Ціни на овочі стрімко зростають. Що подорожчало у Кропивницькому найбільше?

Перегляди: 5541

Згідно з даними Державної служби статистики України овочі за два місяці 2023 року здорожчали на 21,2%. Їх наздоганяють ціни на фрукти із показником + 5,9%. Журналісти CBN поцікавилися, яка ситуація із ціновою політикою на овочі та фрукти у Кропивницькому, та чи зростуть ціни ще у найближчому майбутньому.

Олександр Коробко працює підприємцем понад 20 років. Він закуповує продукти та доставляє їх на ринок у Кропивницькому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«До війни зазвичай ми привозили овочі із Херсонської, Миколаївської, Запорізької, а фрукти із Вінницької, Хмельницької, Чернівецької областей. Після звільнення частини Херсонської та Запорізької областей ми не можемо розраховувати на стабільність, адже розмінування землі буде тривати не рік, і не два. Зараз в Україні практично немає цибулі, її везуть з-за кордону - це Польща, Німеччина, Голландія. Зараз трохи підіймають ціну на моркву та капусту. Картоплі в країні достатньо, тому ціна її буде однакова протягом року.

Якщо раніше помідори купували у Запорізькій області в Кам'янсько-Дніпровському районі, то зараз нам везуть їх із Туреччини. І поки помідори доставляють з-за кордону, їхня ціна відповідно зростає. Огірки купуємо у нас - це Житомир, Дніпро. І це від їхніх виробників залежить, якою буде ціна. Редиска у нас із Одеського та Закарпатського регіонів. Загалом, по продукти ми їздимо по всій Україні – Тернопіль, Закарпаття, Черкаси, Дніпро. Робимо закупки раз на тиждень. Коли була остання поїздка, привезли редиску, картоплю, цибулю. До речі, зараз добре іде продаж насіннєвої картоплі та цибулі-тиканки. Ми брали її в Одеському регіоні. Ця цибуля голландського походження, її привезли на ринок Шувар у Львові. Туди імпортують овочі з Голландії, Німеччини та Польщі», - розповідає Олександр.

Нині ціни на гуртовому ринку у Кропивницькому такі: редиска – 100 грн, огірки – до 120 грн, перець – 190 грн, часник – 120 грн, помідори – 110 грн, капуста – 25 грн. Ціна на картоплю різняться залежно від сорту. Ціни за кілограм: «Сонте» – 9 грн, «Рів'єра» – 9 грн, «Беллароса» – 7 грн, «Сорокаденка» – 9 грн, «Ранада» – 9 грн, «Королева Анна» – 7 грн.

Продавчиня Олена, яка працює на ринку півтора року, розповідає, що зараз найбільше купають кропивничани: «Найчастіше купують картоплю, моркву, цибулю. Зараз також беруть цибулю-тиканку та посадкову картоплю. На жаль, овочі на салат купують менше. Кажуть, що спроможності нема. Так, усі хочуть придбати подешевше, але це все не від нас залежить. Все одно люди купують. У мене уже є постійні покупці, адже все це залежить не тільки від товару, а й від продавця. Можуть бути гуртові закупки від супермаркетів та ресторанів. Зараз добре купують цибулю, аби садити і мати свою власну. Адже ціни у цьому році на цибулю зросли».

«Зараз подорожчала цибуля, морква, капуста, яблука. Обираю скуплятися на ринку, адже тут можна нормально вибрати те, що тобі потрібно. Як тільки є гроші, так і їздимо по продукти», - говорить кропивничанка Тетяна, яка купує продукти на ринку.

«Нині у нас є овочі як українські, так і імпортні. Але наша компанія працює над тим, аби якнайшвидше були представлені продукти українських виробників. Раніше огірки брали в Туреччині, а зараз це наші, з Умані, помідори поки що з Туреччини. Весь борщовий набір - це український виробник. Окрім цибулі, адже в Україні наразі проблеми з цим товаром. Якщо екзотика та цитрус - це Туреччина. Цитруси є завжди в наявності», - розповіла керівниця одного з магазинів у Кропивницькому.

Фахівці прогнозують, що овочі дорожчатимуть до червня, саме цього місяця почне надходити з відкритого ґрунту вітчизняний обсяг продукції. Раніше стабілізується ціна лише на огірки, редиску, зелень та ще деякі види овочів, які традиційно з'являються у продажі навесні першими.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="150770,150782,150777,150775,150768,150769,150767,150765,150785,150784,150781,150783,150786"]