Штучний інтелект: загроза чи допомога людству?

Перегляди: 2433

Штучний інтелект - це здатність технічної системи виконувати когнітивні завдання, які притаманні здебільшого людям. Його характерною ознакою є здатність до навчання та вдосконалення набутих знань та вмінь. Нині можливості штучного інтелекту та нейромереж доступні кожному. Але точаться суперечки щодо того, що це несе людству.

Історія розвитку штучного інтелекту

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Заведено вважати, що розвиток сучасних систем штучного інтелекту розпочався у 40-50-х рр. минулого століття. Першою роботою на тему штучного інтелекту вважається праця Уоррена Мак-Каллока й Уолтера Піттса. Дослідження цих учених показали, що будь-яка обчислювана функція може бути обрахована за допомогою мережі зі сполучених нейронів, і що всі логічні зв'язки можуть реалізовуватися за допомогою простих мережевих структур.

У 1951 році два аспіранти факультету математики Принстонського університету - Марвін Мінський і Дін Едмондс на основі нейронної мережі створили мережевий комп’ютер.

Та саме Алан Тюрінг вперше висловив повне уявлення про штучний інтелект у своїй статті «Обчислювальні машини й розум», яка була опублікована в 1950 році. У цій статті він, зокрема, описав тест, який отримав назву «тест Тюрінга», а також принципи машинного навчання. Завдання тесту - визначення здатності машини проявляти когнітивну поведінку, тотожну поведінці людини.

Першою з програм, яка змогла пройти тест Тюрінга, як стверджують деякі дослідники, була ELIZA, створена у 1966 році Джозефом Вейценбаумом. Програма наслідувала поведінку психотерапевта та змушувала людину розповідати про себе за допомогою уточнювальних питань. Поведінка ELIZA була настільки правдоподібною, що деякі люди навіть не усвідомлювали того, що говорять не зі справжнім спеціалістом.

Чат-бот PARRY створив американський психіатр Кеннет Колбі у 1972 році. Програма імітувала реакції пацієнта, хворого на параноїдальну шизофренію. Його роботу на початку 1970-х також перевіряли через тест Тюрінга.

Ще одним чат-ботом, якому, як вважається, вдалося пройти тест Тюрінга, став «Євген Густман», розробка якого розпочалася у 2001 році. Користувачам він представлявся 13-річним українським хлопчиком з Одеси. Свої обмежені знання про світ він пояснював розвитком особистості підлітка.

Chat GPT

ChatGPT - це новий чат-бот, розробка компанії штучного інтелекту OpenAI, серед засновників якої був Ілон Маск. Прототип ChatGPT випустили 30 листопада 2022 року, що робить його останнім продуктом у сфері штучного інтелекту. ChatGPT оптимізований давати відповіді на складні питання у вигляді діалогу. Проте чат володіє обмеженою інформацією про події, що сталися після 2021 року, тому може не знати про окремих людей або явища.

Загалом ChatGPT отримав позитивні відгуки та став популярним серед людей - лише за два місяці після випуску кількість активних користувачів перевищила 100 мільйонів.

Наразі сервіс доступний в усіх країнах світу, окрім Китаю, росії, Білорусі, Афганістану, Венесуели та Ірану. З доступом до чату в Україні певний час також були проблеми. Проте 18 лютого цього року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що після переговорів з представниками OpenAI чат став доступним для реєстрації користувачам з України, проте програма не працюватиме на тимчасово окупованих росією територіях.

Нейромережі

Штучні нейронні мережі - це обчислювальні системи, створені за подобою біологічних нейронних мереж, з яких складається мозок тварин. Ці системи мають здатність навчатися задач в цілому, без загального програмування під виконання певного завдання.

ШНМ ґрунтується на сукупності з'єднаних вузлів, що називають штучними нейронами. Кожне з'єднання між штучнимb нейронами може передавати сигнал від одного до іншого. Штучний нейрон, що отримує сигнал, може обробляти його, і потім сигналізувати штучним нейронам, які приєднані до нього.

Наразі нейромережі мають дуже широке застосування: медична діагностика, керування транспортними засобами, розпізнавання образів, машинний переклад, соціально-мережеве фільтрування, класифікація сигналів та багато чого іншого. Прикладами нейромереж, які можуть використовувати звичайні користувачі інтернету є: Stable Diffusion Online (генерування картинок за описом), Shazam (пошук музики), Deep Nostalgia (анімація зображень), ThisPersonDoesNotExist (створення фото неіснуючих людей), Рalette (зміна кольорової гами на фото).

Ризики використання ШІ

Ілон Маск разом з групою експертів зі штучного інтелекту закликають до шестимісячної паузи в розробці систем, потужніших за нещодавно запущений GPT-4 від OpenAI, посилаючись на потенційні ризики для суспільства і людства. Лист від некомерційної організації Future of Life Institute загалом підписали близько 1000 людей. Головний їхній аргумент - необхідність створення незалежними експертами протоколів безпеки для таких розробок.

Причиною занепокоєння могло стати попередження Європолу про потенційне зловживання ChatGPT у спробах фішингу, дезінформації та кіберзлочинності.

Окрім того, «проблеми» зі штучним інтелектом виникли й у Папи Франциска після того, як нещодавно багатьох користувачів інтернету ввели в оману зображення Понтифіка у білому пуховику, які створив ШІ. Папа Франциск хоча і не згадав про це зображення, проте зазначив, що розробку таких технологій потрібно проводити з більшою обережністю. Проте у той же час він відзначив користь таких технологій для загального блага. Також він висловив занепокоєння тим, що використання штучного інтелекту може вплинути на нерівність у всьому світі та наголосив на тому, що Церква продовжуватиме захищати людську гідність.

Зважаючи на суспільний інтерес до теми, журналісти CBN вирішили провести експеримент і згенерувати за допомогою сервісу Midjourney зображення місцевих політиків в образі героїв коміксів.

Результати - нижче:

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" ids="151812,151813,151814,151815,151816,151817,151818,151819"]


У статті використана інформація з відкритих джерел