Сигнал «повітряна тривога» - хто тисне для нас на ту саму кнопку?

Перегляди: 2907

Система оповіщення про небезпеку існувала з давніх часів. Колись це був барабанний дріб, згодом — бій церковних дзвонів. Для прикладу, система оповіщення запорозьких козаків і тодішнього українського населення про напад ворогів, створювалася у вигляді вервечки дерев'яних веж і підвищених місць з сухими дровами, для розведення багаття з потужним полум'ям.

Сам механізм сирени винайшов ще 1799 року шотландський фізик Джон Робісон, але тоді його використовували як музичний інструмент.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як сповіщення про повітряну тривогу, сирени вперше застосували лише під час Другої світової війни, а найперші електричні сирени пролунали у Лондоні у вересні 1939 року з початком бомбардувань з боку Третього Рейху.

Спосіб дії класичної сирени: механічна сирена виробляє звук завдяки обертанню (переважно електродвигуном) колеса маховика зі шпаринами, які переривають потік повітря з постійною швидкістю, тож через змінюваний повітряний тиск лунає впізнаваний протяжний звук. Сучасні сирени можуть розвивати гучність до 135 дБ на відстані 30 метрів.

В Україні станом на 2022 рік переважно існувала задавнена система оповіщення цивільного населення, яку не оновлювали понад 50 років. Для прикладу, у Києві тоді працювало близько 150 сирен, встановлених на дахах. Але площа покриття ними міста невелика, оскільки з часу їхнього встановлення з'явилося багато нових житлових районів, а застаріла система оповіщення не враховує сучасну інфраструктуру та акустику у різних районах. Подібне становище і в більшості інших міст України.

На початку воєнного періоду на Кіровоградщині було 109 сирен, сьогодні працюють 185. Журналісти CBN дізналися, як саме працює система оповіщення в області, хто її вмикає, та як систему модернізували.

Про роботу сирени розповів заступник начальника Управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації Костянтин Дружинін.

[caption id="attachment_152835" align="alignnone" width="640"] Заступник начальника Управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації Костянтин Дружинін. Фото Ігоря Філіпенка, CBN[/caption]

«Систему оповіщення та інформування населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій побудували відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 733, яка і визначає порядок проведення оповіщення, - розповідає Костянтин Дружинін, - На жаль, на Кіровоградщині, як і в інших територіях України, нам у спадок дісталася від Радянського союзу стара система оповіщення. Вона побудована за принципом передачі звукових сигналів оповіщення, які ви чуєте під час повітряних тривог – це звучання сирен. Наш оперативний черговий, який цілодобово чергує на пункті управління голови обласної адміністрації, отримує цей сигнал від оперативного чергового ДСНС України, і вже далі вмикає систему оповіщення.

Враховуючи, що систему оповіщення побудували за принципами використання лінії телефонного зв’язку, які уже застаріли, з початком воєнного стану прийняли рішення перевести функціонування цієї системи в ручний режим. Тобто ми отримуємо сигнал та доводимо його до відома людей за допомогою автоматичного дозволу через соціальні мережі».

За словами Костянтина, зараз на Кіровоградщині фахівці управління модернізують систему оповіщення. Старі системи сирен обладнують у тестовому режимі блоками, які отримують інформацію, що надходить через інтернет. Такі блоки тестували в Аджамці, Олександрівці, Компаніївці, Дмитрівці та Катеринівці. Ця система продемонструвала свою спроможність та здатність функціонувати.

Нині в області тестують вже 120 нових блоків систем оповіщення. Вони працюватимуть автоматично.

[caption id="attachment_152834" align="alignnone" width="640"] Блок системи оповіщення. Фото Ігоря Філіпенка, CBN[/caption]

«Цей блок оснащений елементом живлення, який забезпечує його безперебійну роботу в умовах відсутності електропостачання протягом 24 годин. До блока можна вставити дві GSM-картки. Також забезпечити передачу сигналу на цей пристрій через Інтернет за допомогою FM-радіо», - говорить Дружинін.

За його словами, у Кропивницькому налічують 34 сирени електричного оповіщення. Знаходяться вони в різних мікрорайонах нашого міста та повністю покривають територію.

«Звук електромеханічної сирени, який подають протяжним гудком, називають "увага всім". Отримавши цей сигнал, громадяни повинні звернутися за інформацією до радіо, телебачення, засобів масової інформації, і вже надалі діяти за тими рекомендаціями, які надають їм органи цивільного захисту. Є різниця в початку і завершенні звучання сирен. Вона пов’язана з тим, що переважна більшість наших електричних сирен оповіщення працюють в ручному режими. Все залежить від того, як там людина, яка чергує на підприємстві, організації, де встановлена сирена, оперативно зреагує на той сигнал, який вона отримає. Ось ця хвилина чи дві, на превеликий жаль, існують, але це не погіршує стан інформування та оповіщення населення», - додав Костянтин Дружинін.

17 березня 2023 року перший заступник голови ОВА Павло Конопко під час засідання обласної комісії повідомив, що з метою модернізації існуючої системи оповіщення розробили програму, яка за допомогою певного обладнання дозволяє забезпечити автоматизоване дистанційне керування процесами оповіщення, тож кількість сирен, які можуть працювати від автономного джерела живлення, та які забезпечені вже сучасною системою, збільшується.

У статті використана інформація з відкритих джерел: Вікіпедія.