Рецепт від головного болю чи головний біль від рецептів: як тепер купити ліки?

Перегляди: 2931

З 1 квітня Міністерство охорони здоров'я запровадило електронні рецепти на всі рецептурні препарати. Національна служба здоров’я України почала підписувати договори з аптечною мережею всієї країни та запроваджувати електронні рецепти ще у 2019 році. За цими рецептами аптеки отримують виплати за програмою «Доступні ліки».

Ще з 1 серпня 2022 року запровадили електронні рецепти на антибіотики. Також з 1 листопада минулого року за електронним рецептом відпускають наркотичні препарати. Мова йде саме про електронні рецепти, як раніше, так і з 1 квітня. Перелік рецептурних препаратів залишився незмінним, зміняться лише умови продажу їх в аптеках, наголошують у МОЗ. Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Електронний рецепт - це аналог паперового, який створюється, зберігається та передається з використанням медичної інформаційної системи. Наприклад, препарати за програмою «Доступні ліки» пацієнти вже давно можуть отримувати за електронними рецептами. Аптеки-учасниці програми мають бути обладнані спеціальним програмним забезпеченням та укласти угоду с НСЗУ.

Як зазначають на сайті МОЗ, така ж схема працюватиме і щодо призначення інших ліків з 1 квітня: «Щоб отримати рецепт на рецептурні ліки необхідно звернутися на прийом до лікаря. Під час огляду лікар, за потреби, зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків».

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря. Цей перелік може включати:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Щоб дізнатися, чи є лікарський засіб рецептурним, достатньо перевірити інструкцію до нього. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску.

Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете скориставшись сервісами онлайн-аптек або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Напередодні 1 квітня перед аптеками вишикувались черги, люди почали масово скуповувати лікарські засоби, що призвело до часткового дефіциту. Втім, чи дійсно всі ліки тепер можна купити лише за рецептом та чи варто перейматися через доступність звичних лікарських засобів? Ось декілька прикладів.

Знеболювальні, жарознижувальні: Анальгін - велике пакування на 100 таблеток продається за рецептом, купити 10 пігулок можна без рецепта. Спазмалгон, Но-шпа - таблетки без рецепта, ампули - за рецептом. Німесил та інші ліки на основі діючої речовини «німесулід» продаватимуть по рецепту. Знеболювальні засоби на основі парацетамолу та ібупрофену - без рецепта.

Ліки проти кашлю: рецептом обмежуватимуть продаж кодеїновмісних препаратів і ліків на основі сальбутамолу. Мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща та більшість сиропів і таблеток від кашлю продовжать продавати без рецепта. Беродуал та більшість препаратів для інгаляцій - за рецептом.

Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань: Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол - за рецептом, як і сечогінні препарати Фуросемід, Діакарб. Краплі Корвалол і Валокордин, а також препарати для розрідження крові - Магнікор, Кардіомагніл, продаватимуться без рецепта лише у маленьких пакуваннях. Упакування Магнікору, Кардіомагнілу на 100 таблеток відтепер за рецептом.

Протиалергічні препарати Діазолін, Лоратадин, Супрастин і т. д. залишаються у вільному доступі, але Супрастин в ампулах - за рецептом.

Всі гормональні препарати відпускаються тільки за рецептом. Постинор, препарат екстреної контрацепції, також підпадає під це правило.

[caption id="attachment_144975" align="aligncenter" width="640"] Дмитро Корольков. Фото: Ігор Філіпенко, CBN[/caption]

Cімейний лікар Дмитро Корольков у інтерв'ю журналісту CBN розповів про нововведення та відповів на найрозповсюдженіші на цю мить запитання.

- Навіщо нова схема отримання рецептів пацієнтам?

- Перехід на продаж рецептурних ліків по рецепту - це дуже логічний крок для самого пацієнта. Будь-яке лікування має проходити під контролем лікаря, у цьому випадку він контролюватиме препарати, які приймає пацієнт. Отже, це дуже корисно - менше "фуфломіцинів" (препаратів, що не мають належної доведеної ефективності та безпечності), менше самостійних призначень тому і менше побічних ефектів викликаних самолікуванням.

- Що робити у випадку лихоманки, коли робочий день сімейного лікаря закінчився?

- Не обов’язково чекати ранку. Для боротьби з лихоманкою у нас є безрецептурний парацетамол, безрецептурний ібупрофен та фізичні методи охолодження. Можна прийняти ванну з теплою водою, почекати поки вода трохи охолоне, це знизить температуру тіла людини. Цих трьох опцій цілком вистачить для того, щоб дожити до ранку і за потреби звертатися до лікаря.

- Як отримати рецепт?

- Рецепт може призначити не тільки сімейний лікар, практично будь-який лікар, окрім дуже вузькоспеціалізованих, може виписати рецепт своєму пацієнту. Якщо пацієнт на прийомі - його лікар автоматично вважатиметься лікуючим, тому він зобов’язаний надати рецепт на ті ліки, які він вважає необхідними для пацієнта.

- Який дієвий знеболювальний засіб залишиться у вільному продажі?

- Це може бути ібупрофен. Він належить до групи нестероїдних протизапальних засобів. Його можна безпечно приймати у дозуванні 1200 мг, за призначенням лікаря дозу можна перевищувати. Засіб покриває базові прояви зубного, менструального, головного болю.

- Чи можна буде описати симптоми телефоном та отримати рецепт без очної зустрічі з лікарем?

- Якщо лікар знає пацієнта, знає його проблему - це можливо зробити дистанційно. Якщо пацієнт телефонує до лікаря раз на рік, лікар не має уявлення, що сталося, не може цілісно оцінити ситуацію то в цьому випадку - це обов’язково очний прийом.

- Якщо захворювання хронічне, і ви знайомі з проблемою пацієнта, чи можливо виписати ліки за телефоном?

- Якщо захворювання перебігає спокійно, не спостерігається якихось незвичних побічних ефектів лікування. Скоріше за все, той самий Магнікор пацієнту призначав я, і я розумію, якої мети досягаю, у цьому випадку я можу виписати ліки за телефоном.

- На вашу думку, чому список лікарських засобів склали саме так, але можна отруїтися навіть Но-шпою?

- Безпечних ліків у природі не існує. Якщо хтось стверджує, що ліки абсолютно безпечні - нам або брешуть, або вони не працюють. Передозування парацетамолом у розвинутих країнах - одна з ключових причин печінкової недостатності. Тому навіть парацетамол, який ніколи не був по рецепту, при передозуванні може викликати печінкову недостатність. Будь-який препарат може нашкодити. Якщо вважають, що Но-шпу можна продавати без рецепта - нехай продають, обов’язковим є дотримання інструкції, без цього будуть проблеми.

- Яку проблему вирішить впровадження електронних рецептів?

- Лікування може стати контрольованим. У нас хоч якось має вестись медична документація, лікар має знати, що приймає пацієнт, аби своєчасно реагувати на побічні дії. Люди не завжди читають інструкцію, і не знають, що деякі ліки можуть викликати хронічний кашель, наприклад. Такий пацієнт потім довго й нудно ходить по аптеках і купує ліки проти кашлю. Згодом пацієнт йде до лікаря, який не знає, що пацієнт фактично приймає препарат, що стимулює кашель, тому призначає йому комп’ютерну томографію, додаткові рентгени, хоча причина на поверхні.

Як зазначають на сайті МОЗ - рішення буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Знайти аптеку, яка має договір з НСЗУ, можна за посиланням - https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.