На Кропивниччині школярі досліджують червонокнижні рослини для створення ботанічного заказника

Перегляди: 1863

У селі Ганнівка Кропивницького району учні ліцею разом з вчителькою біології досліджують червонокнижні рослини регіону. Робота ведеться на постійній основі, лягає в основу наукових досліджень учнів не лише на рівні навчального закладу, а й на обласному - для створення ботанічного заказника місцевого значення «Старі Обтоки».

Як розповіла вчителька біології Боківського ліцею Світлана Ситай, за інформацією відділу земельних відносин та екології Гурівської сільської ради за 2021 рік розорали 240 га землі. Проблема зацікавила учнів Ганнівської філії КЗ «Боківський ліцей» і вони спільно зі своєю вчителькою біології взялися за дослідження червонокнижних рослин у своїй місцевості заради їх місцевості. Детальніше про роботу з дітьми, дослідження флори та співпрацю з науковцями Світлана Ситай розповіла CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Досліджувати червонокнижну рослинність учні ліцею почали ще у 2021 році. Протягом цього часу юні дослідники описали понад 50 видів домінантної складової флори балки «Старі Обтоки». На площі всього 20 га вони знайшли 7 видів рослин, занесених до списку Червоної книги України. Серед них, зокрема, Астрагал шерстистоквітковий, який внесений також до Європейського та Світового Червоного списку. Окрім того, діти знайшли та описали 5 видів, занесених у список регіонально рідкісних рослин Кіровоградської області: Півники карликові, Півники солелюбні, Белавалія сарматська, Ломиніс цілолистий, Цибулька гадюча занедбана.

У своїх дослідженнях діти займаються оцінкою чисельності червонокнижних та регіонально рідкісних рослин балки, визначають щільність популяції, а також встановлюють координати локацій та наносять їх на карту. Щорічно ліцеїсти також проводили фенологічні спостереження. Слідкуючи за сезонними явищами, вони фіксували час початку та масового розвитку рослин, визначали період і тривалість цвітіння рідкісних видів. Такі спостереження важливі тим, що впродовж декількох років покажуть взаємозв’язок метеорологічних умов, особливостей регіону та фаз розвитку рослин.

«Дослідження рослин стало для мене захопливою пригодою. Можливо, це звучить дивно, але знайомство з рослинкою таке саме цікаве, як і з людиною. Спочатку звертаєш увагу на зовнішність, а потім вивчаєш характер, звички, спосіб життя. Квіти, що я вивчала − малесенькі, але звеликою жагою до життя. Не зважаючи на всі труднощі, що їм завдають люди, вони продовжують жити і радують нас своєю красою. Тому дуже хочеться їх захистити і дати шанс на життя», - розповіла CBN одна з дослідниць, 14-річна Наталя Бурейко.

[caption id="attachment_153648" align="alignnone" width="640"] Наталя Бурейко[/caption]

У своїй діяльності учні ліцею співпрацювали з науковцями з Кривого Рогу. Зокрема, проводити дослідження з ліцеїстами приїхала авторка статтей про рідкісні рослини Криворіжжя Вікторія Тротнер, старший викладач кафедри зоології Віталій Коцюруба, а також вчителі Боківського навчального закладу. У червні 2021-го задля вивчення фіторізноманіття біологи разом з дітьми провели спільну експедицію в район балки. У результаті експедиції учні знайшли червонокнижний вид земноводних Ку́мка червоночере́ва, або джерля́нка червоночере́ва (Bombina bombina).

Як зазначає Світлана Ситай, балка має велику наукову, ландшафтно-естетичну та еколого-виховну цінність. Тому дуже важливим є її збереження у вигляді ботанічного заказника місцевого значення.

З цим питанням ліцеїсти разом зі своєю вчителькою звернулися до Громадської організації «Українська природоохоронна група», щоб ті допомогли науково обґрунтувати створення ботанічного заказника місцевого значення «Старі Обтоки». Цей документ (переглянути його можна за посиланням) направили до обласного департаменту екології. Там створення заказника погодили, тому наразі робота у цьому напрямку триває.


Усі фото надані Світланою Ситай