Свято весни чи радянщина: що думають кропивничани про 8 березня?

Перегляди: 2834

У багатьох країнах світу традиційно відзначають Міжнародний жіночий день 8 березня. Державним святом ця дата залишається у В’єтнамі, Грузії, Ізраїлі, Казахстані, Камбоджі, Росії, Білорусі, Китаї, Молдові, Монголії, Непалі, Туркменістані, Україні та інших країнах.

Коротка історія виникнення свята така: активістка та діячка німецької соціал-демократії Клара Цеткін у 1910 році на конференції у Копенгагені в Данії запропонувала заснувати Міжнародний день боротьби за жіноче рівноправ'я. Передували цьому події 1908 року, коли 15 тисяч жінок у Нью-Йорку вийшли на демонстрацію, вимагаючи скорочення робочого дня, збільшення заробітної плати та права голосу. І лише в 1914 році Міжнародний жіночий день почали святкувати 8 березня, а в 1975 році Організація об’єднаних націй проголосила цей день Днем боротьби за жіночі права.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В Україні 13 лютого нинішнього року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт, який пропонує скасувати деякі святкові та вихідні дні. На заміну святкування 8 березня пропонують відзначати День української жінки 25 лютого. Аргументують це тим, що радянський режим використовував 8 березня для пропаганди, та запевняють, що цей день є вихідним тільки в пострадянських і комуністичних країнах. І наголошують, що замість штучного свята 8 березня краще відзначати День української жінки.

Але є ті, хто не погоджується з такими думками та вважає, що 8 березня - не радянське, а міжнародне свято, яке відзначали в США та Європі ще до утворення радянського союзу. За збереження 8 березня як дня боротьби за жіночі права виступають українські феміністки. Для них - це важлива можливість обговорити питання сексизму та дискримінації жінок в Україні. Через те, що в Україні планують заборони святкувати 8 березня, виникає велика кількість суперечок.

Тим часом, в єдиному порталі державних послуг «Дія» 28 лютого нинішнього року влаштували голосування з цього питання. 1,3 млн українців проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем. 703 тисячі - за те, щоб цей день був робочим, а 110 тисяч громадян не визначились. Результати голосування врахують у Верховній Раді перед ухваленням законопроєкту щодо змін у вихідних та святкових днях.

А опитування про цей день у телеграм-каналі CBN показало, що 59% підписників вважають 8 березня «днем жіночності, весни та краси», датою, пов’язаною з історією боротьби жінок за рівність прав – 21%, а 20% відсотків вважають, що – це подія, яка асоціюється з радянським минулим.

Тому CBN поцікавилося, чи святкуватимуть 8 березня кропивничани, та що загалом думають про цей день містяни. Адже хтось вважає, що святкувати його недоречно ще й через воєнний стан в Україні, а для когось ця дата має значення.

«У класичному розумінні 8 березня – свято весни, ніжності та жіночності. Я це свято не сприймала, як раніше, так і зараз. Для мене 8 березня - як зазначили в резолюції ООН в 1975 році – це Міжнародний день прав жінок та миру. І безпосередньо я і сприймаю цей день, як можливість привернути увагу до певних проявів гендерної нерівності та сексизму. Скоріш за все у цей день я напишу допис у соціальних мережах на феміністичну тематику.

І зараз виникає дискутовне питання, чи варто це вводити, як вихідний день, адже в країнах радянського союзу це був вихідний. Зараз у багатьох країнах світу 8 березня не вихідний день, але менше з тим його не скасували, і жінки виходять на мітинги, аби привернути увагу до даного питання.

І мені не подобається, що 25 лютого планують Днем української жінки, цей день відразу після річниці повномасштабного вторгнення. Це недоречно. Я розумію, коли окремо можна святкувати день народження Лесі Українки, адже вона визначна культурна постать, яка багато дала нашій літературі та культурі як в Україні, так і за кордоном. Але це дивно, коли 24 лютого ми згадуємо російське вторгнення та всіх загиблих на війні, а потім 25 лютого у нас День української жінки. Не розумію концепцію та сенс цього свята», - розповіла кропивничанка Олена.

Жителька Кропивницького Катерина вважає, що святкувати цей день варто: «Для мене цей день особливий, зі спогадами. Адже ми із чоловіком 20 років вирощували квіти - тюльпани, гіацинти та крокуси до 8 березня. У цьому році ми від цього відмовилися через ситуацію в країні. Але в душі залишилися приємні спогади. Це неправильно відмовлятися від усіх свят через росію. Навіть коли я сама продавала квіти, я теж чекала, що мені подарують саме тюльпани».

Думки чоловіків також різняться. Хтось вважає, що потрібно вітати жінок, а хтось не розуміє взагалі сенс цього свята.

«Це свято треба залишити як і було, не потрібно нічого придумувати. Це депутатам немає що робити. Я щороку своїм жінкам - дружині, доньці, мамі - дарував тюльпани. Вони люблять ці квіти. І цього року теж так буде. Жінки і так люблять подарунки, а в цей день вони точно щось чекатимуть», - поділився роздумами кропивничанин Сергій.

«Чесно кажучи, я взагалі не розумію ці свята. Це такий совок і ніби якась вимога, що тобі у день свята треба щось дарувати. Якщо ти хочеш зробити щось приємне іншій людині, то це можна робити будь-коли. А не в день, який зазначили в календарі», - розповів Олександр.

У ресторанах та кав’ярнях міста чекають на бронювання столиків.

«Зазвичай чоловіки за день згадують, що потрібно буде кудись відвести свою половинку. Тому я думаю, що 6 і 7 березня ми будемо приймати усі передзамовлення», - розповіла адміністраторка одного із ресторанів Кропивницького. Квіткові магазини вже складають списки замовлень.

«На минулому тижні ми мали 10 передзамовлень, але ось на вихідних їх однозначно буде більше. Придбати букет можна від 400 гривень і дорожче. Змінювати ціни у день свята будем, якщо їх змінить наш постачальник, усе залежить від нього. Один тюльпан коштує 50 гривень, стандартна роза - 70 гривень. На свято жінок найбільше беруть тюльпани, найпопулярніші букети із 15 квітів чи 51. Зараз багато військових, які не можуть привітати своїх рідних особисто, і тому замовляють квіти, іграшки та цукерки», - розповіла власниця квіткового магазину.

У центрі міста, де продають квіти просто неба, також можна придбати гіацинти – 100 гривень, крокуси – 80, 120 гривень, також тюльпани - один коштує – 28-60 гривень, залежно від розміру.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN.