Ексочільник обласного управління юстиції виграв суд щодо неналежного поновлення на посаді

Перегляди: 2979

Суд може вчергове зобов’язати виплатити колишньому очільнику Головного територіального управління юстиції Кіровоградщини Вадиму Гуцулу середній заробіток у вигляді вимушеного прогулу після того, як Верховний Суд визнав виконання рішення щодо поновлення на посаді неналежним.

Згідно наказу від 16 жовтня 2019 року №3173/5 «Про утворення міжрегіональних територіальних органів Міністерства юстиції України» ліквідували «як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства юстиції згідно з переліком».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Розформували тоді й Головне територіальне управління юстиції у Кіровоградській області, яке тоді очолював Вадим Гуцул. Замість ліквідованих установ створили Міжрегіональні управління Міністерства юстиції. За законом, всім, кого звільнили, мали б запропонувати посади, тому що від своїх функцій держава не відмовилась і звільненим особам мали б запропонувати рівнозначну посаду у новоствореному Міжрегіональному управлінні юстиції, чого не зробили.

Тому близько 40 осіб – керівників територіальних управлінь та їхніх заступників подали до суду, щоб відновити свої трудові права. Очільника Кіровоградського управління – Вадима Гуцула звільнили 26 грудня 2019 року.

Гуцул розповів про суди щодо незаконного звільнення: «Коли виносили рішення суду на мою користь, ще існувало юридично Головне територіальне управління юстиції. Тому суд виніс рішення про поновлення на посаді у старій установі. Але Міністерство юстиції тривалий час ігнорувало рішення суду, не виконувало його і не поновлювало навіть у старому Головному територіальному управлінні юстиції, де порушили процедуру звільнення.

Таким чином затягнули час і свідомо ліквідували Головне територіальне управління юстиції, а потім, після ліквідації, формально винесли наказ про поновлення, що не відновлювало мої трудові права. Відповідно до законодавства і судової практики Верховного суду та Європейського суду з прав людини, вони мали б мене поновити у новоутвореному органі правонаступника, тобто у Південно-Східному Міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (місто Дніпро), або ввівши штатну одиницю, або запропонувавши рівнозначну посаду.

Чого не зробили, і через що справа дійшла аж до Верховного Суду, тому що суд першої інстанції не бачив порушень в їхніх діях, так само не бачила апеляційна інстанція. І тільки Верховний Суд: Касаційна інстанція адміністративного суду, винесли рішення про те, що державний виконавець і Міністерство юстиції неправомірно вчинили.

Державний виконавець незаконно завершив виконавче провадження, а Міністерство юстиції неналежно поновило мене на посаді. Питання щодо поновлення залишається відкритим на сьогодні через те, що виконано формально.

Крім того, я не знаю, що планує робити Міністерство юстиції тепер зі звільненням, яке вони вже вдруге здійснили, тому що після неналежного поновлення вони оформили моє звільнення вдруге в кінці 2022 року. Вони поновили в тій установі, якої вже не існувало, аж 28 жовтня 2021 року, формально наказом, про що мене повідомили аж через рік, у вересні 2022 року, і тоді ж ознайомили із наказом про звільнення з цієї неіснуючої посади неіснуючого органу».

Щоразу кошти за вимушений прогул виплачують з державного бюджету. Вадим Гуцул у зв'язку з незаконним звільненням при поновленні отримав середній заробіток за час вимушеного прогулу у 2020 році, потім у зв'язку з затримкою у виконанні рішення суду за 2021-2022 роки отримав стягнення у вигляді заробітної плати вимушеного прогулу. А після рішення Верховного Суду, яке говорить про неналежне виконання рішення щодо поновлення, Гуцул має право знову претендувати на стягнення.

[gallery type="rectangular" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="150128,150129,150130"]

«Той, хто приймає такі немудрі рішення, не несе за це відповідальності, несе відповідальність держава у вигляді фінансових стягнень. А таких, як я, близько 40 людей, і майже всі отримали рішення про поновлення і стягнення коштів. Це мільйони гривень, якщо разом всіх взяти», - повідомив Вадим Гуцул.

Тож, у випадку відповідного рішення суду, за період з 29 жовтня 2022 року по сьогоднішній день Міністерству юстиції знову доведеться платити за незаконні дії міністра та держсекретаря.