мій погляд, тим, що дати Україні те, що їй потрібно для перемоги, було б надто ескалаційно», – сказав конгресмен Майк Д. Роджерс (Алабама), голова комітету. «Це вагання лише продовжило війну та підвищило її вартість у доларах і життях».

Конгресмен Джаред Голден (штат Мен) зазначив, що двопартійна група законодавців кілька разів закликала адміністрацію протягом минулого року надати ракети великої дальності на додаток до F-16. Хоча українські чиновники можуть мати й інші пріоритети, такі як додаткова протиповітряна оборона для захисту людей і цивільної інфраструктури від російських ракет і атак безпілотників. «Безумовно, вони воліли б задовольнити свої перші п’ять, шість або десять найбільших потреб», — сказав Голден.

Головний демократ комітету, член Конгресу Адам Сміт (Вашингтон) більше схиляється до точки зору адміністрації, говорячи, що хоча всі стали одержимі F-16 останніми тижнями, надання літаків призведе до значних витрат, але без негайного результату. Офіційні особи Байдена натомість зазначили, що будь-які зусилля з модернізації українських військово-повітряних сил повинні супроводжуватися ширшою дискусією щодо потреб країни для підтримки своєї безпеки після закінчення війни.

«Можливо, ми могли б доставити кілька F-16 в Україну протягом року, можливо, восьми місяців, якби ми ухвалили це, – сказав Сміт, - Тому що потрібно не просто навчити пілотів, необхідно навчити механіків та підготувати аеродроми, які можуть прийняти F-16. Також необхідно мати запчастини для експлуатації літаків. Тож ми розглянули цю пропозицію і визнали, що це нерозумне використання ресурсів, необхідних для перемоги в боротьбі».

Під час окремого слухання пізніше, у вівторок, високопоставлені чиновники з питань оборони США заявили, що потужна протиповітряна оборона росії також залишається серйозною проблемою для будь-яких літаків, які отримає Україна.

Старший офіцер Об’єднаного комітету начальників штабів Пентагону генерал-лейтенант армії Дуглас Сімс сказав законодавцям із підкомітету з питань оборони з асигнувань Палати представників, що хоча українські військові змогли виконати деякі місії з повітряної підтримки за допомогою літаків, якими вони володіють, вони не змогли б подолати виклики, що стоять перед ними, якби літаки американського виробництва протистояли російським системам.

Республіканець-конгресмен Майк Гарсія (Каліфорнія), сказав, що, хоча Сполучені Штати допомагали «благородній боротьбі», яку вели українці протягом останнього року, його занепокоєння зростає, оскільки обговорення у Вашингтоні вже стосується більш значної зброї.

«У мене таке питання: чи є місце змістовній розмові, коли замість того, щоб просто слухати, про що просять українці, ми ведемо з ними тактичний і стратегічний діалог та запитуємо їх, чого вони намагаються досягти, а потім підбираємо зброю» — сказав Гарсія, колишній пілот винищувача . «Я боюся, що ми відволікаємося на безглузде прохання F-16».

Слухання у вівторок вражали широким почуттям згоди між республіканцями та демократами, які виступають за суворіший облік величезної кількості військової техніки, яку відправляють у зону бойових дій. Кал, коли його запитали про ймовірність того, чи може надана США зброя потрапити до чужих рук, сказав, що Пентагон не бачив жодних доказів цього.

«Ми вважаємо, що українці правильно використовують те, що їм дають», – сказав він.

Генеральний інспектор Міністерства оборони Роберт Сторч схарактеризував роботу своєї команди як активну, постійну та масштабну. Однак на сьогодні, за його словами, її результати були «обмеженими». Під час розмови Сторч не сказав, що жодна зброя не зникла в Україні, повідомивши конгресмену Джону Гараменді (штат Каліфорнія), що наразі інспектори не виявили серйозних проблем.

Слухання скликали через два тижні після того, як Роджерс, голова комітету зі Збройних Сил, очолив двопартійну делегацію Конгресу до Польщі та Румунії. Її мета – спостерігати за тим, як американські військові доставляють і відстежують зброю, яку вони постачають Україні. Законодавці опублікували спільну заяву після своєї поїздки, закликаючи до більшої прозорості в цьому питанні.

«Американський народ має повне право знати, що передана Україні військова техніка США використовується за призначенням — для боротьби України за національне виживання», — заявили законодавці. Вони додали, що з чітким розумінням дійшли різноманітних гарантій, які ввели після брифінгу з американським генералом, який контролює ці зусилля. Але вони попередили, що якщо буде підтвердження, що будь-які предмети оборони перенаправляються або пропускаються з потоку обладнання США, це перестане бути прийнятним.