Конфлікт Сергія Шульги та депутатів облради - що далі?

Перегляди: 3406

П’ятнадцята сесія Кіровоградської обласної ради 31 березня пішла зовсім не за планом. Депутат від фракції “За майбутнє” Олександр Горбунов виступив з пропозицією включити у порядок денний проєкт рішення про звільнення голови обласної ради Сергія Шульги.

Наступні п’ять годин сесії йшли за одним сценарієм - Сергій Шульга та депутатка від забороненої партії ОПЗЖ Лариса Давиденко намагалися довести присутнім, що висувати проєкт цього рішення на голосування незаконно з ряду причин, а більшість депутатів продовжувала наполягати на своєму. Закінчилася сесія тим, що більшість фракцій, бойкотуючи її, покинули залу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Що стало причиною такого проєкту рішення та що думають про цей конфлікт обидві його сторони на цю мить - дізнавалася журналістка CBN під час зустрічі, організованої для представників ЗМІ спочатку Сергієм Шульгою, а згодом на аналогічній - з представниками від декількох депутатських фракцій облради для того, аби підсумувати події та з'ясувати можливі варіанти розвитку подій.

[caption id="attachment_152468" align="aligncenter" width="800"] Зліва направо: Юрій Дрозд, Олександр Горбунов, Олександр Чорноіваненко, Сергій Коваленко[/caption]

“Чорні маркери й чорні мітки вже не перший місяць доносяться голові. З грудня це вже було відкрито, зал не підтримав надбавок до зарплати, третя сесія не відбувається, депутати не збираються на комісії. Реакції ніякої. Мовчазна згода і тоталітарний режим управління облрадою. Трохи плутаються поняття голови облради та облради. Він старший серед рівних. Сьогодні може бути один старший, якщо він не може організувати роботу облради, то я вважаю, що таку людину потрібно змінювати. Вже півтора року я з колегами, головами фракцій, підписували й подавали документи, які не доходять до розгляду сесійної зали. Будь-яка пропозиція, якою б вона не була, яку виносить депутат, згідно з законом, повинна розглядатися у залі. Якщо є нарікання на оформлення, то обов’язок секретаріату - допомогти з цим”, - розповів Олександр Горбунов.

За його словами, 12 січня на бюджетній комісії депутати усіх фракцій підтримали рішення щодо публічного звіту голови з публічної роботи облради та комунальних підприємств на найближчій або позачерговій сесії облради.

“Не було ніякої реакції. Відбулася третя сесія, була позачергова, була чергова сесія, знову чергова сесія і реакції ніякої. Реакція з'явилася тільки після вимоги про звільнення, тільки зараз з'явилося бажання звітувати”, - зазначив Горбунов.

“Мовчазна згода не ставити це питання на розгляд. Я озвучив, що це блокування роботи сесії. Олександр Горбунов говорить про те, що йому нібито повернули цю вимогу, тому що був всиновок організаційного комітету. Хочу зазначити. що ми керуємося законом про місцеве самоврядування, стаття 55 говорить чітко про те, як обирається голова облради і як його знімають з посади. У її підтвердження є спеціальна норма регламенту. Згідно з нею, питання про звільнення голови облради можна винести на розгляд ради на вимогу не менше, ніж третини депутатів від складу ради”, - розповів представник фракції "Батьківщина" Олександр Чорноіваненко.

“Без консультацій, з профільним департаментом, депутатською комісією, одноосібно відбувається призначення нового керівника, і про це стає відомо саме у момент представлення керівника”, - зазначив представник фракції "Європейська Солідарність" Сергій Коваленко.

Тему законності призначення керівників комунальних закладів підтримав і Чорноіваненко.

“Шульга призначив керівників закладів охорони здоров'я без рішення сесії, продовжив контракт. Постанова Кабміну говорить про те, що у воєнний стан немає конкурсів. Але право призначати - це право депутатів. Він безумовно порушив закон, бо не мав право одноосібно призначати та продовжувати контракт керівникам комунальних закладів охорони здоров'я”, - зауважив депутат.

Сергій Коваленко також звернув увагу на роботу ОКВП “Дніпро-Кіровоград”, яка, за його словами, викликає питання.

“У грудні зі ЗМІ ми дізналися, що НКРЕКП для свого ліцензіата"Дніпро-Кіровоград" встановила вартість 55 грн за 1 куб водопостачання-водовідведення. Ми тоді на наступному засіданні бюджетної комісії 12 січня попросили Сергія Павловича відзвітувати щодо цього факту, оскільки 61-е рішення обласної ради, яке ми намагались змінити протягом цих двох років, говорить про те, що ми не передали в оперативне управління як делеговані уповноважені, наприклад, лікарні - департаменту охорони здоров'я, школи - у департамент освіти. Тобто ми не передали “Дніпро-Кіровоград” в оперативне управління фахівцям з профільного департаменту житлово-комунального господарства. Воно залишилося у колективному управлінні обласної ради, тобто, вважай, голова облради одноосібно приймає рішення щодо управління підприємством. Тобто виходить, що це була наша позиція, депутатів, щодо суми 55 грн за 1 куб”, - розповів Сергій Коваленко.

Чиновник зазначив, що з 1 липня ймовірне підняття тарифу до майже 62 гривень.

