Без них не злетять літаки і не попливуть кораблі: невидима робота метеорологів

Перегляди: 2253

Напередодні Всесвітнього дня метеорологів начальниця відділу гідрометеорологічного забезпечення в Кіровоградській області Валентина Лазарєва розповіла журналістам CBN про наслідки глобального потепління, різницю між циклоном та антициклоном, про те, чому не спрогнозували смерч на Кіровоградщині у 2020 році та про нюанси своєї професії.

- Де на Кіровоградщині фіксують погодні показники?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- На території нашої області знаходиться 8 пунктів спостереження: 6 метеорологічних станцій, Світловодська гідрометеорологічна обсерваторія й авіаційна метеорологічна станція у Кропивницькому - їх основні задачі проведення метеорологічних, агрометеорологічних, гідрологічних спостережень.

- Яка вага досліджень Кіровоградщини для світової метеорології?

- Наші спостереження використовуються для складання карт погоди. Кожні три години випускається карта погоди, з якої згодом складають прогноз погоди. Зашифровані дані надходять у всесвітній метеорологічний центр у Женеві, який зображує атмосферні фронти, циклони, антициклони, їх переміщення, ріст тиску, падіння тиску де складають карту прогнозу погоди для всієї Європи й до Уралу.

[caption id="attachment_151430" align="alignnone" width="1216"] Карта погоди[/caption]

- Чи спостерігаються наслідки глобального потепління в області?

- Спостерігаються. Раніше відхилення від середньої річної температури могло коливатись в діапазоні одного градуса, за останні ж 15 років ми зафіксували зріст на, приблизно, 2-2.5 градуси. Останнім часом стрімко збільшується температура. Підтвердженням того найвища середня річна температура, яку зафіксували у 2020 році - 11 градусів, відхилення від норми майже на 3 градуси. Середня річна норма обчислюється з показників середньої місячної температури за останні 20-30 років, у нашому випадку це 30. За 30 років, від 1991 до 20 середня температура склала 8 градусів, за допомогою графіку ми можемо наочно побачити цей зріст. Кількість опадів залишилася сталою.

[caption id="attachment_151429" align="alignnone" width="993"] Графік зросту середніх річних температур[/caption]

- У чому різниця між циклоном та антициклоном?

- Циклон - це область низького тиску у центрі, в антициклона - навпаки. Взимку під час циклону стає тепліше, потім в його тилову частину заходить холод. Антициклон це ясна погода, влітку - дуже жарко, взимку - це велике прояснення зі значним падінням температури.

- Чому прогноз погоди не завжди точний?

- Прогноз - це розрахунок і чим коротший період, на який складено прогноз, тим вище його справджуванність. Не всі чинники можна врахувати, які впливають на погоду: неповнота і неточність даних про поточний стан атмосфери. В теперішній час точність прогнозу на добу досягає 98-99%.

- Чому надзвичайні явища не завжди прогнозують?

- Надзвичайні явища завчасно дуже важко спрогнозувати. Прикладом тому - смерч трирічної давнини. Ми подавали в прогноз сильний вітер 15-20 м/с, місцями до 25 м/с, але коли в центрі швидкість була понад 45 м/с, коли дахи зривало, паркани крутило. Завчасні прогнози можна дати по туману, за 48 годин, а по інших явищам це приблизно 6 годин.

- Чому ця професія так важлива?

- Це дуже необхідна професія в авіації, у судноплавстві, сільському господарстві, науці. Через невисоку оплату праці, молодих спеціалістів з цієї професії мало, у метеорологію вони йдуть рідко.

- Є різниця в роботі вітчизняних та іноземних метеорологів?

- Різниця в обладнані. Українські спеціалісти продовжують навчання у Фінляндії, де здобувають досвід, щоб перенести його сюди, запровадити нові методи роботи.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="151431,151432,151433,151434,151435,151436,151437"]