Техніка Леонардо да Вінчі: директор «Міськсвітла» малює картини

Перегляди: 2381

Дмитро Тоток - директор комунального підприємства «Міськсвітло» у Кропивницькому. Дмитро закінчив Центральноукраїнський національний технічний університет. За освітою енергетик. На роботі в підпорядкуванні у чоловіка 50 людей. За межами адміністративної роботи чоловік має хобі – малює картини.

Дмитро Тоток почав малювати не так давно, лише зараз закінчує художню школу. Про це, та загалом про своє хобі розповів журналістам CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У дитинстві в мене було бажання малювати, але я виріс в Новоукраїнці, а там не було художньої школи. Вже коли мені було за 40 років, я водив своїх дітей у художню школу імені Олександра Осмьоркіна, що в нас у місті. І одного разу, коли привів дітей на навчання, зайшов до директора закладу, і запитав чи зможу я повчитися у цій школі. І мені сказали, що у них є старша група, в яку приходять учні віком 40, 50, 60 років, звісно, можна. І так я став ходити в школу на заняття. Моя вчителька живопису - Анна Тимофієнко, а викладач малюнку - Ігор Тимофієнко. Уже 5 років, як я навчаюся в школі, і у травні отримаю диплом художника», - розповів Дмитро.

За його словами, заняття в школі проводять щосуботи. Він багато працює за індивідуальним планом, йому дають домашні завдання. Після адміністративної роботи бере в руки фарби чи олівець, за настроєм. І говорить, що навчатися потрібно завжди.

«Відвідувати заняття мене мотивує бажання більше навчитися і мати розвиток у малюванні. Буває, малюю у робочих зошитах, коли є вільна хвилинка. Мені подобається малювати людей із нестандартною зовнішністю, їхні посмішки та серйозні обличчя. А зараз я вивчив книгу «Мистецтво кольору», і мене захотілося малювати фарбами. До речі, у 2021 році у мене вже була виставка у кафе «Театральне» у приміщенні театру імені Марка Кропивницького. Тоді виставку відвідували кропивничани, приїжджали гості з інших міст».

Загалом Дмитро намалював понад 30 картин, скоріш за все - більше, бо вже перестав рахувати.

«Аби намалювати портрет, використовую олівці, вугілля, усі легкі та тверді матеріали. Найбільше люблю малювати жіночі портрети. Героїнями можуть бути знайомі, зірки, або просто беру фото дівчини з Інтернету. Чоловічих портретів дуже мало. Я не малюю на замовлення, адже до рук беру олівець, коли відчуваю поклик зсередини, тоді мені хочеться творити. Раніше малював 5-8 годин, а зараз почав роботу, і можу її залишити, а потім знову повернутися. Більше подобається працювати із живою людиною, аби вона позувала. Це десь пів години, головне, аби я зробив ескіз. Буває, що дарую свої роботи. Я мав бажання в цьому році зробити виставку живопису, але поки мало робіт».

Стіни підприємства прикрашають експозиції Дмитра. Відвідувачі «Міськсвітла» дивуються, що ці картини малював начальник підприємства.

Художник розповідає: «Ось моя улюблена картина. Малював її сангіною – це матеріал для малювання на основі глини. Нею дуже полюбляв працювати Леонардо да Вінчі. Ця техніка не дозволяє помилок, якщо провести лінію, то вона залишається назавжди, стерти її не можна. Тому це складна і клопітка робота. Намалював її торік»

«Ця навчальна робота називається «Чашка на підвіконні». І нагадує стиль Ван Гога. Мені подобається стиль цього художника, і я дивуюся, як він виконував свої роботи»

«Ця картина – Єлизавета II, я мало про неї що знав. Я відкрив Вікіпедію, подивився фото, та надихнувся історіями про неї. Королева померла 8 вересня, а 10-го робота вже була готова».

Серед творів є і портрет данського актора – Мадса Міккельсена. Дмитро намалював його після перегляду фільму «Ще по одній», де актор був у ролі вчителя літератури.

«Коли почалася війна, я не міг малювати, не брав олівця в руки пів року. Ось мої перші роботи. Це - дві дівчини, обидві вийшли сумними. Одну намалював 15 серпня, іншу – 21-го».

Цю роботу Дмитро зробив за 30 секунд, ще 2021 році, звичайний портрет.

Дмитро говорить, що у майбутньому змінювати свою адміністративну посаду не збирається. Він і надалі продовжуватиме поєднувати її із творчістю. Можливо, у цьому році художник презентує ще одну свою виставку.


Фото Ігоря Філіпенка, CBN.