“Ми змушені були йти до цього кадрового кроку, оскільки це ще квіточки. Ягідки у нас - це кошти Світового банку. І уже офіційно на бюджетній комісії було заявлено, що у підприємства немає коштів для того, щоб платити по кредиту і по відсотках. І вже є звернення до ОВА, що ось давайте візьмемо з обласного бюджету 88 млн грн, щоб сплатити цю заборгованість. У нас немає таких коштів в обласному бюджеті”, - сказав Сергій Коваленко.

Юрій Дрозд ("Слуга народу") назвав ситуацію політичною кризою.

“Мені найважче, бо ми з Сергієм Павловичем в одній фракції. Я скажу, що це не раптово сталося. Сергій Павлович, якщо чесно говорити, нас не чує. Коли я його запитав про “Дніпро-Кіровоград”, чому він призначив Пісного, він сказав, що це його рішення. Тобто у нас перед цим була серйозна розмова, що там потрібно організовувати серйозний менеджмент. Я входив до комісії з семи депутатів, які слідкували за роботою підприємства. Коли я побачив баланс та фінансовий звіт по підприємству, я зайшов до Шульги та сказав, що з цим треба щось робити. Якщо у 2021 році у нас був прибуток 10 млн грн, то у 2022 році збитки - 296 млн. Сергій Павлович сказав, що там нормальні керівники, й вони з цим питанням розберуться. Шульга жодного разу не збирав голів фракцій, не порушував питання, які треба розглядати спільно,” - зазначив Дрозд.

Сергій Шульга не погоджується зі звинуваченнями депутатів та вважає, що рішення про його звільнення є суто політичним.

[caption id="attachment_149785" align="aligncenter" width="640"] Сергій Шульга. Фото: Ігор Філіпенко, CBN.[/caption]

“Ні для кого не є секретом, що протягом двох років представники окремих політичних сил намагаються порушувати питання щодо висловлення недовіри мені та зняти з посади. Моя особиста думка з цього приводу - це намагання повернути у ті відношення, що були до мого призначення”, - зазначив Сергій Шульга. Окрім того, він впевнений, що на депутатів тиснуть заради цього рішення.

“На депутатів здійснювався тиск. Мені передають бажання окремих людей, щоб я написав заяву, інакше будуть обшуки й далі, і у мене вдома також. Але я хочу попередити, що мене не треба залякувати. Я знаю, хто це робить, і на користь кого. Я знаю, хто планував, що він у п'ятницю стане головою. Це все йде з їхніх слів, вони посилаються на людей заступника Офісу Президента, який є нашим земляком. Деяким депутатам погрожували звільненням з посад”, - розповів посадовець.

На цю заяву відповів Юрій Дрозд. “Ні, на мене ніхто не тисне, однозначно. З Татаровим я якщо і бачився, то ще перед війною. Ніякого тиску немає. Адміністрації президента і нашому президенту є на сьогодні, чим займатися”, - сказав депутат.

Голова облради не погоджується зі звинуваченнями у незаконному призначенні керівників комунальних підприємств.

“Мене звинувачували у тому, що я когось призначав не по закону. Це не відповідає дійсності. У воєнний час я призначив керівника театру, бо двічі зривався конкурс. Пісного я ж не призначив керівником ОКВП “Дніпро-Кіровоград”. Коли наш колишній директор написав заяву, я поклав виконання його обов'язків на Олександра Пісного. Намагалися декілька разів і по комунальному підприємству, і по іншому виносити питання у сесійну залу, але депутати не голосують. Я призначив в.о., а на сесії дійсно мають призначити керівника”, - сказав Сергій Шульга.

Окрім того, Сергій Шульга зазначив, що звіт за 2021 рік звучав на онлайн-сесії й депутати тоді визнали його задовільним. За 2022 рік звіт наразі готується. За регламентом голова повинен звітувати у другому кварталі наступного року.

Голова облради впевнений, що зняти його з посади хотіли з порушенням регламенту.

“Чому не поставили це питання у порядок денний? Тому що воно було здійснено з порушеннями. У пункті 4.2 регламенту йдеться, що в окремих випадках питання, що забезпечують життєдіяльність регіону або пов'язані зі збереженням життя та здоров'я населення можуть бути включені на засіданні за умови надання документів та за умови аргументування терміновості питання. Я неодноразово питав, чим викликана терміновість. Відповіді не було. Я не переживаю. якщо мене знімуть, але це має бути у правовий спосіб”, - говорить посадовець.

«Депутати скористалися нормою пункту 3.4.1 регламенту обласної ради, відповідно до якого «пропозиції щодо питань на розгляд ради можуть вноситись головою ради, депутатами ради, постійними комісіями ради, головою обласної державної адміністрації». Тут все правильно. Одночасно, пунктом регламенту 3.4.2 передбачено, що «питання на розгляд ради вносяться за наявності проєкту рішення та необхідних інформаційно-довідкових матеріалів». Питання не може бути внесено на розгляд ради без наявності таких документів, оскільки це є порушенням норм регламенту, затвердженого депутатами», - зазначила керівниця справами виконавчого апарату Кіровоградської обласної ради Альвіна Бондаренко.

За подальшими подіями слідкуватимемо на наступній сесії Кіровоградської обласної ради.