Важкий кошик - легкий гаманець. У скільки цьогоріч обійдеться частування до Великодня?

Перегляди: 1552

Цьогоріч ми знову відзначатимемо свято Великодня під час війни, розв'язаної росією. Багатьом українцям через це не вдасться відсвяткувати традиційно - з приготуванням та освяченням великоднього кошика, сімейним сніданком, куштуванням крашанок та пасок.

Навіть якщо говорити не про окуповані чи прифронтові області, а про більш мирну Кіровоградщину, багато кому доведеться економити на традиційному наборі продуктів – комусь зменшенням кількості продуктів у кошику, хтось піде шляхом відмови від дорожчої його частини (домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру) або використання дешевшої продукції, а дехто скромно обмежиться традиційними крашанками та паскою.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За підсумками опитування у телеграм-каналі CBN, зекономлять цьогоріч на продуктах до святкового столу 64% жителів Кіровоградщини (22% опитаних зазначили, що не святкують Великдень, 14% відзначать свято як завжди).

За розрахунками науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», 2023 року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 1208,78 грн, тобто на 24,4 % дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г родзинок) – складе 169,88 грн за 1 кг, що на 26,8 % більше вартості паски 2022 року.

Це зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92 %), цукор (+20,5 %), масло вершкове (21,9 %) та родзинки (+16,7 %). Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче, адже її ціна залежить від складників та оздоблення випічки.

У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92 % і становила в середньому 68,15 грн (65-75 грн за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошика зросли на 9,4 %–38,4 % порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року.

Найдорожчими складовими великоднього кошика традиційно залишаються м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 175 грн (340-400 грн за 1 кг), буженина (0,5 кг) – 219,50 грн (425-459 грн за 1 кг). Подорожчало і сало (0,5 кг) – до 110 грн з розрахунку 210-300 грн за 1 кг. Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31 %, домашньої ковбаси – на 9,4 %, а сала – на 38,4 %.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 189,50 грн (375,00-457,50 грн за 1 кг), за вершкове масло (0,5 кг) – 171,25 грн (68,50-72,38 грн за пачку 200 г), за м’який сир (0,5 кг), який обійдеться у 87,50 грн (30-38 грн за пачку 200 г).

У разі доповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9 % перевищує вартість кошика 2022 року такого ж складу у 1210 грн.

Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів. Порівняно з 2022 роком ціна на овочі зросла на 1,1-25,0 %: томати тепличні (0,5 кг) – до 48 грн (85-100 грн за 1 кг), огірки (0,5 кг) – до 75 грн (140-165 грн за 1 кг). Ціна на яблука залежить від сорту і зросла в середньому на 15 % – 11,5 грн за 0,5 кг (20-27 грн за 1 кг). За вино «Кагор» доведеться заплатити в середньому 120 грн (80-135 грн за пляшку).

Зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки й українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.

Розрахунок вартості великоднього кошика науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» зробили на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні харчові продукти в продуктових супермаркетах. Скільки ж коштують продукти на ринку у Кропивницькому - з'ясували журналісти CBN.

За кілограм свинини на Центральному ринку доведеться заплатити 180-200, сала (залежно від виду) – 50-180 грн, яловичини – 240-300 грн. Яйця від фермерських господарств коштують 50 грн за десяток, домашні – 60-70 грн. Огірки – до 190 грн, редиска – до 95 грн, молода капуста – до 95 грн. Молоко з невеликих фермерських або домашніх господарств в середньому коштує 30 грн за літр, кисломолочний сир – 130-150 грн за кілограм, вершкове масло (залежно від жирності) – 250-320 грн. Помідори за кілограм 110-200, молода картопля – 80, цибуля – 60 грн.

У підготовці статті використані матеріали з сайту Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» та аналіз цін у Кропивницькому журналістки CBN Інни Сажевської.

Фото: Ігор Філіпенко, CBN.